Postul poate reprezenta o restricţie alimentară binevenită pentru organism, asta dacă alegem şi mâncarea benefică. Altfel, ne putem îmbolnăvi sau riscăm să ne trezim cu multe kilograme în plus. Produsele comercializate sunt diferite din punct de vedere calitativ, iar multe dintre ele imită produsele animale pe care le-am eliminat din alimentaţie, dar au în compoziţie aditivi alimentari, coloranţi şi arome.
“Este important să ştim ce preparate consumăm şi pe care le evităm, asta pentru a nu ne pune sănătatea în pericol. Există foarte multe produse de post care se comercializează, dar a căror calitate nutriţională este îndoielnică. Citiţi cu atenţie ingredientele de pe ambalaj şi consumaţi alimente a căror provenienţă o cunoaşteţi’’, spune medicul nutriţionist Florin Bălănică pentru Ce se întâmplă, doctore?!
Printre alimentele pe care specialistul le recomandă în Post se numără:
Legumele, în special cele de culoare verde. Salata de legume verzi (spanac, broccoli, mărar, pătrunjel, apio sau tulpină de ţelină românească, gulie verde, ardei gras, castravete, zucchini, chilli verde) sau de murături în saramură ( castravete, gogonea, varză, sparanghel, varză de Bruxelles) poate reprezenta un prânz sau o cină, pentru că este simplu şi rapid de pregătit.
Lintea/ năutul. Micul dejun poate fi alcătuit dintr-o salată de linte/năut cu pătrunjel şi lămâie.
Vinetele. Le putem consuma alături de o salată verde. Recomand consumul de pâine doar la micul dejun, cu limitare cantitativă, 1-2 felii.
Laptele de soia sau migdale. Aceste produse pot fi consumate la micul dejun sau drept gustare, cu 1-2 linguriţe de cereale integrale. Susţin consumul ocazional de soia, deoarece este bogată în fitoetrogeni, iar aceştia cresc riscul dezvoltării cancerelor mamare şi în sfera genitală.
Fructele cu un conţinut scăzut în carbohidraţi, mere verzi, kiwi, ananas, fructe de pădure, portocale, pomelo, sunt indicate la gustarea de dimineaţă.
Nucile şi seminţele, cu limitare cantitativă la 10 bucăţi, pot fi servite la micul dejun Consumul de oleaginoase este benefic sănătăţii cardiovasculare.
Ciuperci, fasole verde, broccoli. La prânz recomand o supă sau tocaniţă din legume proteice ( linte verde, fasole, ciuperci, broccoli, naut ) sau alte legume verzi.
Fructele de mare. O alternativă pentru prânz sau cină poate fi salata de crudităţi cu scoici sau fructe de mare.
Cartofii. Una dintre cele mai bogate surse de amidon, vitamine, minerale şi fibre dietetice. Sunt bogaţi în fibre solubile şi insolubile, ca atare au multe calorii. De aceea, îi recomand la masa de prânz alături de o salată.
Orezul. Alimentul sănătos care poate fi consumat în mai multe variante: alb, integral, brun, sălbatic. Are o concentraţie optimă de magneziu, potasiu, cu beneficii pentru reducerea acidităţii sangvine şi pentru menţinerea sănătăţii osoase. Datorită conţinutului de carbohidraţi îl recomand la masa de prânz alături de legume.
Este important ca în perioada de Post să menţinem moderaţia în privinţa cantităţilor alimentare, asta pentru a evita creşterea în greutate.