Gingivita reprezintă o inflamaţie a gingiilor care de cele mai multe ori apare din cauza unor obiceiuri inadecvate ce ţin de igiena dentară. Care sunt cauzele, precum şi factorii de risc care stau la baza apariţiei acesteia, ne explică în continuare doctorul Manuela Lupascu – medic coordonator clinica LLLDental.
Gingivita poate fi definită drept inflamaţia gingiilor, de obicei cauzată de o infecţie bacteriană. În cazul în care nu este tratată, poate să conducă la o afectiune, şi anume parodontoza. Conform Asociaţiei Americane Dentare, parodontoza reprezintă cauzele majore ale pierderii dinţilor în rândul adulţilor.
Gingiile se ataseaza de dinti prin intermediul mai multor tipuri de ligamente. Intre nivelul de insertie al ligamentelor si marginea libera a gingiei exista un sant (sulcus) cu o adancime de 0,5-0,2/0,3 mm. Acest sulcus trebuie sa fie liber si curat, sa contina doar fluidul propriu secretat de gingie si care asigura curatarea mecanica a santului, avand si proprietati antibacteriene. Cand in sulcus se acumuleaza resturi alimentare, placa bacteriana, tartru, apare inflamatia gingiei care, in lipsa unui tratament corespunzator, poate conduce la complicatii dintre care, cea mai de temut este parodontoza cu pierderea dintilor.
Pentru că de cele mai multe ori poate fi prevenită, parcurgeţi cu atenţie cauzele care pot conduce la instalarea sa:
Alti factori locali de risc pentru gingivita: dinti cariati, fracturati, care nu pot fi bine curatati, sau plombe si lucrari protetice vechi, care nu mai sunt corespunzatoare.
De asemenea, purtatorii de aparate dentare trebuie sa se prezinte la igienizare o data la trei luni pentru prevenirea gingivitei si cariilor.
Acordaţi fiecăruia în parte atenţia cuvenită pentru a preveni complicaţii nedorite la nivelul danturii dumneavoastră!