Violul reprezintă o trauma imensă, peste care unele persoane trec foarte greu, iar altele nu reuşesc să treacă niciodată. Pentru că această trauma loveşte în adâncul personalităţii, în feminitate, în stima de sine, în încrederea pe care victima o mai poate avea sau nu într-o altă persoană, am vorbit cu psihoterapeutul Constantin Cornea despre implicaţiile unui astfel de moment în viaţa celei care a trecut prin aşa ceva. Şi ce putem face noi, dacă suntem în anturajul ei.
Ce se întâmplă cu victima unui viol, are legătură cu vârsta, gradul de educaţie, circumstanţele în care s-a petrecut nefericitul eveniment, familia de provenienţă, prietenii, colegii sau orice persoană pe care se poate baza. Dacă găseşte resurse interne, elemente în care crede sau pe care şi le doreşte, de la credinţa în Dumnezeu, la carieră sau familia la care visează, noi, ca psihoterapeuţi, avem elemente pe care ne putem sprijini încercând să îi redăm echilibrul.
Resursele externe sunt de asemenea foarte importante, familia sau prietenii pot reprezenta o cale spre vindecare. Dacă victima poate găsi în ei sprijinul emoţional de care are nevoie, dar şi înţelegerea sau puterea de a continua să îşi reconstruiască viitorul.
Din perspectiva psihologică un viol poate produce următoarele afecţiuni:
• Tulburări de personalitate sau comportament
• Tulburare bipolară
• Depresie
• Stări anxioase, atac de panică
• Tulburări ale somnului
• Tulburări alimentare: anorexie, bulimie, obezitate
• Tulburări ale sexualităţii: anorgasmie, frigiditate
• Adicţii de droguri, medicamente, alcool
• Perturbarea relaţiilor sociale: probleme cu şcoală, scăderea rezultatelor la învăţătură, chiulul, apartenenţa la grupuri rău famate, fuga de acasă.
Ce putem face dacă suntem victima unui viol sau cunoaştem pe cineva care a fost violată?
Aflăm ce s-a întâmplat
Încercăm să vorbim cu victima despre ce s-a întâmplat. Nu o întrebăm agresiv, ci avem răbdare să se poată deschide pentru a află amănunte. Nu o forţăm să spună mai mult decât este în stare sau aşteptăm un moment mai prielnic pentru a reveni asupra subiectului. După ce ascultăm povestea ei, atât cât ne poate spune, încercăm să discutăm cu eventualii martori sau, dacă este posibil, chiar cu persoană care a agresat-o. Căutăm indicii să vedem dacă violul a avut loc. Control ginecologic, haine murdare de sânge sau rupte, pentru că sunt situaţii când adolescentele se plâng că au fost violate, atunci când sunt părăsite. Anunţăm organele în drept.
Mergem la un specialist
Apelăm la un specialist, psiholog sau psihiatru pentru a ne învăţa cum să trecem peste un astfel de eveniment. Este bine să se discute cu specialistul, familia şi victima. Specialistul va stabili un program terapeutic, medicaţia potrivită dar şi rolurile fiecăruia în raport cu victima. În timp, în funcţie de cât de bine se reface victima, încercăm să o ajutăm să revină treptat la o viaţă socială normală. După o perioada mai scurtă sau mai lungă, în funcţie de cum se reface victima, încercăm să introducem activităţi care să îi crească stimă de sine, activităţi care să aibă în vedere calităţile sau talentele personale, pentru a scoate din acea persoană tot ce este mai bun şi mai frumos. Este bine să încercăm să supraveghem pe o perioada mai scurtă sau mai lungă victima, persoanele cu care ea interacţionează, rezultatele la învăţătură sau la celelalte activităţi.
Încă de la începutul planului terapeutic, să încercăm să mizăm pe calităţile evidente ale victimei şi se lăudăm fiecare lucru bun pe care ea îl face sau îl realizează, pentru a-i reda stima de sine.
Oricum am dezbate acest subiect, pentru a va asigura că faceţi tot ceea ce este posibil, opinia mea este să apelaţi la un specialist. Pentru că nici o victima nu seamănă cu alta, pentru că fiecare plan de redresare trebuie să fie personalizat. Ceea ce am descris mai sus, este doar o formă foarte generală, pe care nu va indic să va bazaţi dacă nu sunteţi sub supravegherea unui specialist.
În experienţa mea, am întâlnit persoane mature care au fost violate în copilărie şi nu au reuşit niciodată să treacă peste acel eveniment nefast. Am fost nevoit să lucrăm luni bune pentru a le reda stima de sine şi siguranţa că fac bine ceea ce fac şi le reprezintă. De aceea este important să nu căutaţi un sfat universal valabil pentru că nu există. Pentru că nu tratăm violul, ci persoană violată.