Alcoolul ne îmbolnăveşte ficatul, are consecinţe la nivelul inimii, dar ne afectează şi oasele, cel puţin asa cred specialiştii. Conform rezultatelor unui studiu realizat de Austrian Science Fund FWF, consumul de alcool poate influenţa formarea oaselor la tineri. Rezultatele au consecinţe pe termen lung.
Consumul de alcool pe termen lung poate degrada atât organele, cât şi oasele. Alcoolismul creşte riscul apariţiei osteoporezei, deoarece duce la declinul masei osoase şi la deteriorarea metabolismului osos.
Scilog notează că ţesutul osos este afectat de consumul excesiv de alcool, mai ales în cazul tinerilor. Persoanele ce consumă alcool regulat şi în exces în tinereţe îşi degradează oasele înainte ca acestea să ajungă la maturitate.
În cadrul experimentelor, porcilor le-a fost oferit un amestec de alcool şi suc de mere în funcţie de masa corporală, de două ori pe săptămână. Un alt grup de control a primit doar suc de mere. Specialiştii au prelevat probe de sânge pentru a determina nivelul metabolismului osos şi muscular.
În a doua etapă, cercetătorii au examinat oasele porcilor la două luni după experiment. ”Rezultatele noastre sugerează că procesul de formare a oaselor este redus,” a declarat Peter Pietschmann, scrie Descoperă.ro.
Descoperirile realizate de Pietschmann demonstrează că efectele consumului de alcool frecvent poate avea consecinţe pe termen lung ”Masa osoasă a tinerilor care consumă alcool frecvent nu se va putea dezvolta normal,” a declarat Pietshmann.