Sărbătorile se apropie iar în abundenţa de bomboane şi dulciuri de casă este uşor să pierdem din vedere importanţa igienei orale şi a unui zâmbet sănătos. Copiii în special sunt predispuşi la un consum mare de dulciuri şi adesea uită sau evită să mai urmeze regulile îngrijirii dinţilor.
Nu sugerăm să vă abţineţi sau să vă opriţi din a mânca cât mai multe delicatese – în schimb vă vom oferi 5 sfaturi despre cum vă puteţi bucura împreună cu cei mici de magia sărbătorilor în timp ce vă păstraţi un zâmbet strălucitor.
Am vorbit pe larg cu doamna doctor specialist Vivian Sendroiu şi am ajuns la nişte concluzii cu privire la cum vă puteţi proteja dinţii în timpul sărbătorilor!
Ce alimente pot fi dăunătoare dinţilor?
Fie că este vorba despre cozonac, bomboane de pom, ciocolată sau prăjituri, toate aceste alimente sunt bogate în zahăr. Bacteriile din cavitatea bucală se hrănesc cu zahăr iar rezultatul este acid, care la rândul său provoacă carii. Consumat iresponsabil, zahărul poate fi periculos pentru sănătatea orală. Dulciurile precum acadelele sau caramelele – în general cele care rămân lipite de dinţi – ar trebui evitate în favoarea celor simple precum fursecurile sau prăjiturile.
Nu este niciodată prea târziu pentru o vizită la dentist
O vizită la medicul stomatolog este mereu bine venită, iar înainte de perioadă sărbătorilor aceasta este chiar recomandată. Mergi la dentist şi află starea completă a sănătăţii tale orale pentru că eventualele carii sau alte probleme care îţi provoacă disconfort pot fi rezolvate din timp.De asemenea, în cazul în care suferi de probleme, medicul stomatolog te poate sfătui în legătură cu alimentaţia potrivită şi măsurile pe care trebuie să le iei. Vizita la dentist este cu atât mai importantă pentru cei mici!
Spălaţi-vă pe dinţi după fiecare masă!
Dacă îţi doreşti ca alimentaţia sărbătorilor să nu îşi lase semnele asupra danturii tale atunci este crucial să te speli pe dinţi cât de des poţi. Un periaj dentar corect poate elimina resturile de alimente dintre dinţi şi îţi garantează că dinţii tăi nu sunt expuşi zahărului pentru o perioadă îndelungată. Pe lângă avantajele medicale, periajele dentare între mese te vor face să te simţi reîmprospătat şi fresh. Nu uita de aţa dentară pentru un periaj atent şi apă de gură pentru distrugerea tuturor bacteriilor. Puteţi să faceţi din spălatul pe dinţi un obicei distractiv cu cei mici – împreună vă va fi mai uşor să vă amintiţi şi treceţi la acţiune!
Nu faceţi exces de dulciuri!
Un sfat general valabil pentru orice zi, nu doar pentru perioada sărbătorilor.
Evident, tentaţia va fi mai mare, dar excesul de zahăr poate fi periculos. Încercaţi să consumaţi dulciuri de casă, sunt mai sănătoase şi nu atât de bogate în zahăr precum cele comerciale. Limitaţi consumul la un desert sau la câte o gustare între mese. În aceste fel veţi avea grijă atât de dietă cât şi de dinţi. Iar după fiecare gustare dulce, nu uitaţi să vă spălaţi pe dinţi!
Aveţi grijă la băuturile consumate!
Băuturile acidulate, atât de populare în perioada sărbătorilor, conţin o cantitate foarte mare de zahăr şi pot fi echivalentul unei gustări. Încercaţi să le evitaţi pe cât posibil şi să consumaţi apă în schimb. În special la copilaşi, sucurile pot fi dăunătoare, aceştia au adesea tendinţa să consume multe băuturi iar acest lucru poate duce la balonare şi alte probleme medicale datorate concentraţiei mari de zahăr şi cofeină. Vinul de la masa de Crăciun este nelipsit dar şi el poate dăuna danturii. Consumul de vin, în special cel roşu lasă pete pe dinţi, fapt care va stânjeni zâmbetul. Un sfat: folosiţi un pai pentru băuturi! Contactul îndelungat cu cafea sau vin duce la pete pe dantura, iar un pai te poate ajuta să eviţi aceste probleme.
O periuţă nouă şi o pastă de dinţi dedicată albirii pot face minuni
Înainte de a intra în sezonul festiv, faceţi o schimbare în echipamentul de baie – o nouă periuţă, pastă de dinţi cu efect de albire, aţă dentară şi apă de gură proaspătă, toate vă vor îndemna la un periaj des şi eficient.
Periuţele cu peri tari pot dăuna danturii sensibile. Pentru o sănătate orală completă optaţi pentru o periuţă cu peri moi şi fini care se strecoară discret în locurile dificil de periat.