Va deranjează problema părului în exces? Atunci evaluați-vă cu atenție alimentația zilnică.
Abuzul de dulciuri poate declanșa acest disconfort estetic. Însă și prezența ovarelor polichistice, anorexia sau tratamentele pe baza de corticosteroizi pentru astm sau artrită reumatoidă au același efect.
Deși excesul de par în anumite zone deranjează, nu întotdeauna anunță hirsutismul. Această afecțiune prezintă câteva caracteristici clare.
„Hirsutismul este definit prin prezența firelor de par groase, pigmentate, de tip terminal după un tipar masculin”, spune dr. Anca Pavelescu, medic specialist dermatolog.
Esențială pentru un diagnostic corect este și perioada în care apar aceste fire de par în exces. Spre exemplu, dacă fenomenul se manifestă în adolescență, medicii diagnostichează o problema care se tratează eficient.
„Cea mai frecvența cauza a hirtustismului este un sindrom de ovar polichistic. Acesta e o cauza beningna care poate fi tratată prin pilule contraceptive”, spune dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.
Adolescentele afectate de sindromul de ovar polichistic se pot confruntă și cu dereglări ale menstruației, dar și cu un exces ponderal. De aceea, specialiștii recomandă o dietă care să excludă dulciurile concentrate, sarea în exces, prăjelile. De asemenea, trebuie evitate combinațiile dintre carne și carbohidrați – pâine, mălai, cartofi, paște. Iată de ce în acest caz greutatea peste limita declanșează creșterea părului în exces și în zone nedorite.
„Creșterea în greutate determina secundar o rezistență la insulină, care, acționând prin intermediul proteinei care crește nivelul testosteronului, poate duce la creșterea nivelului de testosteron liber în sânge”, spune medicul endocrinolog.
O situație mai gravă este creșterea unor fire de par groase și rezistente în zone nedorite în afară de perioada adolescenței. În acest caz, vizită la endocrinolog devine o urgență.
„Dacă pilozitatea a apărut brusc la o vârstă dulta și se asociază de altă semne generale – scăderea în greutate, îngroșarea vocii -, înseamnă că e o virilizare cu o cauza severă, o tumoră pe ovar sau pe glanda suprarenala”, spune dr. Antonela Burlacu.
Astfel, pe lângă testele hormonale, e obligatorie ecografia abdominală. Și unele tratamente pot determina apariția părului nedorit. Pe lângă antiepileptice sau medicația folosită în transplant, glucocorticoizii pot da hirsutism. Aceste medicamente se prescriu în alergii, astm bronșic sau artrită reumatoidă. În cazul pacienților care iau glucocorticoizi, se recomandă o dietă săracă în sodiu.