Prezervativul rămâne una dintre cele mai sigure măsuri de protecţie în timpul unui contact sexual. Cu toate astea, riscurile folosirii lui nu pot trece neobservate.
Medicul dermatolog Proca Ancuţa explică pentru CSID care sunt primele simptome care pot trăda o alergie la prezervative şi cum putem ţine afecţiunea sub control.
Alergia la prezervative, dermatita alergică de contact, poate fi provocată de latexul din care acestea sunt confecţionate sau de parfumurile, aromele sau lubrifianţii pe care acestea le pot conţine.
În general, aceasta poate afecta atât bărbaţii, cât şi femeile. La început, manifestările sunt uşoare, iar alergia este trecută cu vederea. Simptomele se agravează însă după fiecare contact cu prezervativul.
Uneori, reacţia alergică se poate generaliza, iar pe lângă simptomele obişnuite pot apărea: leziuni urticariene, prurit generalizat, tuse, lăcrimarea şi înroşirea ochilor.
Şocul anafilactic, o reacţie alergică severă, apare rar, în urma folosirii prezervativelor, şi se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, palpitaţii, tahicardie, dificultăţi în respiraţie, vertij (ameţeli), vărsături, stare de confuzie, care, uneori, poate duce pâna la pierderea cunoştiinţei.
Pacienţii care prezintă una dintre simptomele menţionate trebuie să efectueze nişte teste alergologice pentru a depista cu exactitate alergenul care îi provoacă această stare. În cazul în care unul dintre cei doi parteneri are o alergie la latex, se pot folosi prezervative din poliizopren .
Dacă factorul alergen este un colorant, parfum sau spermicid, se pot utiliza prezervative care nu conţin acele substanţe .
Tratamentul poate fi local, cu creme sau ovule, sau general, cu antihistaminice. În cazul unui şoc anafilactic, pacientul trebuie să se prezinte de urgenţă la medic pentru a urma un tratament adecvat, în funcţie de severitate.
Prezervativul din latex este recomandat pentru prevenirea sarcinilor nedorite şi a bolilor cu transmitere sexuală.
Persoanele alergice la latex le pot folosi pe cele din poliuretan. Prezervativele din piele de oaie au porii mari şi permit viruşilor să treacă. Aceste prezervative nu sunt recomandate pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală.
Utilizaţi numai lubrifianţii pe bază de apă. Lubrifianţii pe bază de ulei vor slăbi prezervativul şi îl vor rupe.
Un bărbat trebuie să se depărteze imediat de femeia cu care a făcut sex, asta pentru ca prezervativul să nu alunece, iar partenera să intre în contact cu lichidul seminal.
Prezervativele pot fi folosite o singură dată! Utilizaţi întotdeauna altul dacă pasiunea reapare.
Acestea trebuie păstrate în locuri răcoroase.Dacă sunt ţinute în portofel sau torpedo există toate şansele să se topească din cauza căldurii şi să nu poată fi folosite.
Prezervativele, ca şi alimentele, au date de expirare. Cele mai multe dintre ele pot fi folosite între trei şi cinci ani. Verificaţi data imprimată pe cutie sau pe ambalajul prezervativului.
O mărime nu se potriveşte tuturor bărbaţilor. E important să vă asiguraţi că prezervativul nu este prea mare. Dacă este cazul, în cazul dimensiunii standard, sunt disponibile şi dimensiuni „confortabile”.