Este bine cunoscut faptul că bărbaţii au tendinţa să ignore simptomele şi să amâne vizita la medic până în ultimul moment. Spre deosebire de femei, bărbaţii nu sunt foarte atenţi la semnalele de alarmă pe care le trage corpul lor şi află, uneori prea târziu, că suferă de o boală care cu greu mai poate fi tratată. Acordă atenţie acestor simptome dacă eşti bărbat şi mergi cât mai curând la medic!
Chiar dacă e posibil să nu ascundă boli grave, e mai bine să previi sau să depistezi o boală în stadiul incipient, decât să tratezi.
Durere sau dificultăţi la urinare – pot fi semne ale cancerului de prostată. Alte simptome specifice sunt jetul urinar slab sau întrerupt, urinarea pe timp de noapte şi prezenţa sângelui în urină.
Noduli la nivelul testiculelor – indiferent de dimensiunea acestora, nodulii pot semnala cancerul testicular.
Durerea pelvină (la nivelul abdomenului sau sub ombilic) – poate ascunde o formă incipientă de cancer testicular sau de prostată. Orice fel de durere care persistă mai mult de câteva zile trebuie evaluată de un medic, pentru a fi descoperită cauza acesteia.
Leziuni la nivelul penisului – orice bubiţe, eczeme sau modificări de culoare ori dimensiune ale penisului pot semnala cancerul penian, o afecţiune în care celulele canceroase (maligne) pot apărea oriunde de-a lungul axului penisului.
Dureri de stomac şi modificări de tranzit intestinal – constipaţia, diareea, balonarea, sângele prezent în materiile fecale, flatulenţa (gazele intestinale) şi orice alt simptom deranjant la nivelul stomacului sunt posibile semne ale cancerului de colon (una dintre maladiile cu şanse reduse de supravieţuire, mai ales din cauza diagnosticării târzii).
Creşterea sânilor – poate fi un semn de cancer de sân, de care nu doar femeile suferă, ci şi bărbaţii. Dacă apar şi simptome precum noduli, adâncirea sfârcurilor, înroşirea sau uscăciunea excesivă a mamelonului ori secreţii din sfârcuri, mergi de urgenţă la medic!
Scădere în greutate nejustificată – dacă slăbeşti mai mult de 4 kilograme într-o lună şi nu ţii o dietă specială sau nu faci sport, ar fi bine să mergi la medic pentru un consult. Lipsa apetitului şi slăbirea excesivă într-un timp scurt pot fi semne ale cancerului de pancreas, de stomac, de esofag sau de plămâni.
Probleme respiratorii – precum tuse, respiraţie şuierătoare sau respiraţie scurtă. Dacă simptomele durează mai mult de 2 săptămâni, mergi la medic pentru o evaluare, pentru că acestea sunt semne specifice ale cancerului pulmonar.
Oboseala – este un simptom des întâlnit în cazul bolnavilor de cancer în stadii avansate, dar poate apărea şi la debutul bolii. Orice fel de oboseală care te împiedică să îţi desfăşori activităţile în mod normal şi care persistă pe termen lung ar trebui să te pună pe gânduri.
Acordă atenţie acestor simptome şi mergi la medic dacă starea ta de sănătate nu se ameliorează!