Hernia de disc face referire la o deplasare a discurilor intervertebrale care susţin coloana vertebrală. De cele mai multe ori, afecţiunea se manifestă prin dureri de spate la nivel lombar, care iradiază pe membrele inferioare, slăbiciune musculară, amorţeală la nivelul mâinilor sau în degetele mari de la picioare ori senzaţie de presiune în călcâi. Însă există şi cazuri când hernia de disc nu prezintă astfel de simptome, iar majoritatea pacienţilor nici măcar nu au nevoie de intervenţie chirurgicală.
Discurile intervertebrale se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă, dar simptomele deranjante pot apărea chiar şi la 30 de ani, mai ales dacă persoana în cauză are un loc de muncă ce presupune ridicarea de greutăţi mari sau statul pe scaun un timp îndelungat.
Se estimează că incidenţa herniei de disc în rândul populaţiei este de aproximativ 15%, dar multe persoane nu acordă atenţia cuvenită durerilor atroce de spate şi nu se prezintă la medic, motiv pentru care acest procent ar putea fi mult mai mare.
Majoritatea cazurilor de hernie de disc se manifestă la nivel lombar, deşi pot apărea simptome şi la nivel cervical (dureri de ceafă) sau, foarte rar, toracic.
Cele mai frecvente simptome ale herniei de disc sunt:
De multe ori se întâmplă însă ca hernia de disc să fie lipsită de simptome deranjante, iar pacienţii află că suferă de această problemă doar la un consult de rutină sau în urma unei radiografii.
Hernia de disc se instalează treptat, pe măsură ce îmbătrâneşti, ca urmare a degenerării şi pierderii de colagen din discurile intervertebrale. Acest lucru favorizează întinderea excesivă, răsucirea sau ruptura unui disc intervertebral. Şi ridicarea de greutăţi mari sau un accident la nivelul coloanei vertebrale poate avea acelaşi rezultat.
Principalii factori de risc în apariţia herniei de disc sunt:
Rareori, hernia de disc poate duce la sindromul „coadă de cal” (cauda equina), o formă severă a compresiei şi inflamaţiei nervilor care se ramifică de la măduva spinării (denumiţi şi rădăcini nervoase). În astfel de situaţii, apar simptome invalidante, precum durere atroce şi diminuarea reflexelor, a forţei şi a senzitivităţii.
Trebuie reţinut că sindromul „coada de cal” este considerat o urgenţă chirurgicală, pentru că poate duce la pierderea permanentă a funcţiei vezicale, intestinale şi la paralizia picioarelor!
Solicită ajutor medical de urgenţă dacă:
Pentru a se stabili cu certitudine diagnosticul de hernie de disc, medicul va efectua în primul rând un examen clinic, adică te va întreba când au apărut simptomele, dacă se înrăutăţesc în anumite situaţii, unde te doare. De asemenea, îţi va testa reflexele, rezistenţa musculară, capacitatea de a simţi vibraţiile, înţepăturile sau atingerile şi cea de mobilitate.
De cele mai multe ori, examenul clinic şi istoricul medical sunt suficiente pentru stabilirea diagnosticului, dar există şi situaţii când medicul poate suspecta o altă afecţiune care se poate manifesta prin simptomele descrise mai sus, aşa că poate recomanda efectuarea unor investigaţii suplimentare. Acestea includ teste de imagistică precum:
În majoritatea cazurilor, tratamentul herniei de disc presupune corectarea obiceiurilor care au provocat-o. Asfel, un plan de exerciţii personalizat, evitarea poziţiilor dureroase şi a ridicatului de greutăţi, medicamentele anticonvulsivante, antiinflamatoare sau analgezice, injecţiile cu cortizon şi scăderea în greutate pot ameliora semnificativ simptomele.
Foarte puţine cazuri impun necesitatea intervenţiei chirurgicale. Înainte de a ajunge la această soluţie, medicul va monitoriza pe o perioadă de cel puţin 6 săptămâni starea pacientului care urmează tratamentul recomandat. De asemenea, dacă nu se observă îmbunătăţiri, medicul va sugera fizioterapia. Pacientul trebuie să facă exerciţiile recomandate de medic şi de fizioterapeut pentru a putea relua activităţile uzuale.
Intervenţia chirurgicală este, după cum s-a menţionat deja, ultima soluţie şi se impune doar atunci când pacientul nu răspunde deloc la tratamentul anterior şi prezintă simptome precum amorţeală şi slăbiciune severă, invalidantă, incapacitatea de deplasare sau de a sta în picioare ori incontinenţa urinară şi fecală.
Unele soluţii complementare pot ameliora durerile de spate cauzate de hernia de disc. Acestea includ:
Toate aceste metode alternative pentru ameliorarea durerilor cauzate de hernia de disc trebuie discutate în prealabil cu medicul curant, pentru expunerea beneficiilor şi a riscurilor implicate.