Una din opt femei din România suferă de o boală de tiroidă. Medicii spun că peste 30% dintre femei vor dezvolta pe parcursul vieţii o afecțiune tiroidiană, iar cauzele sunt multiple şi strâns legate de nivelul hormonal.
Cert este că stresul şi alimentaţia joacă un rol important în apariţia unor astfel de dereglări hormonale. Hipertiroidismul duce la scăderea rapidă în greutate, aritmii cardiace, anxietate, în vreme ce hipotiroidismul favorizează constipaţia, luarea în greutate, oboseala cronică şi dificultăţile de concentrare.
Pentru a preveni sau a ţine sub control bolile de tiroidă, iată ce alimente ar fi bine să evitaţi sau măcar să le limitaţi cantitativ!
Majoritatea afecţiunilor tiroidiene sunt autoimune, adică apar din cauza reacţiei sistemului imun la anumiţi factori declanşatori. Glutenul, o proteină care se găseşte în grâu, orez, orz, ovăz, secară etc., duce la slăbirea sistemului imunitar şi la apariţia tulburărilor tiroidiene. De asemenea, este responsabil de procesul inflamator din organism, mai ales în cazul bolnavilor de tiroidă.
Eliminarea din dietă a produselor care conţin gluten – pâine, paste, biscuiţi, covrigei, bere, sosuri, cereale procesate, carne la conservă, mezeluri etc. – ar putea ameliora funcţionarea glandei tiroide, ferindu-vă totodată de riscul altor afecţiuni autoimune.
Sensibilitatea la lactoză, un glucid din lapte, este des întâlnită la persoanele care au probleme cu tiroida. Produsele care conţin lactoză contribuie la formarea în exces de mucus, care duce în multe cazuri la sindromul de colon iritabil, balonare şi reflux gastroesofagian. De asemenea, lactoza înrăutăţeşte procesul inflamator de la nivelul tiroidei şi al sistemului digestiv.
Astfel, organismul nu mai poate asimila cum trebuie substanţele nutritive de care are nevoie. Nu este de ignorat nici cazeina, o proteină din lapte care înrăutăţeşte simptomele bolilor de tiroidă.
Evitaţi, aşadar, laptele de vacă, brânza grasă sau îngheţata.
Pe lângă faptul că mare parte din soia este modificată genetic, este şi foarte greu de digerat, putând irita mucoasa stomacului. Ca multe alte legume ce conţin substanţe goitrogene (gușogene) – care încetinesc activitatea glandei şi scad producţia de hormoni tiroidieni –, şi soia trebuie consumată cu moderaţie sau chiar evitată.
Alte alimente goitrogene sunt: varza, broccoli, conopida, ridichile, spanacul, varza kale, varza de Bruxelles etc.
Zahărul este recunoscut pentru faptul că stimulează procesul inflamator şi înrăutăţeşte simptomele bolilor autoimune. Acesta favorizează dezvoltarea necontrolată a microorganismelor nocive din stomac, cauzând astfel perforarea pereţilor intestinali.
Astfel, sunt declanşate reacţii autoimune care pot „trimite” anticorpi în direcţia greşită, inclusiv la nivelul glandei tiroide. În acelaşi timp, zahărul „fură” din depozitele de vitamina B din organism, esenţială pentru funcţionarea tiroidei.
Uleiul de porumb, de floarea-soarelui, de soia, de rapiţă, de orez şi de şofran – astfel de sortimente de uleiuri trebuie evitate, pentru că sunt bogate în grăsimi polinesaturate şi conţin multe substanţe chimice rezultate în procesul de fabricaţie, care pot da peste cap activitatea hormonală.
În schimb, consumaţi grăsimi sănătoase, precum cele din avocado, nuci crude, peşte gras, ulei de cocos şi ulei extravirgin de măsline presat la rece.