Consumaţi cu măsură miere, vă sfătuiesc specialiştii. Iar dacă vreţi să slăbiţi, renunţaţi la orice răsfăţ dulce cu miere, chiar dacă aveţi impresia că acest produs delicios al stupului vă va ajuta. Deşi este naturală, mierea nu este nici pe departe o opţiune bună pentru cei care vor să-şi menţină greutatea optimă.
În plus, există persoane care consideră înlocuirea zahărului cu mierea ca fiind un gest extrem de inspirat şi de sănătos pentru organism.
În cartea sa „Sănătatea are gust”, dr. Mihaela Bilic, medic primar nutriționist, oferă câteva argumente care susțin ideea că mierea optimă pentru zahăr.
Astfel, medicul nutriționist spune că mierea este compusă tot din molecule de glucoză si fructoză, la fel ca zahărul. O linguriță de miere are până la 30 de calorii, iar una de zahăr până la 20 de calorii.
În plus, mierea se absoarbe repede în sânge: are un indice glicemic de 105 față de 90 al zahărului. Astfel, mierea crește mai repede glicemia și se metabolizează ușor, fără consum de energie, ceea ce crește riscul de îngrășare.
Mierea trebuie consumată cu măsură și pentru că este densă: la același volum calculat de miere și zahăr, mierea are mai multe calorii.
Chiar dacă este bogată în polifenoli, substanțe care pot ajuta în procesul de slăbire, mierea vin la pachet cu un conținut de 80 la sută glucide, ceea ce o face de evitat în dietele de slăbire. Surse bune de polifenoli sunt și fructele de pădure, măslinele, cafeaua, ceaiul verde, nucile și condimentele.