Una din patru femei sufera un avort spontan la varsta reproductiva. De cele mai multe ori, cauzele raman necunoscute. Cand este vorba despre o singura intamplare nefericita de acest gen, se recomanda mai rar analize suplimentare.
Cand insa situatia se repeta, este nevoie ca partenerii sa incerce sa descopere care este cauza posibila a avortului spontan, desi acest lucru este dificil uneori.
Avortul spontan are loc in primul trimestru de sarcina, se manifesta prin dureri abdominale destul de puternice si sangeri, care pot fi medii sau masive. La primele semne pe care le percepe ca fiind diferite de cele cu care s-a confruntat pana in acel moment, gravida trebuie sa isi anunte medicul care urmareste sarcina, pentru a vedea ce se poate face. E adevarat, in multe dintre cazuri, o data ce sangerarea este pornita, nu se mai poate face nimic pentru a stopa respectivul avort.
Cauzele care duc la acest nefericit eveniment sunt multiple, de aceea, uneori, este si greu de indentificat cu precizie pentru a putea fi eventual prevenite la o urmatoare sarcina.
Una dintre cele mai frecvente este reprezentata de defectele cromozomiale pe care le are embrionul si care il fac incompatibil cu viata. Fiecare individ are 23 de perechi de cromozomi, unii de la mama, altii de la tata. In momentul in care spermatozoidul fecundeaza ovulul si unul dintre ei are un astfel de defect, rezulta un embrion cu defect cromozomial, cele mai multe dintre ele ducand la avort spontan, pentru ca organismul nu il gazduieste.
In cazul avorturilor recurente, este recomandata testarea genetica a embrionului avortat, pentru a vedea daca aceasta este cauza. Daca embrionul nu are un astfel de defect, atunci e nevoie sa se mearga mai departe cu investigatiile. Avortul spontan cauzat de defecte cromozomiale se poate intampla, din pacate, indiferent de varsta cuplului, insa este mai probabil ca un astfel de eveniment sa se produca atunci cand femeia are peste 35 de ani, mai ales dupa 40. Si asta pentru ca, dupa aceasta varsta, materialul genetic al femeii produce mult mai multe ovule malformate genetic (80% din totalul lor), decat se intampla la 20 de ani, de pilda (numai 20% din totalul lor). Iar acest lucru este unul normal, de aceea este bine ca o sarcina sa fie obtinuta inaintea varstei de 30 de ani.
Orice anomalie uterina poate, de asemenea, sa duca la un avort spontan. Sinechiile pot chiar impiedica sa apara o sarcina, iar daca aceasta apare este foarte posibil sa nu o lase sa se dezvolte normal. Uterul cu forma anormala sau cel septat pot pune, de asemenea, problema avortului spontan. Cam 10% din avorturile spontante sunt provocate de aceste anomalii ale uterului.
Insuficienta cervicala este o alta cauza care poate duce la aparitia avortului spontan si apare in situatia in care cervixul nu este pregatit ca faca fata greutatii sarcinii, care creste dupa primul trimestru. Daca acest lucru este descoperit la timp, medicul curant poate sa recomande repaosul femeii si cerclajul, care poate ajuta ca sarcina sa fie dusa cu bine la termen.
Bolile imunologice, cele de coagulare (trombofilii), cele endocrine (in special cele generate de tiroida sau de diabet) pot fi raspunzatoare pentru aparitia avortului spontan. Infectiile bacteriene de diverse tipuri pot sa duca la aparitia unui astfel de eveniment, de aceea este de recomandat tuturor femeilor care doresc sa ramana insarcinate un set de analize complet, prin care infectiile pot fi descoperite si tratate inainte de aparitia sarcinii.
Ce este cel mai important dupa producerea unui avort spontan este eliminarea in intregime a produsului de conceptie din cavitatea uterina, pentru a evita aparitia posibilelor infectii. Eliminarea se intampla in multe dintre cazuri pe cale naturala, iar cand nu este posibil acest lucru se poate interveni prin chiuretaj.
Trauma psihica poate fi insa mai mare decat cea fizica. Pentru unele dintre cele care au pierdut sarcina este nevoie de consiliere psihologica, mai ales ca, de teama unui nou eveniment de acest gen, multe se tem o vreme sa ramana insarcinate din nou.
Este bine de stiut ca un avort spontan nu este obligatoriu sa atraga dupa sine altul, iar dupa doua cicluri menstruale normale de la producerea avortului spontan se pot relua incercarile de a obtine o sarcina. Cand spun menstruatie normala, ma refer la revenirea la cantitatea si durata care existau inainte de avort.
Orice sangerare neobisnuita sau dureri care nu existau pana atunci, dar exista dupa producerea evortului spontan trebuie discutata cu medicul curant. Numai el, dupa un control amanuntit este cel care poate spune daca uterul este curat si se pot relua incercarile pentru o alta sarcina.
Foto: 123rf.com