Jerome Kagan nu este doar un profesor titular la una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume, el e considerat a fi unul dintre cei mai buni psihologi din lume. De fapt, colegii săi, cadre universitare, l-au clasat pe Kagan al 22-lea cel mai eminent psiholog al secolului al XX-lea.
Kagan nu crede că ADHD este o condiţie reală, ci, mai degrabă, o farsă/invenţie. Este inutil să mai menţionăm faptul că afirmaţiile lui Kagan au ridicat o mulţime de întrebări, psihologii şi alţi profesionişti din domeniul medical încercând să îi discrediteze declaraţiile.
„… (ADHD) este o invenţie. Fiecare copil care nu se descurcă bine la şcoală este trimis la un medic pediatru care consideră că e ADHD şi îi oferă medicaţie. Ori, de fapt, 90% din cele 5,4 milioane de copii (diagnosticaţi cu ADHD) nu au un metabolism anormal al dopaminei.”- afirmă Jerome Kagan, psiholog şi profesor la Universitatea Harvard.
Principala problemă este diagnosticul greşit!
Potrivit lui Kagan, „Dacă faci interviuri cu copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani 19, 40% dintre aceştia pot fi clasificaţi cu anxietate sau depresie. Dar dacă aruncăm o privire atentă şi ne întrebăm câţi dintre ei sunt grav afectaţi de fapt de acest lucru, numărul se micşorează până la 8%. „
Kagan foloseşte depresia ca un exemplu aici, dar el spune că diagnosticarea incorectă are loc pe un întreg spectru de condiţii de sănătate mintală. În termeni simpli, nu toţi cei care afişează un simptom sau comportament au cu adevărat o problemă de sănătate mintală.
Diagnosticarea incorectă duce la supradiagnosticare, care este, în opinia lui Kagan, o problemă care afectează foarte des aria sănătăţii. Kagan estimează faptul că există o serie de probleme mari în întregul domeniu al psihologiei. În timp ce el este extrem de critic cu privire la diagnosticul de ADHD, Kagan vorbeşte despre întregul câmp de sănătate mintală şi greşelile care se fac cu privire la supradiagnosticare. Ca atare, nu există răspunsuri simple.
Kagan este convins că profesioniştii din domeniul sănătăţii mintale trebuie să schimbe abordarea lor de a diagnostica ADHD, depresia, anxietatea şi alte tulburări.
Răspunsul?
Psihiatrii şi alţi profesionişti din domeniul sănătăţii mintale au nevoie să înceapă să realizeze diagnostice similare cu modul în care fac majoritatea medicilor: prin analizarea cauzelor şi nu doar a simptomelor (în special cu copiii, care de multe ori nu au o capacitate mare/sau dorinţă de a se explica pe deplin)!