Ţi-e foame tot timpul? Iată ce trebuie neapărat să ştii!

Îţi este mereu foame şi nu ai idee de ce? Senzaţia de foame poate fi provocată de o mulţime de elemente pe care trebuie să le iei în considerare: hormonii, factorii emoţionali, stresul, regimul alimentar, hidratarea, oboseală, etc.
  • Publicat:
Ţi-e foame tot timpul? Iată ce trebuie neapărat să ştii!

Îţi este mereu foame şi nu ai idee de ce? Senzaţia de foame poate fi provocată de o mulţime de elemente pe care trebuie să le iei în considerare: hormonii, factorii emoţionali, stresul, regimul alimentar, hidratarea, oboseală, etc.

Iată 13 cauze posibile pentru mâncatul haotic!
 
1. Eşti adeptul alimentelor de tip fast food şi dulciurilor
 
Cercetătorii au descoperit că dacă eşti adeptul alimentelor tip fast-food eşti predispus să devii dependent de aceste alimente, iar apetitul creşte odată cu cantitatea de alimente ingerate. Alimentele procesate excesiv, băuturile dulci, produsele de patiserie, dulciurile sunt gustoase, însă nu vă dau energie, iar peste puţin timp senzaţia de foame îşi va face iar apariţia. Optaţi pentru alegeri săţioase şi sănătoase: alimente bogate în fibre, fructe, legume, cereale integrale, grăsimi sănătoase (somon, nuci, avocado) şi proteine slabe (cum ar fi ouă, fasole, pui la grătar).
 
2. Eşti stresat
 
Stresul şi senzaţia de foame merg mână în mână. Dacă la început se secretă adrenalină pentru a ţine sub control foamea, prea multe griji fac ca nivelul cortizonului să crească şi implicit vă doriţi să devoraţi tot ce se găseşte în frigider. Pe măsură ce nivelul hormonului scade şi apetitul dumneavostră revine la normal.
 
3. Eşti însetat
 
O simplă senzaţie de sete poate provoca sentimentul de oboseală şi epuizare şi, la fel ca şi cu lipsa de somn, corpul caută energie în altă parte. Aici apare nevoia de a mânca, ceea ce înseamnă că s-ar putea să crezi că ţi-e foame când, de fapt, ţi-e doar sete. Experţii în nutriţie sugerează să consumi un pahar mare de apă atunci când această senzaţie apare şi să aştepţi câteva minute înainte să te arunci la mâncare.
 
4. Nu dormi suficient
 
Cercetătorii de la Tubingen University din Germania şi Upsalla University din Suedia afirmă că lipsa de somn este în strânsă legătură cu senzaţia continuă de foame. Astfel, cu cât orele de somn sunt mai puţine, cu atât senzaţia de foame e mai intensă. Ca şi cum nu ar fi destul, atunci când somnul nu este suficient, corpul tău va cere alimente bogate în calorii şi carbohidraţi pentru a compensa lipsa de energie generată de odihnă.
 
5. Mânânci prea repede
 
Chiar dacă stomacul se umple cu fiecare înghiţitură de mâncare, procesarea informaţiilor în organism durează încă circa 20-30 de minute în plus. Aşa că abia după această perioadă vă veţi simţi cu adevărat sătui. Nutriţioniştii recomandă să luaţi muşcături mici, să mestecaţi bine şi să savuraţi mâncarea, astfel veţi consuma mai puţine calorii în timpul mesei.
 
6. Eşti suspect de diabet
 
Nivelul crescut al glucozei în sânge sau hiperglicemia este o condiţie definitorie pentru diabetul zaharat.  Glucoza reprezintă cea mai importanta sursă de energie a organismului şi provine în principal din alimente bogate în carbohidraţi. În urma procesului de digestie, este eliberată glucoza în sânge şi apoi transportată la nivelul celulelor pentru a fi utilizată în  metabolismul celular.
Exista doi hormoni importanţi pentru reglarea nivelului glucozei în sânge: glucagonul şi insulina.Insulina este un hormon sintetizat de pancreas care are rolul de a transporta glucoza din sânge la nivel celular, pentru a fi utilizată ca sursă de energie şi creştere, având ca efect scăderea glucozei în sânge.
 
 
Nivelul glucozei în sânge rămâne crescut deoarece procesul fiziologic de transfer al glucozei către celule este alterat, fie pentru că pancreasul nu produce suficientă insulină, fie pentru că celulele nu răspund la insulina produsă (prezintă rezistenţă la insulină). Consecinţele sunt privarea celulelor organismului de sursa lor de energie şi afectarea unor organe sau ţesuturi (retină, rinichi, ţesut nervos) care sunt mai expuse fluxului sanguin, deci nivelului anormal(crescut) de glucoză.
 
7. Eşti însărcinată
 
Dacă vă e foame tot timpul este posibil să fiţi însărcinate. În timp ce unele femei, în primele săptămâni de sarcină, au greţuri şi nu pot mânca prea mult, altele pot avea diverse pofte alimentare. Fă un test de sarcină şi consultă medicul!
 
8. Eşti în “acea perioadă a lunii”
 
Majoritatea femeilor iau asta ca pe un mit însă există probe solide care susţin această teorie. În timpul menstruaţiei, producţia de progesteron creşte, provocându-ţi astfel atât senzaţia de foame, cât şi întregul disconfort din timpul acestei perioade.
 
9. Nu respecţi programul meselor
 
Programul neregulat al meselor duce la apariţia senzaţiei de foame. Asta pentru că, neştiind când va primi următoarea masă, organismul îşi face provizii, cerând tot mai multă mâncare, tot timpul. Dacă te numeri printre cei care nu pot mânca micul dejun, încearcă să consumi măcar ceva uşor şi vei vedea schimbări.
 
10. Vezi peste tot imagini cu mâncare sau ai mirosit ceva delicios
 
Imaginile cu mâncare par a fi peste tot, iar mirosurile te fac să tânjeşti după alimente nesănătoase. Potrivit studiilor, conexiunea între ceea ce vedem şi ceea ce ne dorim este foarte puternică. De aceea este bine să observi dacă eşti cu adevărat înfometat sau este o poftă iraţională. 
 
11. Iei anumite medicamente
 
Printre efectele secundare ale medicamentelor se poate numără şi senzaţia de foame. Unele medicamente vă pot afecta apetitul. De aceea, înainte să iei orice medicament, citeşte prospectul. Iar dacă medicamentele prescrise de doctor îţi  provoacă foame, vorbeşte să îţi ofere alternative.
 
12. Mâncatul emoţional
 
Mâncatul emoţional se referă la nevoia de a mânca în funcţie de starea emoţională pe care o avem, fără vreo legătură cu foamea. De obicei alegem alimentele care ne cresc secretţa de endorfine şi serotonine, substanţe supranumite şi „hormonii fericirii“, care ne oferă acea stare de linişte şi relaxare. Pentru a depăşi mâncatul emoţional, primul pas este să reînveţi să îţi asculţi corpul şi să distingi între foamea fizică şi foamea emoţională. 
 
13. Suferi de hipertiroidism
 
Foamea persistentă, mai ales după ce tocmai ai mancat, poate fi un semn al unor grave probleme de sănătate şi trebuie să consulţi un doctor. Afecţiunile posibile includ o glandă tiroidă hiperactivă, probleme digestive şi probleme hepatice. Acelaşi lucru este valabil şi pentru absenţa completă a senzaţiei de foame.
 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristiana Trifu
CRISTIANA TRIFU, Web-Editor. Creeză conţinut, vine cu idei, încearcă să inspire şi să ajute cât mai mulţi oameni. Este fascinată de mintea umană şi preocupată de autocunoaştere şi descoperirea de sine. Iubeşte să călătorească şi este mereu în căutarea unei noi aventuri. Îşi ...
citește mai mult