Gestul simplu care te poate ajuta să fii sănătos şi să trăieşti mai mult

Deşi ţi se poate părea un lucru neimportant, dacă nu dormi suficient, rişti să te îmbolnăneşti, să îţi crească tensiunea arterială, să faci diabet, să ai probleme cu greutatea.
  • Publicat:
Gestul simplu care te poate ajuta să fii sănătos şi să trăieşti mai mult

Deşi ţi se poate părea un lucru neimportant, dacă nu dormi suficient, rişti să te îmbolnăveşti. Când ratezi câteva ore de somn, pe lângă că te simţi obosit şi mohorât în timpul întâlnirii de dimineaţă, rişti să îţi crească tensiunea arterială, să te trezeşti cu o boală de inimă, să faci diabet, să ai probleme cu greutatea. Cu alte cuvinte, riscul de mortalitate creşte vertiginos.

Deşi fiecare dintre noi are nevoi diferite, e de preferat ca un adult să aibă şapte până la nouă ore de odihnă pe noapte. Somnul poate face minuni pentru organismul tău. Iată ce cred specialiştii:

1. Pielea îţi va mulţumi

Colagenul, proteina care se regăseşte în structura pielii, ajută la creşterea celulelor noi şi la eliminarea celor moarte, este produsă în timpul somnului. De asemenea, colagenul ajută la prevenirea ridurilor şi la creşterea elasticităţii pielii.

Beneficiile nu se opresc însă aici, pentru că un somn adecvat poate ajuta la reducerea inflamaţiei şi umflăturilor. După o noapte în care nu te-ai odihnit suficient, te poţi simţi umflat, deoarece organismul păstrează mai mult lichid în corp şi produce mai mult cortizol, hormonul de stres. Un somn bun te poate ajuta să scapi de lichidul în exces şi să ai pielea pe care o doreşti.

2. Vei avea o dispoziţie mai bună

Când te odihneşti, reduci riscul apariţiei depresiei. Altfel, te poţi simţi trist, supărat şi stresat. Dacă sări peste orele de somn, e posibil să reacţionezi într-un mod exagerat la evenimentele care se petrec pe parcursul zilei, iar asta pentru că nu te poţi tempera. Când vine vorba de anxietate, un studiu arată că atunci când privezi organismul de somn, este posibil să creşti riscul de „anxietate anticipată”, stare cu care te poţi confrunta înainte de o călătorie sau o manifestare importantă.

3. Îţi vei aminti uşor anumite lucruri

Dacă dormi suficient, îţi poţi îmbunătăţi memoria şi puterea de concentrare. Somnul ajută la consolidarea amintirilor,  şi a conexiunilor între celulele, permiţând astfel informaţiilor să treacă mai uşor de la o zonă la alta a creierului. Cu alte cuvinte, te vei putea concentra uşor, vei învăţa repede, iar deciziile nu vor mai fi greu de luat.

4. Vei avea o inimă sănătoasă

În timp ce dormi, organismul îmbunătăţeşte funcţiile inimii. De asemenea, somnul te ajută să reduci riscul de atac de cord, hipertensiune arterială şi accident vascular cerebral.

5. Îţi poţi controla nivelul de zahăr

Când nu mai tânjeşti după odihnă, corpul tău răspunde mai bine la insulină, hormonul care controlează nivelul glucozei din sânge. Când oboseala te însoţeşte, se măreşte şi nivelul zahărului din sânge, ceea ce creşte riscul de diabet.

6. Poţi scăpa de kilograme

Când dormi adânc, corpul tău arde calorii. Dacă nu dormi suficient, hormonii trupului tău se destabilizează. Când îţi refuzi orele de somn, corpul tău produce mai puţină leptină, hormonul care te ajută să ştii când eşti plin, şi mai multă grelină, hormonul care îţi creşte apetitul. 
Cei care dorm mai puţin de 5 ore pe noapte au cu 30% mai multe şanse să se ingraşe faţă de cei care prind cel puţin 7 ore de somn.

7. Rişti mai puţin să te îmbolnăveşti

Somnul ajută la întărirea sistemul imunitar, astfel încât organismul poate lupta mai uşor împotriva infecţiilor şi a bolilor. Dacă nu dormi suficient, sistemul imunitar poate să fie învins de germeni.

Vrei să dormi mai bine şi să încetineşti procesul de îmbătrânire? Aceste sfaturi te pot ajuta.

  • Ţine un program. Alege ora la care te culci şi şi momentul în care te trezeşti şi nu te abate de la asta. E de preferat să îţi păstrezi camera întunecată şi la o temperatură constantă. Nu mai intra pe Facebook când ai ajuns în pat.
  • Evită alcoolul, cofeina şi tutunul înainte de culcare.
  • Optează pentru o baie relaxantă înainte de somn şi ai grijă să te răsfeţi cu aromoterapii.
  • Renunţă la somnul din timpul zilei. Dacă trebuie să dormi, nu sta mai mult de 45 de minute în pat. Nu face asta după ora 15.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult