Balsamul are un rol esenţial în îngrijirea părului , chiar dacă, de multe ori, nu îi dai importanţa cuvenită. Ba mai mult, specialiştii consideră că nu poţi renunţa la el dacă ai părul creţ sau vopsit, pentru că te poate ajuta să îl descurci mai uşor şi previne deshidratarea.
„Balsamul te ajută să îţi menţii părul hidratat, îi conferă vitalitate şi luciu şi îl face mai uşor de coafat. Un astfel de produs poate schimba textura firului de păr şi îl face mai uşor de descurcat după spălare, oferindu-i mai multă rezistenţă”, explică Ligia Lăscuş, hairstylist în echipa Londa New Talent.
Tipul de balsam şi modul în care îl foloseşti pot fi chiar mai importante decât etapa iniţială de curăţare, atrag atenţia specialiştii în îngrijirea părului. “Spre deosebire de şampon, care trebuie ales în funcţie de tipul de scalp, balsamul se alege pe baza tipului de păr. Este important să optezi pentru produse de calitate care hidratează părul şi previn deshidratarea lui”, precizează Ligia Lăscuş.
„Părul vopsit are nevoie de extra-protecţie. Este indicat şă foloseşti după fiecare spălare un balsam special pentru mai multă hidratare şi pentru a sigila culoarea,” recomandă hairstylistul.
Balsamul este esenţial şi dacă ai părul ondulat sau firul gros. “Pentru părul ondulat sau cel rebel sau greu de manevrat trebuie să foloseşti neapărat balsam. Acesta are un efect de catifelare şi ordonare a părului”, adaugă Ligia Lăscuş.
Imediat după spălare, e indicat să îţi usuci părul cu un prosop pentru a îndepărta excesul de apă. Abia apoi aplică balsamul de păr. Astfel, ingredientele pătrund mai bine în interiorul firului de păr şi îl hidratează intens. Părul îmbibat de apă nu absoarbe eficient toate aceste ingrediente benefice.
Fii atentă şi la modul în care aplici produsul pe păr, asta pentru a nu afecta sănătatea scalpului.
„Încearcă să nu aplici balsamul la rădăcină. Persoanele cu păr lung trebuie să aplice produsul de la jumătatea părului în jos (minim o distanţă de 4-5 cm de la rădăcină), concentrându-se pe vârfuri. În caz contrar, scalpul poate produce prea mult sebum, iar asta va crea senzaţia de păr gras’’, mai spune Ligia Lăscuş.