Complicaţiile psoriazisului: simptome şi metode de prevenire

Psoriazisul este o boală inflamatorie care afectează întreg organismul, putând favoriza totodată apariţia altor afecţiuni, precum bolile de inimă, artrita psoriazică, obezitatea sau depresia.
  • Publicat:
Complicaţiile psoriazisului: simptome şi metode de prevenire

Psoriazisul este o boală inflamatorie care afectează întreg organismul, putând favoriza totodată apariţia altor afecţiuni, precum bolile de inimă, artrita psoriazică, obezitatea sau depresia.

Inflamaţiile care duc la apariţia problemelor dermatologice pot deregla numeroase funcţii ale organismului, de aceea este important ca pacientul să urmeze întocmai tratamentul reomandat de medic şi regulile unui stil de viaţă sănătos.

Iată care sunt simptomele şi afecţiunile care pot apărea pe fondul psoriazisului netratat!

Complicaţiile psoriazisului: simptome şi metode de prevenire

Artrita psoriazică – 15% dintre pacienţii diagnosticaţi cu psoriazis dezvoltă această afecţiune.

Află aici mai multe despre artrita psoriazică!

Boli de inimă – statisticile arată că psoriazisul creşte de 3 ori riscul de infarct şi accident vascular cerebral, din cauza inflamaţiilor care deteriorează vasele de sânge ce alimentează inima şi creierul cu substanţe nutritive. Pentru a preveni aceste boli cardiovasculare, ţine sub control tensiunea arterială şi nivelul colesterolului, renunţă la fumat şi fă mişcare zilnic. De asemenea, include în dietă alimente antiinflamatorii şi mergi regulat la medic.

Obezitate – cu cât ai mai multe kilograme, cu atât creşte riscul de obezitate. Acest lucru este valabil inclusiv în rândul bolnavilor de psoriazis, fie ei adulţi sau copii. Iar kilogramele în plus nu fac decât să agraveze problemele cu pielea, deoarece celulele grase eliberează proteine ce declanşează procesul inflamator în organism. Dacă îţi menţii greutatea, pielea ta va fi mai sănătoasă şi medicamentele vor fi mai eficiente.

Depresia – bolnavii de psoriazis sunt mai predispuşi riscului de depresie, arată cele mai recente studii. De vină ar putea fi tot inflamaţiile din organism, care atacă celulele de la nivelul creierului. De asemenea, provocarea de a trăi cu psoriazis nu este deloc una uşoară şi creează numeroase probleme. Dacă te simţi trist sau deznădăjduit pe o perioadă mai mare de 2 săptămâni, cere ajutorul medicului specialist!

Diabet de tip 2 – inflamaţiile îngreunează efortul celulelor de a absorbi moleculele de glucoză din alimente, motiv pentru care se acumulează depozite de zahăr în sânge, existând astfel riscul de instalarea a diabetului de tip 2. Glicemia (nivelul de zahăr din sânge) poate fi ţinută sub control menţinându-ne o greutate normală, consumând alimente bogate în fibre şi făcând mişcare zilnic.

Sindromul metabolic – este un cumul de simptome şi afecţiuni (diabet, grăsime abdominală în exces, hipertensiune arterială şi nivel crescut de colesterol), care cresc semnificativ riscul de infarct şi atac cerebral. Mergi periodic la medic pentru analize de rutină şi ai grijă la alimentaţie şi la stilul de viaţă.

Boala Crohn – este cauzată de inflamaţii şi de activitatea aceloraşi gene precum în cazul psoriazisului. Dacă te confrunţi cu dureri de stomac, crampe abdominale, scădere bruscă în greutate şi diaree cu sânge, mergi la medic pentru un consult amănunţit. Deşi nu există metode de prevenire a bolii Crohn, anumite alimente, precum fructele, legumele, somonul şi uleiul de mpsline, pot ameliora simptomele, prin reducerea inflamaţiilor din corp.

Uveita – psorazisul este una dintre cauzele apariţiei acestei afecţiuni oculare (riscul este şi mai mare dacă suferi de artriă psoriazică). Uveita cauzează inflamaţii la nivelul ochilor, care se manifestă prin dureri oculare, roşeaţă, vedere înceţoşată şi fotosensibilitate (sensibilitate la lumină). Unele tipuri de uveită pot duce chiar la orbire, aşa că este important să mergi la medic dacă prezinţi unul sau mai multe dintre simptomele descrise mai sus.

Cancer – legătura dintre cancer şi psoriazis nu este pe deplin desluşită, însă există studii care arată că tumorile la nivelul plămânilor, melanomul şi limfomul ar putea fi declanşate de răspunsul sistemului imunitar la procesul inflamator. Pentru a reduce pe cât posibil această posibilitate, medicii recomandă evitarea fumatului, folosirea cremelor de protecţie solară şi alimentaţia bogată în vitamine, minerale şi antioxidanţi, care reduc efectele nocive ale radicalilor liberi.

Steatoza hepatică – într-un studiu realizat recent, s-a descoperit că jumătate din pacienţii cu psoriazis prezintă acumulări de grăsime în ficat. Deşi această afecţiune nu prezintă de regulă simptome, poate duce la probleme grave de sănătate. Pentru a preveni steatoza hepatică, e indicat să reduci greutatea corporală, să faci mişcare, să eviţi alcoolul şi alimentele bogate în fructoză sau sirop de porumb.

Boli renale – cercetările arată că anumite medicamente destinate ameliorării simptomelor psoriazisului pot creşte riscul de boli ale rinichilor. Picioarele umflate, oboseala şi urinarea excesivă sunt simptome ale afecţiunilor renale. Dacă ai astfel de simptome, nu ezita să i le comunici medicului, care poate schimba medicamentele pe care le iei sau dozajul acestora.

Sursa: webmd.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
10 semne că nu bei destulă apă
10 semne că nu bei destulă apă