Beneficiile consumului de sardine. Când le evităm

Sardinele reprezintă o excelentă sursă de antioxidanţi, cu puţine calorii, motiv pentru care sunt recomandate în regimurile de slăbire, dar care au căpătat un renume negativ deoarece sunt des găsite sub formă de conserve.
  • Publicat:
Beneficiile consumului de sardine. Când le evităm

Peştele este unul dintre alimentele care trebuie să facă parte din regimul nostru de viaţă, iar asta datorită proprietăţilor lui sanogene şi aportului important de nutrienţi.

Sardinele reprezintă o excelentă sursă de antioxidanţi, cu puţine calorii, motiv pentru care sunt recomandate în regimurile de slăbire, chiar dacă au căpătat un renume negativ deoarece sunt des găsite sub formă de conserve.

Varietatea acestor produse este mare. Întâlnim pe piaţă sardine cu ulei, cu sos de roşii etc.

„Recomand persoanelor supraponderale să evite consumul acestora şi să opteze doar pentru sardine în suc propriu, pe care să le consume la prânz alături de o salată. Sardina este un peşte gras, iar lipidele pe care le conţine sunt constituite în mod egal din acizi graşi saturaţi, mono-nesaturaţi şi poli-nesaturaţi (care conţin Omega-3)’’, mai spune medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întâmplă, doctore?

Acizii graşi esenţiali contribuie la scăderea nivelului de colesterol şi  împiedică depunerea grăsimilor pe pereţii vaselor de sânge. De aceea, pacienţii cardiaci sau dislipidemici ar trebui să le introducă în alimentaţie ca adjuvant al tratamentului medicamentos. 

Sardinele, sursă excelentă de vitamine (B2, B3) şi iod

Le sugerez femeilor aflate la menopauză să consume sardine, deoarece conţin calciu, fosfor, vitamina D şi sunt benefice oaselor. E important să ştim că o conservă de sardine conţine calciu cât două pahare de lapte.

Totodată, sardinele reprezintă o excelentă sursă de proteine, ce furnizează organismului aminoacizii esenţiali, pe care acesta nu îi poate sintetiza şi de care are nevoie pentru o funcţionare optimă. Aminoacizii sunt importanţi şi pentru cartilaje, sinteza de colagen, reglarea nivelul de insulină şi pentru o bună funcţionare a sistemului digestiv.

Sardinele conţin şi vitamina B3, niacină, esenţială pentru piele şi sistemul nervos, care poate participa la prevenţia bolilor neurologice degenerative”, susţine specialistul.

Vitamina B2 din conţinut ajută la metabolizarea grăsimilor, a carbohidraţilor şi proteinelor, favorizând buna funcţionare a sistemului digestiv.

Iodul, care se găseşte în cantitate mare în sardine, este un oligoelement esenţial pentru funcţionarea normală a glandei tiroide, implicit pentru arderea grăsimilor. „Recomand pacienţilor cu boli tiroidiene să acorde atenţie consumului de peşte şi să solicite sfatul specialistului.

Peştele trebuie consumat cu moderaţie, 2-3 porţii pe săptămână, deoarece poate conţine substan’e toxice, precum mercur, un metal care, în cantităţi prea mari, poate dăuna organismului”, adaugă medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult