Artrita psoriazică: definiţie, cauze, simptome şi tratament

Statisticile arată că peste 2% din populaţie suferă de psoriazis, dintre care 15% dezvoltă artrită psoriazică, o afecţiune inflamatorie care se manifestă prin dureri, edeme şi înţepenirea articulaţiilor.
  • Publicat:
Artrita psoriazică: definiţie, cauze, simptome şi tratament

Statisticile arată că peste 2% din populaţie suferă de psoriazis, dintre care 15% dezvoltă artrită psoriazică, o afecţiune inflamatorie care se manifestă prin dureri, edeme şi înţepenirea articulaţiilor.

Altfel spus, 3 persoane din 10 diagnosticate cu psoriazis dezvoltă şi artrită psoriazică.

Diagnosticul stabilit cât mai devreme este deosebit de important, deoarece variantele de tratament au mai multe şanse de succes, iar simptomele pot fi prevenite sau ameliorate semnificativ.

Artrita psoriazică: cauze şi simptome

Din păcate, cauzele acestei afecţiuni nu sunt pe deplin cunoscute, însă un lucru este cert: aproape 40% din cazurile de artrită psoriazică apar ca urmare a istoricului familial (o rudă apropiată care a suferit de afecţiuni dermatologice sau articulare). De asemenea, infecţiile cu streptococi ar putea sta la baza dezvoltării acestei probleme medicale, dar sunt necesare studii suplimentare care să confirme această teorie.

Printre simptomele specifice ale artritei psoriazice amintim:

  • Dureri articulare (la nivelul spatelui, gâtului, călcâielor, mâinilor, genunchilor, pieptului şi coapselor)
  • Degete umflate, deformate
  • Porţiuni depiele uscate, roşii, cu scuame alb-argintii
  • Mici indentaţii (adâncituri, crestături) în unghii
  • Unghii care se separă cu uşurinţă de patul unghial
  • Oboseală
  • Ochi roşii, inflamaţi
  • Dureri oculare

Aceste simptome sunt specifice atât psoriazisului, cât şi artritei psoriazice şi pot apărea simultan.

Cum se stabileşte diagnosticul de artrită psoriazică

Dacă prezinţi unul sau mai multe dintre simptomele descrise mai sus, se impune vizita la medicul specialist reumatolog, care poate stabili cu certitudine un diagnostic corect şi tratamentul corespunzător. Medicul va examina clinic articulaţiile, aspectul pielii şi modificările la nivelul unghiilor. De asemenea, poate solicita efectuarea unei radiografii sau tomografii computerizate, pentru a observa posibilele anomalii la nivelul articulaţiilor. Analizele de sânge, biopsiile cutanate şi puncţia articulară (extragerea de lichid sinovial) sunt alte investigaţii pe care medicul le poate efectua în scopul stabilirii diagnosticului.

Artrita psoriazică: tratament medical

Dacă artrita este într-un stadiu incipient, antiinflamatatoarele care conţin ibuprofen sau naproxen te pot ajuta să ameliorezi simptomele deranjante, precum durerile articulare. De asemenea, injecţiile cu corticosteroizi înlătură temporar edemele, durerea şi senzaţa de arsură din articulaţii. Pentru stadiile avansate ale artritei psoriazice, medicul va recomanda medicamente mai puternice, care încetinesc evoluţia bolii şi ameliorează simptomele cutanate.

Tratamentele actuale includ şi injecţii cu efect ţintit, care au drept scop regenerarea celulară şi reducerea inflamaţiilor. Medicul va recomanda una stfel de tratament atunci când celelalte metode nu mai funcţionează.

Artrita psoriazică: metode naturale de ameliorare a simptomelor

Pentru ameliorarea durerilor articulare şi musculare, este indicat să faci băi calde sau să foloseşti perne încălzite pe zonele dureroase. De asemenea, gheaţa poate amorţi articulaţiile dureroase, eliminând totodată umflăturile.
Trebuie să ţii cont că exerciţiile nu sunt contraindicate în caz de artrită psoriazică. Din contra, acestea ameliorează durerea şi edemele. Sunt recomandate sporturile care nu presupun un efort cardio intens, precum înotul sau mersul prin apă, activităţi care întăresc musculatura şi îmbunătăţesc flexibilitatea. Ai grijă să faci duş după o şedinţă de înot la piscină, pentru că clorul din apă poate usca şi mai tare pielea. De asemenea, mişcare este excelentă pentru combaterea oboselii, putând creşte semnificativ nivelul energiei.

Sursa: webmd.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult