Un tip de medicament care este folosit pentru a trata refluxul gastroesofagian şi arsurile la stomac a fost asociat cu dublarea riscului de apariţie a cancerului la stomac, conform studiului realizat de cercetătorii de la University College London.
Este vorba despre inhibitorii pompei protonice (PPI), folosiţi pentru a suprima generarea de acid în stomac, fiind printre cele mai vândute medicamente din lume, scrie Science Alert.
Studiul a arătat că utilizarea pe termen lung a acestor medicamente creşte riscul apariţiei cancerului de stomac.
Riscurile sunt asociate cu o bacterie numită Helicobacter pylori, care poate fi depistată la jumătate din populaţia lumii. De cele mai multe ori, bacteria este inofensivă, dar , uneori, microorganismul poate fi asociat cu dezvoltarea cancerului de stomac.
Studiile precedente au arătat că cei cu o infecţie de Helicobacter pylori care iau PPI au o şansă mai mare de a dezvolta precursorul cancerului la stomac, gastrita atrofică.
„PPI-urile sunt un tratament important împotriva infecţiei cu H. pylori şi au un record bun când vine vorba de utilizarea pe termen scurt”, a precizat Ian Wong de la University College London, cercetător în cadrul acestui studiu. „Totuşi, utilizarea pe termen lung ar trebui evitată”, a mai spus el.
Wong şi colegii săi au analizat 63.397 de adulţi care au fost trataţi de infecţie cu ajutorul unui tratament care includea PPI şi două antibiotice.
Odată ce infecţia a fost eradicată, pacienţii au fost monitorizaţi pe o durată medie de 7,5 ani, timp în care 3.271 au continuat să ia PPI-uri pe o durată medie de trei ani, în timp ce alţi 21.729 oameni au luat un medicament alternativ.
Dintre toţi cei 63.397 de pacienţi cărora li s-a aplicat tratamentul original, 153 au dezvoltat cancer la stomcac, dar pacienţii care au luat PPI au avut un risc de 2,44 mai mare de a dezvolta cancerul, scrie Descoperă.ro