Plante pentru durerile de gât, de gură sau pentru afecţiunile respiratorii

Chiar dacă plantele medicinale sunt cunoscute mai ales pentru uzul intern, pe cale orală, ele vă oferă, de asemenea, beneficii inestimabile în uzul local sau extern. Veţi găsi mai jos numeroase modalităţi de a utiliza plantele, începând cu cele câteva exemple pentru realizarea cataplasmelor, apei de gură, a formulelor pentru gargară sau pentru inhalaţii. Aceste tratamente vă vor oferi un mare ajutor, mai ales dacă suferiţi de acele afecţiuni frecvente în anotimpul rece.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Plante pentru durerile de gât, de gură sau pentru afecţiunile respiratorii

Chiar dacă plantele medicinale sunt cunoscute mai ales pentru uzul intern, pe cale orală, ele vă oferă, de asemenea, beneficii inestimabile în uzul local sau extern.

Veţi găsi mai jos numeroase modalităţi de a utiliza plantele, începând cu cele câteva exemple pentru  realizarea cataplasmelor, apei de gură, a formulelor pentru gargară sau pentru inhalaţii. Aceste tratamente vă vor oferi un mare ajutor, mai ales dacă suferiţi de acele afecţiuni frecvente în anotimpul rece.

Cataplasmele

În caz de dureri musculare sau torticulis: faceţi o cataplasmă din usturoi sau ceapă prăjită, ori folosiţi un macerat alcoolic sau uleius de usturoi.

Pentru dureri articulare ( gută, reumatism): se realizează o cataplasmă cu curcumă sau ghimbir mixat (eventual cu argilă) sau folosiţi decoctul ori tinctura- mamă din aceleaşi plante.

Pentru coacerea unui coş sau a unei infecţii subcutanate: faceţi o cataplasmă cu frunze proaspete de coacăz sau de mur, mixate sau zdrobite.

Pentru a calma înţepătura de insecte: realizaţi o cataplasmă din frunze proaspete, mixate sau zdrobite de roiniţă sau de lămâiţă.

Pentru durerile de gât sau din gură

Mai multe plante sunt potrivite pentru folosirea locală directă sau sub forma apei de gură şi a gargarei.

  • Pentru diminuarea unei durei, a unei inflamaţii sau a unei infecţii dentare: puneţi un căţel de usturoi sau o fâşie de bumbac cu o picătură de ulei esenţial de cuişoare între dinte şi gingie, timp de 10-20 minute. Repetaţi de mai multe ori pe zi.
  • În afecţiunele bucale: se foloseşte o infuzie de cuişoare, de scorţişoară sau un suc neîndulcit de mure ori de afine pe post de apă de gură.
  • Pentru dureri şi inflamaţii ale gâtului: faceţi gargară cu decoct din nalbă de pădure, de lumânărică sau frunze de zmeur ori de coacăz.

Pentru afecţiunile ORL şi respiratorii

În cazul afecţiunilor din sfera ORL (răceală, sinuzită, faringită, angină) sau respiratorie ( bronşită, pneumonie) şi în completarea unui tratament clasic, puteţi realiza:

  • Inhalaţii: pe bază de infuzii sau de apă caldă cu adaos de ulei esenţial de rozmarin, cimbru, lavandă, cardamom, mentă, lămâie, eucalipt sau brad.
  • Băi fierbinţi la picioare: pe bază de infuzii de usturoi, izmă, echinaceea, coada- şoricelului, eucalipt, salvie sau cimbru, ori cu apă caldă la care se adaugă făină de muştar.

Băile

Alegeţi plante al căror miros vă place. Aveţi două opţiuni: sau faceţi o oală mare cu infuzie sau decoct, pe care o adăugaţi la apa de baie sau lăsaţi să curgă apa clocotită şi puneţi la infuzat în baie plante ambalate în prealabil într-un săculeţ. În funcţie de dorinţele dumneavoastră, alegeţi dintre următoarele plante:

  • Băi liniştitoare şi calmante: flori de portocal, lămâiţă, roiniţă, busuioc, tei, lavandă sau hamei.
  • Baie afrodiziacă: iasomie, trandafir, ghimber, şi, de ce nu, puţină lavandă.

Cum se face o cataplasmă

  • Se încălzeşte planta timp de două minute. Se presează  pentru extragerea  lichidului din ea. Se aplică în prealabil ulei pe partea afectată.
  • Se acoperă zona de tratat cu planta caldă încă şi se bandajează cu un tifon. Se lasă să acţioneze maximum trei ore.

Sfaturi de frumuseţe

Apele florale: alegeţi apa florală adaptată tipului dumneavoastră de ten: apă florală de hamamelis (tonifiantă), apă florală din flori de portocal sau de muşeţel roman (calmantă), apă florală de trandafir ( regeneratoare) sau apă florală de lavandă (purificatoare).

Şampoanele: pe o bază de şampon neutru adăugaţi o picătură de ulei esenţial în funcţie de scopul urmărit: infecţii şi micoze (lămâiţă), inflamaţii şi iritaţii ( muşeţel), mătreaţă ( cedru de Virginia), astrigent şi tonic cutanat ( cistus ladanifer).

 

 

Sursa: cartea 200 de plante care ne vor binele, autor Carole Minker, editura RAO.

 

 

 

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News