Considerate dintotdeauna un simbol de senzualitate, buzele voluminoase sunt în ziua de astăzi în vogă mai mult ca oricând, devenind un simbol al frumuseţii şi seducţiei. Bloggeri, vedete de cinema sau personalităţi publice apelează la proceduri de augmentare a buzelor pentru a obţine efectul atrăgător dorit, astfel că tot mai multe femei sau bărbaţi devin la rândul lor interesaţi de astfel de tratamente.
Dr. Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog, explică cele mai importante lucruri pe care o persoană trebuie să le aibă în vedere atunci când ia decizia de a-şi remodela buzele.
Părerile despre remodelarea buzelor sunt împărţite în rândul populaţiei, lucru datorat fie experienţelor personale sau judecând rezultatele cunoştinţelor sau vedetelor pe care le urmăresc. Pentru a evita situaţii în care în urmă procedurii rezultă o înfăţişare complet artificială, disproporţionată, este recomandat că pacientul să se adreseze unui medic specializat în acest domeniu, într-o clinică de referinţă, astfel încât aspectul obţinut să fie unul cât mai natural.
Ce este augmentarea buzelor şi când este recomandată
Remodelarea buzelor a devenit o intervenţie din ce în ce mai populară şi necesitatea ei ar trebui foarte bine judecată de medic atunci când este solicitată.
“Indicaţia principală pentru remodelarea buzelor este centrată în jurul efectelor îmbătrânirii asupra acestei zone care duc la: ştergerea delimitării clare dintre partea semimucoasă porţiunea roşie uscată) şi cutanată a buzei, diminuarea volumului corpului buzei şi reducerea hidratării, apariţia de riduri verticale în jurul buzelor, în special la fumători. O altă indicaţie pentru volumizarea buzelor este prezenţa de buze mici constituţional. Remodelarea discretă a buzelor cu acid hialuronic va conferi un plus de hidratare şi fermitate buzelor, volum uşor şi un contur accentuat”, explică Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog.
Procedura este dureroasă sau nu?
Procedura de remodelare a buzelor se realizează, de cele mai multe ori, fără anestezie sau cu anestezie topică (cremă anestezică) în cabinetul medicului şi durează între 20-40 minute. Poate fi însoţită de disconfort şi durere uşoară în timpul procedurii. După încheierea tratamentului, este posibil ca buzele să fie amorţite timp de aproximativ 20 de minute.
Există reacţii adverse?
Substanţa cel mai frecvent folosită actual este acidul hialuronic, foarte asemanator acidului hialuronic întâlnit în mod normal în piele, motiv pentru care reacţiile şi complicaţiile sunt foarte rare. “Cu toate că procedura este relativ necomplicată, trebuie avut în vedere că pot apărea umflături sau hematoame imediat după injectare sau în următoarele 24-72 ore, dar acestea se resorb în câteva zile, vânătăi care durează până la o săptămână, sau mici noduli care trebuie masaţi uşor în perioada ce urmează injectării. În general, machiajul, aplicarea de gheaţă şi creme pe baza de arnică duc la mascarea, stoparea şi remiterea rapidă a acestor neplăceri, în caz că ele apar”, explică specialistul dermatolog.
Indicaţii înainte de procedura
Este indicată interuperea administrării de aspirină, ibuprofen, ulei de peşte şi vitamina E cu minim o săptămână înainte de programarea intervenţiei, pentru a reduce la minimum riscul de vânătăi. Mulţi dermatologi adaugă şi consumul de alcool pe această lista din acelaşi motiv.
De câte şedinţe este nevoie pentru a obţine volumul dorit
Cu siguranţă că buzele Angelinei Jolie sunt admirate de mulţi oameni, însă este indicat ca aşteptările să fie realiste atunci când se optează pentru remodelarea buzelor. “Fotografiile de referinţă sunt chiar indicate, însă pacientul va hotărî alături de medic aspectul cel mai potrivit pentru fizionomia sa. Este necesar să se păstreze un echilibru armonios între treimile fetei, de cele mai multe ori fiind necesare doar volume mici pentru a realiza o corecţie uşoară şi nu o schimbare completă a formei şi volumului buzelor”, spune medicul Laurenţiu Vlădău.
Totodată, este recomandat ca rezultatul dorit să fie obţinut treptat, pe parcursul a 2-3 şedinţe, pentru a crea un efect mai de lungă durată şi mai natural.
Ce se întâmplă după întreruperea tratamentului
În cazul în care pacientul decide stoparea injecţiilor cu acid hialuronic în buze, acestea vor reveni la starea iniţială.
Durata efectului
Durata efectului variază în funcţie de substanţa utilizată şi de vârsta pacientului. În medie, majoritatea pacienţilor au nevoie de şedinţe de întreţinere la fiecare 4 până la 6 luni pentru a menţine volumul dorit al buzelor.