Tratamentul în bolile neoplazice, mai uşor de administrat cu sistemul port – acces

Pacienţii diagnosticaţi cu cancer trebuie să învingă de cele mai multe ori, pe lângă temerile legate de evoluţia bolii, şi pe cele legate de efectele tratamentului pe care sunt nevoiţi să îl urmeze.
  • Publicat:
Tratamentul în bolile neoplazice, mai uşor de administrat cu sistemul port - acces

Pacienţii diagnosticaţi cu cancer trebuie să învingă de cele mai multe ori, pe lângă temerile legate de evoluţia bolii, şi pe cele legate de efectele tratamentului pe care sunt nevoiţi să îl urmeze. La acestea se adaugă şi disconfortul eventualelor transfuzii sau recoltărilor frecvente de sânge pentru analize. Sistemul port – acces, disponibil la ora actuală şi în unele clinici din România, este metoda prin care aplicarea tratamentelor şi a altor proceduri necesare pacienţilor oncologici devine mai eficientă şi mai confortabilă pentru aceştia.

Ce este sistemul port-acces şi cum se montează

Sistemul port – acces (numit si Port-a-Cath)  este un mic rezervor din polimer sau metal nobil (titan), care comunică direct cu un cateter flexibil din silicon, de diametru variabil. Camera se montează subcutanat, de regulă în regiunea subclaviculară, într-un „buzunar” creat sub ţesutul cutaneo-adipos, supramuscular. Camera este conectată cu un cateter introdus într-una din venele mari (asa-zis centrale) ale organismului: vena jugulară, vena subclavie, mai rar vena femurală”, explică dr. Cristian Viişoreanu, fondator al Institului Sânului, una dintre puţinele clinici din ţară care montează şi folosesc acest sistem. Sistemul se montează sub anestezie locală, cu sau fără sedare intravenoasă, sub control ecografic.

Pacientul se internează în ziua intervenţiei chirurgicale, fără a consuma lichide sau alimente şi este externat în aceeaşi zi după o monitorizare postoperatorie de 2-3 ore. Intervenţia presupune două incizii mici la nivelul pielii, una sub clavicula, cealaltă la baza gâtului pentru abordul venei jugulare interne. Inciziile vor fi suturate cu fire resorbabile, care nu necesită îndepartare”, spune medicul.

Camera este complet ascunsă sub piele, astfel încât din exterior se va vedea doar o mică ridicătură în dreptul toracelui. Perfuziile obişnuite pot fi administrate încă de a doua zi, iar tratamentul oncologic poate fi administrat dupa 2-3 zile de la montarea camerei, prin accesarea acesteia cu un ac special.

La ce foloseşte

Sistemului Port-a-Cath poate facilita administrarea tratamentului chimioterapic, a soluţiilor nutritive, dar şi transfuziile sanguine sau recoltarea de sânge pentru analize. ”Avantajele incontestabile ale acestui sistem au făcut ca în ţările civilizate implantarea subcutanată a unui sistem port – acces să fie o manevră standard la pacienţii diagnosticaţi cu boli neoplazice, care necesită terapie îndelungată. Pentru că medicamentele ajung prin sistemul port acces direct în venele mari, ele sunt diluate imediat de torentul sangvin, astfel încât efectul toxic asupra venelor este evitat. Prin sistemul port-a-cath pot fi administrate şi alte substanţe în afara medicamentelor chimioterapice, motiv pentru care indicaţiile montării camerei au fost extinse şi la alte categorii de pacienţi. Prin cameră pot fi administrate soluţii nutritive (nutriţie parenterală, la pacienţii care nu se mai pot alimenta oral)  sau chiar, în anumite condiţii, transfuzii de sânge. Sistemul port – acces este semi-inert pentru organism, fiind tolerat chiar şi de către pacienţii cu alergii cunoscute. Camera se simte sub piele, fără ca acest lucru sa creeze vreun disconfort. Camera se poate scoate dupa terminarea şedinţelor de chimioterapie, printr-o simplă incizie făcută sub anestezie locală”, spune dr. Viişoreanu.

Beneficii pentru pacienţi

Un prim beneficiu al sistemului port – acces pentru pacient constă în eliminarea efectului toxic al tratamentului cu citostatice asupra venelor periferice, a ţesuturilor învecinate şi a pielii. În plus, implantarea se face o singură dată pentru întreaga durată de tratament, procedura fiind minim invazivă şi presupunând doar anestezie locală.

În al treilea rând, sistemul asigură accesul imediat şi facil la vasele de sânge, permiţând conservarea venelor pentru acces ulterior.  În afară de confortul pe care îl oferă pacientului în aplicarea tratamentului şi a altor proceduri necesare, sistemul Port-a-Cath are un risc de infecţii mult mai mic comparativ cu cateterele externe. 

Nu în ultimul rând, tratamentul administrat astfel se poate face atât în ambulator, cât şi la domiciliul pacientului, iar sistemul are o durată lungă de utilizare şi contribuie semnificativ la creşterea calităţii vieţii pacientului (estetică, discreţie, posibilitatea de a face baie, duş, de a merge la piscină etc.).

Foto: www.cancer.gov

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: