6 alimente care te ajută să încetineşti îmbătrânirea

Când înaintăm în vârstă, producţia de colagen încetineşte, iar acest lucru poate fi dedus după aspectul pielii şi apariţia ridurilor. O dietă echilibrată poate contribui însă la creşterea colagenului.
  • Publicat:
6 alimente care te ajută să încetineşti îmbătrânirea

Fibrele de colagen se regăsesc în oase, muşchi, tendoane şi piele şi ​​sunt vitale pentru sănătatea organismului nostru. Colagenul joacă, de asemenea, un rol important în aspectul pielii.

Când înaintăm în vârstă, producţia de colagen încetineşte, iar acest lucru poate fi dedus după aspectul pielii şi apariţia ridurilor. Tratamentele locale, cum ar fi loţiunile şi serurile, dar chiar şi tratamentele invazive, cum ar fi botoxul, contribuie la reducerea aspectului ridurilor, dar nu ajută producţia de colagen. O dietă echilibrată poate contribui însă la creşterea colagenului şi poate combate, implicit, efectele îmbătrânirii.

Somonul

Somonul se află în fruntea listei de produse anti-îmbătrânire. Peştele gras este bogat în grăsimi bune, cum ar fi omega-3, şi poate chiar să reducă riscul apariţiei unei boli de inimă. Din aceste motive, specialiştii  ne recomandă să îl consumăm cel puţin de două ori pe săptămână. Acizii graşi au, de asemenea, un rol esenţial în aspectul pielii. De fapt, o deficienţă a acizilor graşi poate cauza dermatita, care dă acel aspect uscat al pielii. Unele cercetări de laborator sugerează, de asemenea, că omega-3 protejează colagenul de daunele provocate de soare, principala cauză a îmbătrânirii pielii.

Roşiile

O dietă echilibrată, bogată în grăsimi saturate şi sare, poate contribui la aspectul tânăr al pielii, dar există şi alimente care au rolul lor în acest proces. Cercetările sugerează că o dietă bogată în vitamina C, pe care o găsim în roşii, poate ajuta la scăderea ridurilor vizibile şi conferi pielii un aspect sănătos.

Avem nevoie de vitamina C pentru că ajută la producerea colagenului, dar şi pentru că protejează celulele corpului (inclusiv pielea) de radicalii liberi nocivi.

Fructele de pădure

O singură ceaşcă de mure conţine 50% din valoarea de vitamina C recomandată zilnic, care joacă un rol major în producerea colagenului şi stimulează pielea. Căpşunile au o valoare nutritivă chiar mai crescută, oferă 150% într-o singură cană.

Beneficiile fructelor nu se opresc însă aici. Căpşunile sunt formate în proporţie de 91% din apă, iar celulele pielii au nevoie de umiditate pentru a funcţiona corespunzător.  Pielea deshidratată devine uscată şi este predispusă la riduri.

Kale

Kale, un fel de varză, dar de de culoare verde, reprezintă o sursă sigură de energie, ceea ce ajută inima, digestia, ochii şi imunitatea. Kale conţine în frunzele sale extrem de multe vitamine (k, C, B, E), aşa că poate fi socotită un adevărat aliat al pielii sănătoase, strălucitoare.

O singură cană cu această plantă mărunţită, patul perfect pentru salata de prânz, conţine 134% din valoarea de vitamina C recomandată, dar beneficiile ei pot creşte dacă adaugaţi roşii şi avocado. 

Avocado

Bogat în vitamine şi minerale, avocado reglează colesterolul şi ajută la scăderea tensiunii arteriale. Avocado este bogat în vitamina C, un ingredient principal în producţia de colagen, conţine vitamina A, care ajută la formarea şi menţinerea pielii sănătoase, şi vitamina B3, importantă, de asemenea, pentru sănătatea pielii. Fie că îl consumaţi în salată sau sub formă de suc, benefiicile lui sunt nenumărate.

Avocado poate fi folosit şi în cosmetică, pentru că o mască din acest fruct poate lumina, strânge şi tonifica pielea.

Ardeii

Doar o cană de ardei iuţi înseamnă 317% din valoarea recomandată zilnic a vitaminei C. Ardeii conţin şi multă apă, aşa că sunt perfecţi pentru hidratarea corpului şi a pielii. Ardeiul gras este, de asemenea, bogat în vitamina A şi conţine aproximativ 7% din valoarea vitaminei B recomandată zilnic, doi nutrienţi care promovează pielea sănătoasă şi strălucitoare.

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult