Gingii inflamate şi dureroase: cauze și complicaţii

  • Publicat:
  • Actualizat:
Gingii inflamate şi dureroase: cauze și complicaţii

Gingii inflamate, roșii, care dor? Dr. Ionuţ Leahu, medic stomatolog, ne spune care sunt cauzele ce pot duce la inflamarea gingiilor.

Inflamarea gingiilor este un simptom întâlnit adesea în rândul persoanelor care au depozite de tartru pe dantură, dar poate fi cauzată şi de lipsa unei vitamine esenţiale. În lipsa unui tratament adecvat, această problemă poate duce chiar la pierderea dinţilor!

Dr. Ionuţ Leahu, medic stomatolog, ne-a dezvăluit care sunt cauzele ce pot duce la inflamarea gingiilor, cum pot fi prevenite şi tratate, dar şi ce riscuri apar atunci când apelăm la remediile naturiste din auzite sau când preferăm să amânăm vizita la dentist!

Ce rol are gingia

Gingia este o parte foarte importantă a cavităţii orale. Aceasta acoperă osul maxilar şi este format dintr-un ţesut fibros, puternic vascularizat.

În mod normal, gingia este fermă şi are culoarea roz. Totuşi, în unele cazuri, la baza dintelui aceasta se poate inflama, căpătând o culoare roşiatică. Gingia inflamată este mult mai sensibilă şi poate provoca chiar dureri, spune dr. Leahu.

De asemenea, poţi observa sângerări gingivale în timpul periajului.

Gingii inflamate – care sunt cauzele?

Gingivita este cea mai comună cauză a inflamării gingiilor. Această afecţiune cauzează iritarea şi inflamarea acestui ţesut, iar netratată se transformă într-o afecţiune mult mai gravă, parodontoza, care poate duce la pierderea dinţilor, spune medicul stomatolog.

Gingivita se formează ca urmare a unei igiene orale deficitare. Placa bacteriană se acumulează, iar în timp se formează tartrul, ce nu poate fi îndepărtat prin simplu periaj, ci necesită intervenţia medicului dentist.

Atunci când molarul de minte încearcă să erupă pe arcadă, pacientul poate experimenta inflamaţia gingiei din zona respectivă. De cele mai multe ori recomandăm extracţia molarilor de minte ce creează probleme, spune dr. Leahu.

De asemenea, alimentaţia săracă în vitamina C poate cauza inflamarea gingiei şi a limbii. Medicul stomatolog poate recomanda consumul fructelor bogate în această vitamină.

Tratamentul gingiilor umflate

Dacă inflamaţia persistă o perioadă îndelungată, cel mai bine este să vă adresaţi medicului dentist. Primul pas este efectuarea unei radiografii dentare pentru a putea observa cu acurateţe situaţia.

În funcţie de cauza inflamaţiei, medicul vă va recomanda un tratament pentru a reduce placa bacteriană. În general, primul tratament efectuat este igienizarea profesională – detartrajul, pentru a îndepărta tartrul ce poate irita gingia.

Nu recomand utilizarea tratamentelor naturiste. Însă acasă este necesar să întreţineţi o igienă orală bună prin periajul de două ori pe zi şi utilizarea aţei dentare şi a apei de gură, adaugă dr. Leahu.

Desigur, trebuie evitate şi obiceiurile nocive, precum consumul de tutun şi alcool, întrucât nu vor face decât să irite mai rău gingia.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ionuţ Leahu - Medic primar stomatologie generală
Dr. Ionuț Leahu – doctor și fondator al celei mai extinse rețea de clinici stomatologice din România. Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în implantologie orală și master în implantologie orală și parodontologie este anteprenorul român care a construit în decursul a 12 ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult