Vânătăile apărute din senin – de ce te învinețești repede? 10 boli care cauzează vânătăi

Chiar dacă vânătăile ocazionale nu sunt un motiv de îngrijorare, nu trebuie să ignorăm acest simptom, mai ales dacă acestea apar din senin şi au dimensiuni mari, pentru că pot semnala diverse probleme de sănătate.
  • Publicat:

Vânătăile (echimozele) reprezintă o reacţie normală a organismului, apărută în urma lovirii puternice de un obiect. Acest lucru duce la spargerea vaselor capilare de sub piele, care cauzează o hemoragie a ţesutului. Prin urmare, pielea capătă diverse culori în locul vătămat, de la galben, mov sau chiar negru. 

Riscul de apariţie a vânătăilor creşte pe măsură ce îmbătrânim, mai ales în cazul femeilor, din cauza pereţilor capilari care sunt din ce în ce mai fragili, iar pielea se subţiază. Chiar dacă vânătăile ocazionale nu sunt un motiv de îngrijorare, nu trebuie să ignorăm acest simptom, mai ales dacă acestea apar din senin şi au dimensiuni mari, pentru că pot semnala diverse probleme de sănătate.

Iată care sunt cauzele ce pot duce la apariţia vânătăilor, cum pot fi acestea prevenite, dar şi când e cazul să ne adresăm medicului!

Vânătăile apărute din senin. Din ce cauze apar?

Dacă te învineţeşti repede, asta înseamnă că o afecţiune ascunsă poate împiedica procesul de coagulare a sângelui, care opreşte hemoragia. Coagularea sângelui se bazează pe o dietă sănătoasă, un ficat în parametri optimi şi măduvă osoasă fără probleme. Dacă oricare dintre aceşti trei factori are de suferit, vânătăile apar mai uşor.

Printre bolile care au ca simptom vânătăile se numără:

Dacă observi că te învineţeşti des şi repede, mergi la un control medical. Testele de sânge pot ajuta medicul să stabilească un diagnostic precis.

Alte cauze care pot duce la vânătăi spontane

Pe lângă bolile enumerate mai sus, există şi alţi factori de risc care pot creşte riscul de apariţie a vânătăilor. Aceştia sunt:

  • anumite medicamente (aspirina, warfarina, clopidogrel, rivaroxaban)
  • diverse suplimente şi extracte de plante (ulei de peşte, usturoi, ghimbir, ginkgo biloba, ginseng, vitamina E)
  • steroizii (cei din unguente topice destinate tratamentului eczemelor sau iritaţiilor pielii sau cei din medicametne antiastmatice ori antialergice)
  • medicamente antiinflamatoare nonsteroidiene (analgezice: aspirină, ibuprofen, naproxen, celecoxib, fenoprofen)

Când să mergi la medic

Vănâtăile spontane însoţite de următoarele simptome trebuie să te trimită de urgenţă la medic: eczeme, abdomen mărit, febră, transpiraţie abundentă şi/sau frisoane, dureri de oase, deformarea feţei, sânge în urină.

Tratament pentru vânătăile cauzate de lovituri

Majoritatea vânătăilor trec de la sine în câteva zile, fără un tratament specific. În cazul unei persoane sănătoase, trombocitele îşi îndeplinesc rolul, şi anume acela de coagulare a sângelui, reducând amploarea hemoragiei şi accelerând procesul de vindecare.

Dacă vânătăile sunt însoţite de durere şi tumefiere (umflătură), aplicarea de gheaţă ajută la ameliorarea simptomelor (dar nu o pune direct pe piele, ci înfăşurată într-un prosop sau cârpă curată).

De asemenea, ridicarea mâinii sau a piciorului afectat ajută la o mai bună circulaţie a sângelui. Pentru calmarea durerilor, sunt indicate analgezicele, precum acetaminofenul sau ibuprofenul.

Desigur, vânătăile care nu apar în urma unei lovituri puternice sau care persistă o perioadă îndelungată trebuie investigate la medic, care va stabili cauza acestora şi tratamentul adecvat.

Cum previi apariţia vânătăilor

Pentru a evita apariţia vânătăilor, ţine cont de următoarele sfaturi:

  • ai grijă pe unde şi cum mergi, asfel încât să eviţi căzăturile
  • elimină din casă piesele de mobilier cu colţuri ascuţite şi covoarele care alunecă
  • poartă genunchiere sau cotiere atunci când faci sport
  • consumă mai multe alimente bogate în vitaminele C şi K

Surse: 

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/healthy-aging/in-depth/easy-bruising/art-20045762

https://www.medicalnewstoday.com/articles/random-bruising#causes

https://www.healthline.com/health/skin/unexplained-bruising-on-legs

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult