Durerile în cancer. Cum se manifestă şi cum pot fi combătute

Cancerul nu doare sau cel puţin nu în stadiul incipient. Din acest motiv şi din lipsa unui screening riguros, mulţi pacienţi nu reuşesc să-şi depisteze boala într-o fază precoce. Cu toate astea, în momentul în care creşte şi începe să comprime structuri învecinate, încep să apară şi durerile. Alteori manifestările poate apărea în urma tratamentului chirurgical sub formă de durere a membrului fantomă (amputaţii membre superioare, inferioare sau mastectomii) sau post chimioterapie sau radioterapie.
  • Publicat:
Durerile în cancer. Cum se manifestă şi cum pot fi combătute

Cancerul nu doare, cel puţin nu în stadiul incipient. Din acest motiv şi din lipsa unui screening riguros, mulţi pacienţi nu reuşesc să-şi depisteze boala într-o fază precoce. Cu toate astea, în momentul în care creşte şi începe să comprime structuri învecinate, încep să apară şi durerile.

Alteori manifestările poate apărea în urma tratamentului chirurgical sub formă de durere a membrului fantomă (amputaţii membre superioare, inferioare sau mastectomii) sau post chimioterapie sau radioterapie.

Durerea poate fi temporară sau cronică, de intensitate scăzută sau crescută, fără a fi neapărat direct proporţională cu progresia bolii.

Cum poate fi ajutat pacientul bolnav de cancer?

‘Scopul terapiei durerii în cazul pacienţilor oncologici cât şi a celor cu durere cronică este de a ameliora sau elimina durerea, de a reduce necesarul de medicamente, de efecte secundare şi de a reda confortul şi calitatea vieţii. În mod evident, fiecare caz este unic şi dialogul cu pacientul ne va ajuta să înţelegem în ce sens putem ajuta pacientul’’, precizează Monica Sandu, medic specialist în Terapia Durerii pentru Ce se întâmplă, doctore?

Ce proceduri pot fi făcute în cazul acestei afecţiuni?

Planul de tratament este individualizat şi se stabileşte în urma unei discuţii cu pacientul şi familia acestuia. În toate situaţiile este important ca planul de tratament să fie stabilit de medicul specializat în terapia durerii, de oncolog, radiolog, chirurg.

“Din păcate, terapia durerii este o ramură care abia acum începe să se dezvolte în România, astfel că mulţi dintre pacienţi nu ştiu cui să se adreseze în acest sens. Dacă ne referim strict la tratamentele minim invazive atunci putem enumera: blocul de ganglion stelat (cap, gât şi membru superior), blocul de plex celiac( durere a abdomenului superior), blocul de plex hipogastric şi ganglion impar pentru durere pelvină),vertebroplastie (tratamentul fracturilor osoase cauzate de cancer sau osteoporoză). Multe alte proceduri se stabilesc în funcţie de localizare şi de organele afectate.

Dacă ar trebui să tragem o linie, probabil că cei mai mulţi pacienţi oncologici care ni s-au adresat erau în stadii mai avansate, iar tipul cel mai des întâlnit a fost de cancer mamar cu metastaze osoase’’, mai spune medicul specialist Monica Sandu.

Ce efecte secundare pot apărea?

Toate procedurile se realizează după ce pacientul a făcut dovada ultimelor teste de coagulare, în manieră sterilă şi sub control ecografic, fluoroscopic şi CT, iar asta limitează posibilitatea infectării şi a sângerărilor.

“Vă relatez chiar cazul ultimei paciente. Aceasta  fusese depistată cu durere de spate în zona toracală. După ce i s-a efectuat RMN ul de coloană, rezultatul a fost cel de leziune, cel mai probabil metastatică, fapt ce ne-a determinat în aceeaşi zi să căutăm şi tumora.

Astfel, la mamografie a apărut şi tumora de sân. Pacienta a fost imediat îndrumată către un medic oncolog şi a început tratamentul. În cele din urmă a revenit la noi pentru vertebroplastie-radioablaţia metastazei’, mai spune specialistul.

Pe lângă tratamentul care îi poate asigura vindecarea, pacientul trebuie să ştie că poate beneficia de tratamentul simptomatologiei dureroase, fapt care îi poate asigura un grad de confort psihic.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandări: