Toamna este sezonul mustului şi a murăturilor, iar gospodinele îşi pun imaginaţia la cale în realizarea acestui proces, pentru că ce ar fi, nu-i aşa, o friptură fără câteva murături alături.
Chef Paul Siserman dezvăluie pentru CSID cele mai bune reţete pentru fructele şi legumele murate.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Prima dată vom prepara o soluţie din 5 l apă cu 5 linguri de sare, apoi vom spăla bine castraveţii şi gogonelele şi le vom aşeza într-o oală mare. Fierbem saramura şi o turnăm peste legume, lăsăm să stea cam 10 ore, după care limpezim castraveţii şi gogonelele şi le aşezăm în borcanele sterilizate, nu înainte de a pune un fir de cimbru şi unul de mărar pe fundul borcanului.
Se adaugă câte o bucăţică de hrean , 1 ardei iute şi câteva rondele de morcov ( la gogonele se mai pot pune câteva boabe de muştar şi piper). Când am terminat de aşezat în borcan (preferabil castraveţii iî picioare) mai preparăm o soluţie clocotită din apă cu sare, pe care o vom turna peste legume.
Este bine de ştiut că trebuie să aşezam borcanele într-o oală de inox înainte de a adăuga lichidul clocotit, asta pentru a evita spargerea borcanului. Dacă am adăugat soluţia, putem pune deasupra câteva frunze de vişin şi 1 lingură de oţet (pentru a da un gust mai bun şi a evita fermentarea).
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se fierbe apa împreună cu oţetul şi condimentele, apoi se curăţă legumele (la gogoşari se îndepărtează coceanul cu sâmburii) după care se rânduiesc în soluţia clocotită.
Se scot într-un vas, se umple gogoşarul cu conopidă, se clădesc în borcanele sterilizate, se toarnă apa clocotită şi se adaugă hreanul. Legumele lovite sau stricate se aruncă, deoarece există riscul ca întregul borcan de să se strice odată ce au fost lăsate la murat.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se spală legumele şi se taie rondele, după care se face o soluţie din oţet, sare (după gust) , zahar, miere de albine, se amestecă bine, după care se adaugă legumele, se lasă la macerat circa 10-12 ore, dar se mestecă din când în când. Se pun într-un borcan (sterilizat ), iar deasupra se adaugă zeama rămasă.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Strugurii se spală şi se aleg de pe ciorchine, prunele se spală, se scot sâmburii. După asta, din restul ingredientelor, vom face o soluţie , pe care o vom lăsa să fiarbă circa 5 minute, timp în care mestecam pentru a se dizolva sarea şi zahărul.
Dacă aceasta este gata, aşezăm fructele în borcanele sterilizate (ar fi bine ca acestea să fie aşezate într-o oală de inox sau să aşezam un cuţit sub borcane, asta pentru a evita creparea lor). Se adaugă soluţia fierbinte.