Şamponul uscat – tot ce trebuie sa stii ca sa-l folosesti corect, avantaje şi dezavantaje

Şamponul uscat nu trebuie să înlocuiască curăţarea şamponului cu apă. Şamponul uscat nu elimină reziduurile din păr şi nici nu poate substitui o curăţare tradiţională.
  • Publicat:
Şamponul uscat - tot ce trebuie sa stii ca sa-l folosesti corect, avantaje şi dezavantaje

Spălarea corectă a părului este esenţială pentru un păr frumos, iar alegerea şamponului perfect reprezintă de multe ori o decizie dificilă.
Fiecare dintre noi are o părere fermă despre acest subiect, inspirată evident din experienţa proprie, dar uneori nu suntem corect sau complet informaţi asupra unor produse, iar din acest motiv le desconsiderăm incorect.

În ultima vreme au apărut şi pe piaţa noastră din ce în ce mai multe produse de tipul ”şamponului uscat”, aşa că am cerut părerea mai multor specialişti în privinţa folosirii acestui produs.

Ce este şamponul uscat?

În esenţă, un şampon uscat este un produs fie sub formă de pudră, fie sub formă de spray (depinde de brand) cu uscare rapidă care oferă o opţiune pentru curăţarea părului fără apă. Şamponul uscat absoarbe excesul de sebum, împrospătează părul şi îi oferă volum şi textură. Şamponul uscat este un produs convenabil care te ajută să economiseşti timp şi poate fi utilizat practic oriunde.

În ce cazuri se recomandă folosirea şamponului uscat

Şamponul uscat nu trebuie să înlocuiască spalatul clasic. Este important să utilizaţi şamponul uscat numai atunci când aveţi nevoie de el şi nu ca o rutina zilnică. Mai degrabă, ar trebui să fie folosit în acele momente când nu ai timp suficient să îţi speli părul cu apă.

Iată câteva exemple despre momentul de utilizare:

  • După antrenamentul la sala de sport, atunci când te grăbeşti să ajungi la birou sau la o întâlnire.
  • În vacanţă sau în camping.
  • Atunci când vrei un styling anume, şamponul uscat îţi oferă textura de care ai nevoie.
  • Dacă ai planuri după programul de lucru, şi nu mai ai timp să treci pe acasă, şamponul uscat îţi va oferi un plus de prospeţime.
  • Dacă pur şi simplu eşti într-o criză de timp.
  • Dacă vrei un plus de volum.

Există mai multe tipuri de şampon uscat? Ce diferenţe sunt între ele?

Există o varietate de şampoane uscate pe piaţă, unele sunt sub forma de pudră, altele sub formă de spray. Cel mai important este să-l găseşti pe cel mai potrivit pentru tine. Sfatul specialiştilor este să nu faci rabat la calitate, ingredientele sunt foarte importante, nu vrei să foloseşti un produs care va încărca părul sau scalpul.

Cătalin Şerban, hairstylist în echipa Londa New Talent, recomandă şamponul uscat ”Refresh It”: “Are o compoziţie ideală, absoarbe foarte bine sebumul, şi îţi oferă prospeţime datorită mentolului. Este ideal şi pentru styling, mai ales pentru părul fin, îi oferă textura perfectă şi susţinerea de care ai nevoie”.

Şamponul uscat şi tipurile de păr 

În principiu, nu există contraindicaţii în utilizarea şamponului uscat. Poate fi folosit pe orice tip de păr, atât timp cât scalpul este sănătos. Dacă aveţi păr fin care este uşor deteriorat, poate doriţi să alternaţi utilizarea şamponului clasic cu şampon uscat pentru a preveni deteriorarea.

Dacă simţiţi că părul are nevoie de retuş pe parcursul zilei, folosiţi un şampon uscat pentru a-l readuce la viaţă si pentru a-i oferi volum. Senzaţia de scalp şi păr gras este una neplacută pentru majoritatea persoanelor, şamponul uscat poate fi o soluţie la îndemână pentru a rezolva problema scalpului gras.

Specialiştii recomandă şamponul uscat inclusiv pentru a calma un scalp sensibilizat. Violeta Palovici, hairstylist în echipa Londa Professional, ne împărtăşeşte experienţa ei: “Scalpul se irită din mai multe motive – uneori după un serviciu de colorare sau decolorare. Şamponul uscat de la Londa Professional, care conţine mentol, despre care se ştie că care are proprietăţi astringente, antiseptice şi antiinflamatorii, calmează scalpul sensibilizat, evident, nu vorbim despre cazuri de dermatită sau probleme grave.”

În general, specialiştii recomandă ca, dacă există probleme grave ale scalpului – dermatită sau mătreaţă – să se trateze această problema mai întâi. În cazul mătreţii, primul pas este să utilizaţi produse cosmetice pentru păr adecvate – şampoane speciale anti-mătreaţă. Produsele de styling sau cosmeticele pot agrava mătreaţa, care, netratată, va sufoca rădăcina firului de păr, ceea ce va duce la subţierea firului de păr, şi ulterior la căderea părului.

În cazurile de scalp sensibil, recomandarea specialiştilor este să se folosească produse fără parfum. De regulă acestea au menţiunea ”Sensitive Scalp”, iar ingredientele pe care le conţin au proprietăţi de calmare.

