Băuturile alcoolice îşi fac rapid loc în viaţa noastră la ocazii speciale, la sărbatori, cine festive. Cu toate astea, puţină moderaţie nu strică niciodată. În cantităţi excesive, băuturile alcoolice pot determina, la câteva ore distanţă, aşa-numita mahmureală.
Simptomele care anunţă mahmureala sunt:
Acestea sunt determinate de reacţiile chimice din organism ca urmare a ingestiei substanţelor toxice din alcool.
Deşi nu există remedii miraculoase, care să facă să dispară simptomele mahmurelii instant, unele alimente ne pot ajuta să ne refacem mai repede după o noapte de beţie.
Pentru a afla cum ne putem reface după o noapte cu mult alcool, am apelat la medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică. Iată ce recomandă specialistul pentru a scăpa de mahmureală.
Ceaiul şi apa plată. În primul rând, recomand pacienţilor să se hidrateze. Alcoolul provoacă deshidratarea organismului, de aceea este indicat să consumi şi apă în timpul unei petreceri, dar şi a doua zi. E de preferat să bem ceai, apă plată şi să evităm băuturile carbogazoase.
Bananele. Consumul de alcool accentuează diureza, care determină o stare de deshidratare. Bananele conţin potasiu, electrolit care are un rol important în amelioararea stărilor de greaţă şi de oboseală provocate de mahmureală.
Un mic dejun consistent. E de preferat ca în dimineaţa următoare consumului de alcool să se consume un mic dejun consistent, cu alimente uşor digerabile, cum ar fi cerealele integrale şi un iaurt slab, pentru a ameliora arsurile gastrice.
Ghimbirul. Recomand un ceai din rădacina acestei plante. Putem adăuga şi o linguriţă de miere. Ghimbirul este cunoscut pentru proprietatea sa sale de a remite starea de greaţă, putând fi de ajutor şi în mahmureală.
Cafeaua ajută la ameliorarea durerilor de cap. Aceasta are efecte vasoconstrictoare şi poate ameliora durerile de cap ce pot apărea în acest caz.
Murăturile. Lichidul acru conţine oţet, sare şi apă, care ajută la rehidratare şi la refacerea nivelurilor electrolitice.
Supa de pui cu tăiţei poate ajuta la refacerea nivelurilor de sodiu şi de apă din organism. Puiul conţine, de asemenea, cisteina, un aminoacid care aduce un aport de energie.
Fulgii de ovăz au foarte multe substanţe nutritive esenţiale, cum ar fi vitaminele B, calciu, magneziu şi fier. Ovăzul ajută la neutralizarea acizilor din organism şi creşte nivelul glicemiei, refăcând rezervele energetice ale organismului.
De asemenea, la fel de benefice pentru organism pot fi ciorba de burtă şi sucul de lămâie.
‘’Susţin consumul moderat de alcool, deoarece băuturile alcoolice sunt bogate în calorii goale şi consumul excesiv poate duce la creştere ponderală şi la patologii multiple. Pentru a ne menţine starea de sănătate, recomand limitarea consumului zilnic la 20-30 g de alcool pentru bărbaţi şi 10-20 g alcool pentru femei’’, susţine medicul nutritionist Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întâmplă, doctore?