Ce trebuie să mănânci dacă ai probleme cu retenţia de apă

Retenţia de apa reprezintă o acumulare excesivă de lichid în ţesuturi şi poate fi determinată de o alimentaţie incorectă, de dezechilibre hormonale sau tratamente medicamentoase. Apare cu preponderenţă la sexul feminin, deoarece e influenţată de hormonii sexuali, estrogeni, dar poate afecta şi bărbaţii.
  • Publicat:
Ce trebuie să mănânci dacă ai probleme cu retenţia de apă

Retenţia de apa reprezintă o acumulare excesivă de lichid în ţesuturi şi poate fi determinată de o alimentaţie incorectă, de dezechilibre hormonale sau tratamente  medicamentoase. Apare cu preponderenţă la sexul feminin, deoarece e influenţată de hormonii sexuali, estrogeni, dar poate afecta şi bărbaţii. 

Retenţia de apă poate fi determinată de temperaturile crescute, consumul exagerat de sare, fumatul, alcoolul sau poate apărea în perioada menstruală şi în ultimul trimestru de sarcină.

În general, retenţia de apă se poate observa la nivelul mâinilor, picioarelor, tălpilor, gambelor, dar şi la nivelul feţei, mai ales în jurul ochilor şi pleoapelor inferioare.

Medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică susţine că, dacă nu este cauzată de o afecţiune, putem ameliora simptomele introducând în meniul zilnic alimente cu efect diuretic. Iată ce spune specialistul pentru Ce se întâmplă, doctore?

  1. Recomand pacienţilor care se confruntă cu retenţia de apa să se hidrateze, deoarece una dintre cauzele edemelor este deshidratarea. O hidratare corespunzătoare activează mecanismele fiziologice de drenaj şi împiedică apariţia edemelor. E de preferat să consumăm zilnic de cel puţin opt pahare de lichid sau alimente cu un conţinut mare de apă, precum pepene roşu, portocale, ceaiuri”, susţine specialistul.
  2. Un al doilea pas important este reducerea consumului de sare care favorizează retenţia de apă. E indicat să introducem în alimentaţie condimentele sănătoase, precum ierburile aromatice (busuioc, rozmarin, cimbru, piper), care suplinesc aportul de sare.
  3. O dietă echilibrată aduce un aport optim de nutrienţi şi minerale. Deficienţele de minerale (precum potasiu si calciu) agravează deseori simptomele retenţiei de apă. Aceasta se ameliorează printr-un aport adecvat de potasiu, mineral care joacă un rol esenţial în reglarea nivelului de sodiu în organism. E indicat să consumăm banane, somon, iaurt, avocado, ciuperci.
  4. Diureticele naturale sunt alte remedii eficiente în cazul retenţiei de apă. Recomand consumul de varză, care e un diuretic natural important.
  5. Sucul de merişoare ajută organismul să dreneze eficient fluidele reţinute excesiv în ţesuturi şi poate fi consumat în această situaţie.
  6. Coacazele. Au efect diuretic puternic şi pot fi consumate fie drept gustare, în stare proaspătă, sau adaugate într-un smoothie de fructe.
  7. Pătrunjelul. Susţin introducerea lui în alimentaţie ori de câte ori putem. Beneficiile sale pentru sănătate sunt numeroase, fiind una dintre cele mai indicate plante diuretice. Poate fi folosit proaspăt sau uscat, în salate, sau adăugat în diverse preparate.
  8. Ovăzul. Este indicat contra retenţiei de fluide datorită conţinutului de siliciu, un compus natural cu proprietăţi diuretice pentru organism. Putem opta pentru un mic dejun sănătos şi hrănitor sub forma unui iaurt cu ovăz.

 “O dietă echilibrată este esenţială pentru evitarea retenţiei de lichide. În cazul în care aceasta apare, putem recurge la alimente diuretice, care să amelioreze simptomele, dar e essenţial să conştientizăm că alimentaţia incorectă si modul de viaţă sunt cauzele şi să facem schimbări în acest sens”, adaugă medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică pentru CSID.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult