Răceală sau alergie respiratorie? Simptome, tratament, mijloace de diagnosticare

Între o alergie respiratorie şi o simplă răceală există foarte multe asemănări, ceea ce duce adesea la o confuzie între cele două.Iată cum pot fi deosebite!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Răceală sau alergie respiratorie? Simptome, tratament, mijloace de diagnosticare

Între o alergie respiratorie  şi o simplă răceală există foarte multe asemănări, ceea ce duce adesea la o confuzie între cele două. ,

,,În primul rând, trebuie să ţii cont că te poţi contamina cu o viroză în orice perioadă a anului, iar o alergie respiratorie îşi schiţează cu precizie un tipar temporal, repetitiv, care respectă un anumit sezon, cum e cazul polinozelor sau a alergiilor declanşate de contactul cu polenul care circulă în aer. Alteori, problemele tale sunt  evident legate doar de contactul cu anumite surse alergenice, cum ar fi o casă veche în care există o concentraţie mare de acarieni sau animalele de companie, spune pentru CSID alergologul Adriana Nicolae, de la clinica Medicum.

Simptome comune

Există multe simptome comune celor două patologii, cum ar fi

  • înfundarea nasului,
  • strănuturile repetate şi secreţiile nazale abundente,
  • lăcrimarea sau tusea seacă, iritativă.

În acelaşi timp te pot încerca şi simptome caracteristice alergiilor

  • mâncărimi de ochi
  • mâncărimi în cerul gurii, faringe  sau urechi,
  • ochii ţi se înroşesc
  • lăcrimezi excesiv

Vor lipsi însă din tabloul tău clinic usturimea dureroasă a faringelui , durerile de muşchi şi febra, caracteristice răcelii.

De ce răceala ,,te loveşte’’ mai des decât pe ceilalţi

O viroză banală poate să dureze 3-5 zile, asta dacă nu se suprainfectează bacterian,  dar o reacţie alergică poate să treneze o perioadă îndelungată, de la câteva săptămâni, când eşti alergic la polen, până la câteva luni, când ai contact sensibilizant cu un alergen peren, cum e alergia la praful de casă, mucegaiul de interior sau animalul tău de companie.

De aceea, când ţi se pare că „răceşti” mult mai des decât cei din jur sau că  “răceala” ta apare repetitiv doar  într-un anumit sezon , ar fi bine să ceri părerea unui alergolog.

,,Simpla testare cutanată prick cu extracte alergenice sau determinarea prezenţei în sângele tău a anticorpilor caracteristici alergiilor, adică a IgE –urilor specifice, îţi pot confirma că eşti sensibilizat alergic faţă de o anumită sursă de alergene respiratorii din mediul tău înconjurător.

Ulterior, alergologul o să-şi continue munca sa de detectiv şi va încerca să-ţi stabilească relevanţa clinică a testelor, pentru ca în etapa următoare să-ţi formuleze o strategie profilactică şi mai ales un program terapeutic personalizat’’, mai spune alergologul.

Tratamentul pentru răceală

Dacă ai o viroză respiratorie, tratamentul este exclusiv simptomatic şi constă din administrarea unui cocteil de medicamente antitermice, antiinflamatoare, antiseptice locale, decongestive nazale, vitamina C, ceaiuri călduţe şi repaus la domiciliu câteva zile. Nu de puţine ori apelezi şi la bine-cunoscutele leacuri băbeşti ca să te pui pe picioare mai repede.

Tratamentul pentru conjuctivită

Dacă ai dezvoltat însă o sensibilizare alergică şi suferi de rino-conjunctivită, categoric ai nevoie de alte asocieri medicamentoase de genul antihistaminicelor, spray-urilor decongestive, dar mai ales de antiinflamatoare nazale şi de multe picături pentru tratamentul local al conjunctivelor inflamate .

,,Nu de puţine ori rinita alergică se poate complica cu un astm alergic. Atunci te poţi confrunta cu dificultăţi de respiraţie şi tuse şuierătoare. Astfel,  în schema ta de tratament pentru alergie mai poţi adăuga şi o medicaţie inhalatoare bronhodilatatoare, care se adresează crizelor de obstrucţie bronşică , dar şi antiinflamatoare care îţi pot asigura controlul bolii pe termen lung.

Să nu uităm că o reacţie inflamatoare alergică a mucoaselor tale respiratorii poate antrena în evoluţie şi alte complicaţii, ca sinuzita sau otita, care îţi vor mări  necesarul de medicamente’’, adaugă medicul Adriana Nicolae.

Cum îţi poţîmbunătăţi viaţa când ai fost diagnosticat cu o afecţiune respiratorie alergică?

De multe ori nu este foarte uşor de atins un astfel de deziderat. Alergologul va încerca să-ţi aleagă cel mai potrivit tratament medicamentos, îţi va comunica ce măsuri de profilaxie poţi aplica în viaţa de zi cu zi ca să eviţi pe cât posibil contactul cu alergenul pe care organismul tău îl consider brusc un intrus periculos şi reacţionează ca atare ori de câte ori îl reîntâlneşte. Ceea ce îţi poate modifica în mod real cursul natural al bolii tale alergice este doar vaccinarea alergenică sau o imunoterapie alergen specifică.

Aceasta se poate  face cu extracte standardizate din alergenul care îţi declanşează reacţia alergică , adică se urmează un pricipiu bătrânesc autohton, dar reinterpretat ultraştiinţific: „Cui pe cui se scoate!”. ,,Altfel spus, încerci să reîmprieteneşti celulele sistemului tău imunitar cu acele substanţe din mediu înconjurător faţă de care acesta nu nu mai reacţionează normal. Este ca şi când îl înveţi o limbă străină, iar asta poate dura o perioadă destul de lungă, cel mai puţin trei ani.

Fie îl supui unui „studiu” constant, cum e cazul alergiei la acarienii din praful de casă sau la animalele de companie, fie doar în perioade de 6 luni, care se pot desfăşura pre şi cosezonier, ca în cazul alergiei la polenurile de arbori, ierburi sau buruieni”, mai spune alergologul Adriana Nicolae

Alegerea unui astfel de tratament sofisticat şi costisitor se impune a fi făcută după o profundă analiză a simptomelor tale şi a acelor investigaţii speciale de alergologie moleculară.

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Adriana Nicolae - Medic Alergologie și Imunologie
Dr. Nicolae Adriana este Medic Alergologie și Imunologie în cadrul Clinicii Medicum din București. Experiență profesională 2015 – prezent Medicum București – medic primar alergologie și imunologie clinică Septembrie 2015 – prezent Medicover 2010 – 2015 Clinică Polisano ...
citește mai mult
Simona TUDORACHE - Medic Alergologie și Imunologie
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”