Venele inestetice, de multe ori numite venectazii, varicozităţi, varice, telangiectazii, reprezintă una dintre cele mai frecvente boli ale venelor care afectează populaţia, îndeosebi femeile, de patru ori mai predispuse decât bărbaţii spre a dezvolta această afecţiune.
Deşi de obicei nu sunt însoţite de alte simptome, aspectul neplăcut la vedere este suficient pentru ca cei care se confruntă cu această problemă să opteze pentru scleroterapie pentru a-şi redobândi frumuseţea picioarelor.
Scleroterapia este procedura cu rezultate bune sau chiar excelente în peste 90% din cazurile de tratare a varicozităţilor. Aceste semne mai puţin plăcute din punct de vedere estetic apar, în general, la nivelul membrelor inferioare sub forma unor linii şerpuite de culoare albastră, violet, având un diametru care poate varia de la 1 mm până la 1 cm.
“Principala cauză a dezvoltării lor este poziţia verticală în care ne aflăm cea mai lungă perioada a vieţii, care îngreunează capacitatea venelor principale de a împinge fluxul de sânge spre inimă, dar şi particularităţile moştenite ale sistemului venos”, explică domnul doctor Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.
Sclerorerapia este utilizată încă din anii 1930 pentru eliminarea varicozităţilor, fiind o procedură cu rezultate superioare tratamentelor laser, care sunt şi mult mai costisitoare în cele mai multe cazuri.
“Tratamentul presupune injectarea direct în venă a unui agent sclerozant care irită mucoasa vasului de sânge, determinând distrugerea peretelui vascular. Pentru a obţine rezultate ideale, sunt necesare injecţii în mai multe puncte şi eventual în mai multe şedinţe, pe parcursul cărora vasul tratat se transformă în ţesut cicatricial şi începe să nu mai fie vizibil”, adaugă specialistul dermatolog.
În cadrul efectuării scleroterapiei, soluţia de sare este injectată cu ajutorul unui ac foarte fin direct în venă.
“În acest moment poate apărea un disconfort uşor timp de 1-2 minute, mai ales atunci când sunt injectate venele mari. Procedura în sine durează aproximativ 15 până la 30 de minute. Numărul venelor injectate într-o singură sesiune depinde de mărimea şi localizarea lor, precum şi de starea generală de sănătate a pacientului”, explică domnul doctor Laurenţiu Vlădău.
Înainte de efectuarea procedurii va avea loc o consultaţie iniţială cu un dermatolog sau specialist în medicină vasculară, care va decide dacă pacientul este un candidat potrivit pentru acest tratament.
În consultaţia iniţială, medicul va stabili dacă există suspiciuni de boli ale venelor profunde sau obstrucţii, probleme mai avansate ale valvelor, ce pot duce la o întoarcere a sângelui venos în vasele din piele. După caz, este posibil să se recomande o ecografie a venelor (Duplex Doppler) înainte de tratament.
“Nu sunt eligibile pentru efectuarea procedurii femeile gravide, iar în cazul persoanelor care au avut un cheag de sânge în trecut, eligibilitatea se va decide în mod individual şi va depinde de starea generală de sănătate, precum şi de motivul care a dus la apariţia cheagului respectiv”, completează specialistul dermatolog.
Pacienţii trebuie să poarte ciorapi de compresie pe o perioadă de 1-3 săptămâni după tratament, totodată fiind recomandată şi întreruperea activităţilor sportive timp de câteva zile.