Dieta care poate preveni cancerul pulmonar

Specialiştii au ajuns la concluzia că o dietă bazată pe uleiuri ce conţin grăsimi nesaturate, peşte, nuci, fructe, verdeaţă, lactate sărace în grăsimi, cereale integrale şi carne de pasăre, diminuează cu 14% riscul apariţiei cancerului pulmonar.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dieta care poate preveni cancerul pulmonar


Specialiştii au ajuns la concluzia că o dietă bazată pe uleiuri ce conţin grăsimi nesaturate, peşte, nuci, fructe, verdeaţă, lactate sărace în grăsimi, cereale integrale şi carne de pasăre, diminuează cu 14% riscul apariţiei cancerului pulmonar, conform unui studiu realizat de “Journal of Clinical Oncology”, publicaţia oficială a Societăţii Americane de Oncologie Clinică.

Cercetătorii de la Centrul Medical al Universităţii Vanderbilt din Nashville, Tennessee, accentuează faptul că cea mai bună modalitate de a scădea numărul de cazuri de cancer pulmonar este absenţa fumatului, dar concluziile cercetării atestă că o dietă sănătoasă contribuie, de asemenea, la reducerea riscului de a te îmbolnăvi de această maladie.

Conform cercetătorilor, un aport ridicat de grăsimi polinesaturate, asociat cu reducerea consumului de grăsimi saturate, ajută atât la prevenirea bolilor cardiovasculare, cât şi a cazurilor de cancer de plămâni. Grăsimile saturate, aşa-numitele grăsimi rele, se găsesc cu precădere în produse ca untul, carnea roşie, produse
procesate, mezeluri şi, în general, alimentele care conţin aditivi.

Dieta DASH pentru stoparea hipertensiunii şi dieta mediteraneeană sunt tipurile de alimentaţie cele mai indicate pentru a reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, dar şi a tumorilor maligne situate la nivelul plămânilor. Conform dietei mediteraneene peştele şi fructele de mare ar trebui să se regăsească în meniul nostru de circa două ori pe săptămână. De asemenea, numeroase studii anterioare au demonstrat rolul benefic al peştelui în funcţionarea sistemului cardiovascular.

,,Peştele conţine acizi graşi Omega 3, care se încadrează în categoria grăsimilor sănătoase, precum şi magneziu, zinc, cupru, seleniu şi vitamina B12, ceea ce stă la baza efectului antiinflamator şi anticancerigen. Faptul că importanţa unei diete sărace în grăsimi saturate a fost evidenţiată şi de concluziile celui mai recent studiu, concluzii susţinute de o organizaţie prestigioasă la nivel mondial, ar trebui să fie un impuls pentru români.
Peştele şi fructele de mare fac parte dintre alimentele bogate în grăsimi nesaturate, cu un conţinut ridicat de vitamine şi macroelemente, care ne ajută să ne ferim de boli foarte grave. Din păcate, aşa cum am subliniat anterior, consumul de peşte din România se situa anul trecut la 6 kg/capita, în condiţiile în care media în Uniunea Europeană este de 25 kg/capita”, spune Mihai Cristian Dărmănescu, de la Alfredo Seafood, care distribuie produse din peşte şi fructe de mare.

Cecetătorii de la Universitatea Vanderbilt au folosit date adunate din zece lucrări ştiinţifice publicate în prealabil în S.U.A, Asia şi Europa. Aceste lucrări s-au bazat pe informaţiile provenite de la 1,4 milioane de participanţi, dintre care 18.822 au fost diagnosticaţi cu cancer pulmonar în timpul cercetărilor care au durat peste nouă ani. Studiile au analizat modul în care grăsimile prezente în dieta zilnică influenţează incidenţa cazurilor de cancer pulmonar.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult