Efectele benefice ale exerciţiilor fizice în timpul sarcinii

Mişcarea în timpul sarcinii poate contribui la prevenirea unor complicaţii periculoase, precum diabet gestaţional sau hipertensiune.
  • Publicat:
Efectele benefice ale exerciţiilor fizice în timpul sarcinii

Mişcarea în timpul sarcinii poate contribui la prevenirea unor complicaţii periculoase, precum diabet gestaţional sau hipertensiune, arată un studiu recent.

Astfel, viitoarele mămici care au un indice de masă corporală peste 30 ar trebui să ia aminte şi să facă mişcare zilnic. 

Cercetătorii de la Universitatea de Sănătate şi Ştiinţe din Oregon, Portland, au ajuns la această concluzie în urma analizării a peste 1 milion de femei gravide obeze.

Ei au constatat că 113.000 de femei care nu făceau exerciţii fizice au suferit de preeclampsie, o afecţiune care constă în creşterea tensiunii arteriale în timpul sarcinii, spre deosebire de doar 38.176 de femei care urmau un program de antrenament.  

De asemenea, „sportivele” aveau şi un risc de două ori mai redus de diabet gestaţional şi naştere prematură.

Nivelul normal al indicelui de masă corporală (raportul dintre greutate şi înălţime) este de 18.5-24.9, iar dacă acesta depăşeşte 30, atunci se poate vorbi despre obezitate.

Nu numai gravidele care sunt obeze beneficiază de pe urma exerciţiilor fizice. Experţii au aplicat modelul şi în cazul femeilor însărcinate cu un IMC normal şi au descoperit îmbunătăţiri ale sănătăţii lor.

Colegiul American al Obstetricienilor şi Ginecologilor le sfătuieşte pe femeile gravide obeze să înceapă cu perioade scurte de exerciţii de intensitate scăzută şi să facă în mod gradual progrese, în măsura în care pot.

Studiul a fost prezentat la cea de-a 37-a întâlnire anuală a Societăţii pentru Medicină Materno-Fetală din San Diego.

Sursa: Reuters

Urmărește CSID.ro pe Google News