Faptul că reducerea cantităţii de mâncare este un secret al longevităţii este o certitudine pe care puţini îndrăznesc să o pună sub semnul întrebării. Reducerea numărului de calorii pe care le solicită corpul nostru, fără a atinge limita malnutriţiei, pare să favorizeze prelungirea vieţii. Secretul pentru a consuma calorii puţine şi a ne păstra sănătatea este să consumăm multe alimente cu valoare nutritivă ridicată (aşa-zisele „superalimente”) şi să le restrângem pe cele care au exces de calorii goale, fără aport de nutrienţi.
Restricţia calorică menţionată este una dintre tehnicile cele mai eficiente pentru a trăi mai mulţi ani. Atât experimentele cu şoareci de laborator, cât şi studiile realizate în zonele albastre au demonstrat că dacă se rabdă puţin de foame – celebra lege de a mânca doar 80% din cât ţi-ai dori – se asigură o tinereţe mai zndelungată trupului. Dacă are tot timpul calorii suficiente sau chiar în exces, corpul intră într-o stare de letargie şi se degradează, consumând o cantitate mare de energie cu digerarea alimentelor.
Unul dintre beneficiile restricţiei calorice este reducerea nivelului de IGF-1. Acest factor de creştere a insulinei tip 1 este o proteină care joacă un rol foarte important în procesul de îmbătrânire. Existenţa unei cantităţi de IGF-1 în exces în sânge este unul dintre motivele pentru care atât animalele, cât şi oamenii, îmbătrânesc.
Dacă rutina noastră profesională nu ne permite să aplicăm regula celor 80% zilnic, o alternativă este să ajunăm o zi sau două pe săptămână. Dieta 5:2 care este în trend acum în SUA recomandă să se ajuneze două zile pe săptămână ( să se ingereze mai puţin de 500 de Kcalorii în zilele respective) şi să se mănânce normal în celelalte zile.
Această metodă ajută, printre altele la relaxarea sistemului digestiv şi la detoxifiere.