Cancerul recurent: află de ce revine cancerul

Atunci când cancerul revine după tratament, medicii numesc acest fapt „recurenţă” sau „cancer recurent”. Atunci când aflăm că a revenit cancerul, putem suferi o varietate de sentimente precum şoc, furie, tristeţe şi frică. Dar chiar dacă acesta revine, nu va mai fi la fel ca prima dată. De ce? Ai trăit deja cancerul şi ştii la ce trebuie să te aştepţi. Nu uita şi de evoluţia medicinei şi a industriei farmaceutice, deci tratamentele se îmbunătăţesc permanent. Noi medicamente sau metode pot ajuta la tratamentul cancerului sau la gestionarea efectelor secundare. În unele cazuri, tratamentele îmbunătăţite au ajutat la transformarea cancerului într-o boală cronică pe care oamenii o pot gestiona fără dificultate.
  • Publicat:
Cancerul recurent: află de ce revine cancerul

Atunci când cancerul revine după tratament, medicii numesc acest fapt „recurenţă” sau  „cancer recurent”. Atunci când aflăm că a revenit cancerul, putem suferi o varietate de sentimente precum şoc, furie, tristeţe şi frică. Dar chiar dacă acesta revine, nu va mai fi la fel ca prima dată. De ce? Ai trăit deja cancerul şi ştii la ce trebuie să te aştepţi. Nu uita şi de evoluţia medicinei şi a industriei farmaceutice, deci tratamentele se îmbunătăţesc permanent. Noi medicamente sau metode pot ajuta la tratamentul cancerului sau la gestionarea efectelor secundare. În unele cazuri, tratamentele îmbunătăţite au ajutat la transformarea cancerului într-o boală cronică pe care oamenii o pot gestiona fără dificultate.

De ce revine cancerul?

Cancerul recurent se declanşează odată cu celulele canceroase pe care primul tratament nu le-a îndepărtat sau distrus. Acest lucru nu înseamnă că tratamentul administrat a fost greşit, ci doar că un număr mic de celule canceroase a supravieţuit tratamentului şi din această cauză nu au apărut în testele de urmărire. De-a lungul timpului, aceste celule au crescut, dezvoltându-se în tumori sau cancer care a fost detectat ulterior cu uşurinţă.

Uneori, un nou tip de cancer se va produce la persoanele care au o istorie canceroasă. Când se întâmplă acest lucru, noul cancer este cunoscut drept al doilea cancer primar. Al doilea cancer primar este diferit de cancerul recurent.

Tipuri de cancer recurent

Doctorii descriu cancerul recurent prin intermediul locului în care se dezvoltă şi a modalităţii în care se răspândeşte. Diferitele tipuri de recurenţe sunt:

• Repetarea locală – cancerul se află în acelaşi loc precum cancerul original sau foarte aproape de acesta.
• Recurenţa regională –  tumora a crescut în ganglionii limfatici sau ţesuturi în apropierea cancerului original.
• Reapariţia la distanţă – cancerul s-a răspândit în organe sau ţesuturi departe de cancerul original. Atunci când cancerul se extinde într-un loc îndepărtat în organism, se numeşte metastază sau cancer metastatic.

Când cancerul se răspândeşte, acesta este înca acelaşi tip de cancer. De exemplu, dacă ai avut cancer de colon, s-ar putea să revină, însă de data aceasta la nivelul ficatului, dar chiar şi aşa cancerul este încă numit cancer de colon.

Starea recidivantă a cancerului

Pentru a determina tipul de recurenţă pe care îl ai, vei avea multe dintre aceleaşi teste pe care a fost nevoie să le realizezi pentru diagnosticarea cancerului în mod iniţial, cum ar fi testele de laborator şi procedurile de imagistică. Aceste teste ajută la determinarea locului în care a revenit cancerul în corpul tău, dacă s-a răspândit şi cât de departe.

După aceste teste, medicul poate atribui o nouă etapă cancerului. Un „r” va fi adăugat la începutul etapei noi pentru a reflecta restabilirea. Etapa iniţială la diagnosticare nu se schimbă.

Tratamentul pentru cancerul recurent

Tipul de tratament pe care îl vei primi pentru cancerul recurent va depinde de tipul tău de cancer şi de cât de departe/mult s-a răspândit.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandări: