Dacă vrei să scapi de 10 kilograme într-o lună şi să îţi îmbunătăţeşti viaţa sexuală, te poţi apuca de Kangoo jumps. Beneficiile acestui sport nu se opresc însă aici. Pentru a afla ce înseamnă acele exerciţii pe ghete impunătoare, ce mănânci înainte de antrenament şi cum îţi alegi ghetele, am păşit pe terenul antrenoarei Kinga Sebestyen.
Ce se întâmplă, doctore?: Dacă vrem să urmăm acest sport, care ar fi regulile pe care trebuie să le respectăm? Ce trebuie să ştim înainte de prima şedinţă?
Kinga Sebestyen: Kangoo jumps este un sport cardio în care ardem 800-1000 de calorii într-o oră. Este foarte important să purtaţi şosete lungi din bumbac, care absorb umezeala, trebuie să aveţi gheate corespunzătoare, care se aleg după mărime, dar şi în funcţie de numărul kilogramelor pe care le aveţi. Atenţie, să fie ghete originale Kangoo jumps şi să mergeţi la orele instructorilor acreditaţi! Orice contrafacere a produselor poate face mai mult rău decât bine.
Obligatoriu, purtăm bustieră, ca să protejăm muşchii sânilor. La prima şedinţă vorbiţi cu instructorul, care are diploma de a preda Kangoo jumps, pentru că acest sport a fost inventat pentru reabilitare. Este un sport în care nu vedem numai sărituri, sunt exerciţii care lucrează tot corpul într-o oră, dar care trebuie executate corect.
De exemplu, ridicăm genunchii la 90 de grade, ridicările laterale să fie la 45 de grade. Poziţia corectă vine din abdomen, pe care îl ţinem strâns, iar spatele este drept toată ora. E bine de ştiut că ne vom alege prima dată cu febră musculară, însă acesta este un semn bun, pentru că aflăm că ni s-a corectat postura, muşchii spatelui au început să lucreze. Mulţi participanţi confundă durerea de spate cu febra musculară.
CSID:Ce alimente trebuie să evitam înainte şi după antrenament sau în general?
Kinga Sebestyen: Cu două ore înainte de antrenament, dacă urmează să facem Kangoo jumps, este recomandat să nu mâncăm. În schimb, dacă ne e foame, putem consuma nuci. Sunt o sursă de grăsimi foarte bună. După antrenament este indicat să avem o masă cu proteine. Eu recomand somonul cu legume, dar şi carnea slabă, ori salatele cu nuci şi mere.
CSID: Unde crezi că greşesc oamenii de se îngraşă?
Kinga Sebestyen: Cea mai mare problemă e timpul. Caută scuze pentru a nu merge la sală. Apoi au obiceiuri proaste de gătit. Nu cred în diete şi nici în probleme genetice. Am întâlnit persoane supraponderale din cauza problemelor pshice, emoţionale, dar şi a părinţilor care pun pe masă mâncare nesănătoasă, ei fiind obligaţi să trăiască după regulile altora. Trebuie să îi învăţăm prima dată pe părinţi ce înseamnă viaţă sănătoasă şi sunt convinsă că vom schimba viaţa oamenilor în viitor.
CSID: Poate fi benefic acest sport pentru sistemul imunitar sau pentru activitatea sexuală?
Kinga Sebestyen: Exerciţiile pe ghete stimulează sistemul limfatic şi întăresc sistemul imunitar. Sunt distractive şi extrem de eficiente.
Unul dintre cele mai importante motive ale săriturilor, ale exerciţiilor rebound pe ghete, este punerea în mişcare, atât a sistemului circulator, cât şi limfatic, care au rolul de a curăţa corpul de toxine şi reprezintă prima linie de apărare a organismului.
Se ard 1000 de calorii într-o oră. Este o adevărată infuzie de energie pozitivă. După o lună se văd rezultatele.
Statisticile arată că multe cliente şi instructoare reuşesc să rămână însărcinate după ce urmează acest tip de antrenamente.
Am făcut un sondaj din care a reieşit că rezultatele sunt vizibile: schimbarea în bine a vieţii persoanelor sedentare sau cu kilograme în plus, femeile devin mai sănătoase, după care viaţa lor sexulă devine mai activă. Totodată, ginecologic devin mai fit, mulţumită exerciţiilor care le întăresc muşchii vaginali.
CSID: De câte kilograme putem scăpa într-o lună în urma şedinţelor de kangoo? Cât ar trebui să ne antrenăm pe săptămână, cât ar trebui să dureze o şedinţă?
Kinga Sebestyen: Programul meu de slăbire, Fat Burning, este uşor, fără stres, de trei ori pe săptămână câte 30-45 de minute cardio şi 15-20 de minute de tonifiere. Poţi slăbi 10 kilograme în mod sănătos, în câteva săptămâni.
CSID: Care pot fi beneficiile acestui sport?
Kinga Sebestyen: Kangoo jumps ajută la slăbire, tonifiere, îmbunătăţeşte funcţiile cardio- vasculare. Cu aceste ghete eviţi impactul cu solul, nu te alegi cu dureri de spate. Kangoo jumps stimulează receptorii mecanici ai coloanei şi articulaţiile membrelor, lucru esenţial pentru un echilibru adecvat. Totodată, stimulează activitatea de refacere a celulei osoase, previne osteoporoza, întăreşte sistemul imunitar, se ard cu 25% mai multe calorii decât la alte programe de fitness, stimulează sistemul limfatic. Este un sport care nu doar că arde grăsimile şi tonifiază muşchii, dar şi detoxifiază şi ajută la însănătoşirea organismului.
CSID: Dacă nu avem ligament sau am suferit anumite lovituri, ori avem problemele cu articulaţiile, putem practica acest sport?
Kinga Sebestyen: Ghetele rebound au fost inventate pentru reabilitare de doctorul canadian Gregory Lectham în anii 90. Sunt recomandate după operaţii pentru că protejeză articulaţiile. Prin urmare, ghetele nu doar că nu afectează negativ, dar, din contră, ajută.
CSID: Cum decurge un program de kangoo?
Kinga Sebestyen: Orele de kangoo jumps durează 50-60 minute. Înainte sunt obligatorii 5 minute de încălzire. La final, 5 minute de revenire.
Fără încălzire nu este recomandat, pentru că, fiind un antrenament cardio, trebuie pregătit organismul, articulaţiile, muşhii, sistemul cardio respirator, psihicul, totul pentru a preveni orice accident. Totodată, la finalul orei, recuperarea după efort este importantă. Trebuie să plecăm de la ore relaxaţi, să simţim o odoseală plăcută, fără durere.
Un instructor bun de kangoo jumps face orele în funcţie de ce cer clienţii, nu după ce ştie el. Dacă ne suprasolicităm elevii, iar aceştia ies văitându-se de la ore, înseamnă că nu a fost un antrenament bun. Clienţii trebuie să fie fericiţi, transpiraţi, dar cu sentimentul că ar putea începe ora din nou. Nu căutaţi instructori care vă obligă să faceţi ce nu puteţi. Dacă aveţi febră musculară, înseamnă că nu aţi făcut suficientă încălzire, revenire, aţi iniţiat un efort pentru care corpul nu era pregătit.
Orele sunt în funcţie de intervale, muzica e distractivă, exerciţiile de Kangoo Jumps lucrează foarte repede şi vizibil musculatura. Eu garantez că, prin programul meu de slăbire, dai jos10 kilograme într-o lună, dar trebuie făcute exerciţiile corecte, cu un instructor autorizat.
CSID: Greşelile pe care le putem face în practicarea acestui sport?
Kinga Sebestyen: Sunt câteva lucruri pe care le recomand:
CSID: Există şi dezavantaje? Poate fi urmat şi de persoanele care suferă de spondiloză?Sau de alte afecţiuni?
Kinga Sebestyen: Dezavantaje nu există. Pentru persoanele care suferă de spondiloză cervicală avem programe speciale, în care punem accent pe reabilitare, recuperare, pentru a întări musculatura spatelui. Avem foarte mulţi elevi care sar şi au spondiloză. Dacă renunţă o săptămână la clase, deja au dureri de spate. Totodată, sunt elevii care confundă durerea de spate cu febra musculară. Se sperie crezând că îi doare coloana, când, în fapt, este semn că muşchii care protejează coloana au început să lucreze şi sunt mai tonifiaţi. Aici, punctez din nou importanţa diplomei, pentru că instructorul trebuie să explice clar.
Dacă începem orele de Kangoo, prima grupă musculară care e lucrată sunt muşchii spatelui, aşa că e normal să simţim că acesta e lucrat. Dacă auzim că Kangoo jumps afectează spatele, informaţiile vin de la cei care nu au făcut corect exerciţiile sau nu au avut gheata corespunzătoare, dar nici instructor autorizat.
CSID: Recomandă medicii folosirea ghetelor Kangoo Jumps? De ce ţinem cont când le alegem?
Kinga Sebestyen Da, sunt medici care recomandă sau chiar practică Kangoo Jumps. Ghetele protejejează, evită impactul cu solul. Reprezintă un tratament care trebuie să existe în fiecare spital ori în sala de sport.
CSID: Cum ne refacem după un antrenament?
Kinga Sebestyen: În timpul antrenamentelor se observă un zâmbet larg la toţi cei care încalţă prima dată ghetele. Este distracţia care te binedispune, te energizează, în timpul mişcărilor se eliberează endorfine, cunoscute sub numele de hormonul fericirii. Nu ar trebui să avem febră musculară, dar, dacă apar dureri, care sunt, de fapt, din cauza febrei musculare, recomand ceai cu miere, fructe bogate în zahăr.
CSID: Dintre toţi elevii pe care îi ai, care ar fi recordul bătut la numărul de kilograme pierdute?
Kinga Sebestyen: Sunt şase ani de când am lansat programul Fat Burning by Kinga, gândit pentru 3 luni, în care sute de persoane au slăbit lunar 7-10 kg. Ca record, sunt cei care au slăbit 31-32 de kilograme în trei luni, două femei din Suceava şi Rădăuţi.
Acum mă ocup de un băiat cu care am început antrenamentele. El are 200 de kilograme. Cu el suntem în faza de pregătire pshihică. Schimbarea modului de viaţă este, de cele mai multe ori, mai grea decât partea de nutriţie şi sport.