Cum se aplică în mod corect? Cât de des se poate folosi? 

Aplicarea şamponului uscat începe prin a agita foarte bine recipientul. Apoi se fac cărări, se pulverizează bine la nivelul scalpului pe cărările respective, ţinând recipientul la şase până la opt centimetri distanţă de scalp. 
Un sfat util este să se pulverizeze pe dedesubtul meşelor de păr. Astfel poţi evita să se vadă posibile depuneri albe din şampon la suprafaţă şi va adăuga volum părului tău. 

Se lasă şamponul să acţioneze câteva minute timp în care se masează uşor cu buricele degetelor scalpul pentru a favoriza absorbţia sebumului de pe scalp.

Se periază bine părul şi se coafeaza după preferinţă.

Alte sfaturi importante ni le oferă Bogdan Mirică, hairstylist în echipa Londa Professional: “Utilizaţi şamponul uscat doar pe părul uscat şi nu utilizaţi mai mult decât e nevoie, aplicaţi în etape dacă este cazul, pentru a evita încărcarea inutilă a scalpului cu produs. Aceste depuneri vor face imposibilă pieptănarea şi este dăunător părului. Nu uita să piepteni bine părul după ce ai aplicat şamponul uscat: prin pieptănare se distribuie uniform produsul.”

ATENŢIE: Nu uita ca şamponul uscat nu trebuie să înlocuiască curăţarea şamponului cu apă. Şamponul uscat nu elimină reziduurile din păr şi nici nu poate substitui o curăţare tradiţională. Trebuie să fie soluţia în situaţii de criză de timp sau utilizat ca produs de styling pentru cocuri sau împletituri la ocazii speciale.

Ce diferenţă este între folosirea unui şampon uscat VS şampon normal?

Curăţarea regulată este importantă pentru sănătatea scalpului. Şamponul uscat oferă soluţii rapide, on the go.

Şamponul clasic rămâne soluţia obligatorie de curăţare a scalpului şi a părului. Doar prin curăţarea cu şampon şi apă sunt eliminate reziduurile de praf şi styling din păr.

Şamponul uscat, spre deosebire de cel clasic, poate fi utilizat si ca produs de styling: este ideal pentru crearea texturilor. Este preferatul stiliştilor pentru împletituri: “Îl folosesc de fiecare dată când fac împletituri, şuvitele nu alunecă şi îmi oferă textura ideală”, ne împărtăşeste Gabriel Ilie, hairstylist în echipa Londa New Talent.

Există contraindicaţii în privinţa folosirii şamponului uscat?

Nu trebuie să abuzezi de şampon şi niciodată nu trebuie să înlocuiască curăţarea clasică cu şampon şi apă.

Nu trebuie să supradozezi utilizarea şamponului uscat deoarece poate perturba procesul de creştere al părului, poate face părul lipicios, poate încurca părul, iar in urma periatului să smulgi părul sănătos sau sa îl rupi.

Nu folosi un şampon uscat dacă ai probleme cu scalpul: un scalp cu mătreaţă sau dermatita. Produsele cosmetice pot agrava situaţia. Tratează în primul rând aceste probleme cu cosmeticele adecvate.

Alte recomandări ale stilistului în privinţa şamponului uscat

  • Dacă te confrunţi cu un scalp cu exces de sebum, recomandarea stiliştilor este să îţi atingi părul cât mai puţin. Uleiurile naturale din piele îngraşă şi mai mult părul.
  • Şamponul uscat oferă volum. „De obicei le spun clienţilor mei să-şi întoarcă capul în jos în timp ce pulverizez şamponul uscat, deoarece gravitaţia te ajută să dai un plus de volum”, ne spune hairstylistul Bogdan Mirică. “După aceea, asigură-te că ai concentrat mai întâi şamponul uscat pe rădăcini şi apoi pulverizează peste tot până la vârfuri pentru a adăuga o anumită textură şi volum”, continuă el.
  • Şamponul uscat îţi oferă susţinere atunci când tapezi. „Ori de câte ori creez un coc care implică tapat, întotdeauna folosesc şamponul uscat pe secţiune şi apoi tapez pentru a fixa”, spune hairstylistul Violeta Palovici. „Oferă o fixare mai bună aşa”, continuă ea.
  • Adaugă aderenţă la fixarea agrafelor. Pentru a evita alunecarea agrafelor din păr atunci când faceţi un coc, pulverizaţi şampon uscat peste agrafe pentru a le da mai multă aderenţă. Gabriel Ilie, hairstylist în echipa Londa New Talent, foloseşte acest truc la şedinţele foto pentru editoriale de beauty pentru a se asigura că părul modelelor rămâne în poziţie.
  • Dacă ai ten gras şi breton, şamponul uscat te ajută ca bretonul tău să nu se lipească de frunte. Pulverizează sampon uscat pe zona de sub breton, pentru a împiedica bretonul să se lipească de frunte din cauza excesului de sebum al tenului. Nu e necesar să pulverizaţi şamponul uscat peste tot, doar dedesubt este suficient. Îţi păstrează, de asemenea, un breton frumos aranjat.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult