Alimentele care pot contribui la starea noastră de fericire. Sfaturile nutriţionistului

Cu toţii încercăm să descoperim formula fericirii, dar, în mod surprinzător, putem creşte potenţialul de ,,fericire'' al organismului şi prin alegerile alimentare pe care le facem.
  • Publicat:
Alimentele care pot contribui la starea noastră de fericire. Sfaturile nutriţionistului

Fiecare emoţie sau stare pe care organismul o resimte este rezultatul unor procese chimice care au loc la nivel celular. Creierul este sursa unei substanţe numită serotonină (hormonul fericirii) care ne modelează starea de spirit.

Cu toţii încercăm să descoperim formula fericirii, dar, în mod surprinzător, putem creşte potenţialul de ,,fericire,, al organismului şi prin alegerile alimentare pe care le facem.

Medicul Florin Ioan Bălănică, specializat în Medicină Personalizată şi Nutriţie, explică pentru CSID care sunt alimentele care pot contribui la starea noastră de fericire.

O hrană benefică pentru creier pot fi  alimentele bogate în carbohidraţi, fibre şi substanţe antioxidante, dar slabe în grăsimi saturate (fructe, legume, orez brun, biscuiţi de ovăz, fasole, linte, cartofi). Totodată, fitonutrienţii, acidul folic (pe care îi găsim în varză, broccoli, spanac, sfeclă), vitaminele B (din leguminoase boabe, citrice, vegetale cu frunze) sunt materii prime importante pentru buna funcţionare şi dezvoltare a creierului.

Pentru a sintetiza serotonina, organismul are nevoie de un aminoacid cunoscut sub numele de triptofan. Acesta se găseşte în alimente precum bananele, ciocolata, dovleacul, carnea de curcan. Bananele conţin triptofan, dar au şi o cantitate importantă de zahăr, deci se recomandă un consum moderat în general.

Pacienţii cu diabet sau care au un risc crescut de a dezvolta această afecţiune trebuie să fie prudenţi. Deşi are proprietăţi afrodisiace, ciocolata are în compoziţie şi substanţe ce ne oferă o stare de bine: feniletilamina, asemănătoare amfetaminelor, anandamida, care ne poate da o stare de euforie, şi triptofanul.

Dovleacul, varza, spanacul şi broccoli produc în organism endorfine, iar triptofanul din dovleac are rol în procesarea vitaminei B3, necesară pentru buna funcţionare a sistemului nervos şi prevenirea tulburărilor de memorie.

Carnea de curcan este bogată în triptofan şi are totodată rol în scăderea apetitului.

Alimentele bogate în vitamina D combat anxietatea

Recomand pacienţilor care se confruntă cu stări anxioase sau depresive să introducă în alimentaţie surse de vitamina D (somon, ouă, lapte, iaurt, ciuperci) deoarece această vitamină are rolul de a creşte nivelul de serotonină din organism.

De asemenea, este important să reţinem că utilizarea carbohidraţilor complecşi poate contribui la starea noastră de bine. Carbohidraţii simpli, precum dulciurile sau zahărul, produc oscilaţii mari şi rapide ale glucozei în sânge, iar asta duce la un consum mare de energie şi ne creează o stare de irascibilitate.

În schimb, cei complecşi, pe care îi recomand, orezul brun, quinoa, ovăzul, cartofii dulci, fasolea, legumele şi fructele, eliberează glucoza lent, menţin nivelul acesteia în sânge un timp mai îndelungat şi furnizează energie organismului, ceea ce este benefic pentru funcţionarea creierului.

Studiile au demonstrat că acizii graşi mononesaturaţi, pe care îi regăsim în nuci, seminţe, ulei de măsline şi în sursele de omega 3 (somon, avocado), ne pot influenţa starea de spirit şi ne pot fi de ajutor în stările depresive, în lupta cu oboseala sau atunci când avem pierderi de memorie. Le putem introduce în alimentaţie fie sub forma unor gustări sănătoase, fie la micul dejun.

Creierul funcţionează cu glucoza, dar acest lucru nu trebuie să ne facă să consumăm în exces carbohidraţi rafinaţi, pentru că nu vom obţine o mai bună funcţionare a acestuia, ci numai o creştere în greutate nedorită. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult