Masa de Paşte, pericol pentru sănătate şi pentru siluetă. Totul despre alimentele pe care le consumăm

Mesele de Paşte se termină de multe ori la camera de gardă, iar asta din cauza exceselor alimentare, a combinaţiilor incorecte, crescute cantitativ, mai ales după perioada de Post. De aceea, pentru a afla care sunt avantajele şi dezavantajele produselor tradiţionale, când şi cum le putem consuma, asta pentru a evita creşterea în greutate sau disconfortul digestiv, am apelat la medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică.
  • Publicat:
Masa de Paşte, pericol pentru sănătate şi pentru siluetă. Totul despre alimentele pe care le consumăm

Mesele de Paşte se termină de multe ori la camera de gardă, iar asta din cauza exceselor alimentare, a combinaţiilor  incorecte, crescute cantitativ, mai ales după perioada de Post. De aceea, pentru a afla care sunt avantajele şi dezavantajele produselor tradiţionale, când şi cum le putem consuma, asta pentru a evita creşterea în greutate sau disconfortul digestiv, am apelat la medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică. Află ce spune specialistul pentru Ce se întâmplă, doctore?

În general, de sărbători, ne putem bucura de toate produsele tradiţionale, cu menţiunea că trebuie să respectăm anumite reguli.

  • Să avem trei mese principale şi două gustari, iar cina să o luăm înainte de ora 20
  • Nu mâncăm mai mult de un fel la o masă principală
  • Minim 10-20 minute de mişcare, mers pe jos, după fiecare masă.

Ouăle încondeiate sunt nelipsite de pe masa de Paşte. După perioada de restricţie din timpul Postului, aceste produse aduc un aport de aminoacizi esenţiali şi pot fi consumate la micul dejun sau drept gustare, cu un muştar care nu conţine zahăr. Trebuie să respectăm o limitare cantitativă de maximum două ouă, deoarece gălbenuşul conţine o cantitate ridicată de colesterol.

Pasca creştinilor este o pâine rotundă şi dulce, gustoasă, plină de mirodenii şi condimente delicioase. Preparată cu brânză slabă de vaci, aceasta aduce un aport de proteine, dar ingredientele asociate, făina, zahărul, cresc cantitatea de carbohidraţi şi implicit valoarea calorică. Aceasta poate fi servită drept gustare alături de un iaurt cu grăsimi sub 2 %.

Cozonacul este, la fel ca şi pasca, o pâine dulce.  Poate fi pus pe masă în loc de pască sau împreună cu aceasta. Cozonacul reprezintă o imagine a sărbătorii, dar sunt bogaţi caloric. De aceea, trebuie savuraţi dimineaţa, cu un iaurt, sau drept gustare.

Mielul viu, nu friptura de miel, a fost considerat dintotdeauna un simbol al Mântuitorului Iisus. Carnea de miel poate fi consumată la mic dejun sau la prânz alături de o salată. Recomand să fie pregătită la cuptor, fără ulei adiţional. E de preferat să evităm să o mâncăm seara, deoarece este o carne grasă, greu de digerat.

Ciorba de miel nu trebuie gătită cu ulei, ci doar cu grăsimea animalului, dreasă cu zeamă de varză. Recomand adaugarea legumelor, în special cele de culoare verde, şi evitarea smântânii.

Drobul de miel, pe care îl prepăram cu organe, ficat, inimă, rinichi, splină, plămâni şi diafragmă, poate fi consumat la miul dejun sau drept gustare. Este important să  punem legume de culoare verde şi verdeţuri. Poate fi alăturat unui muştar care nu conţine zahăr. Evitaţi să adăugaţi ou, deoarece proteinele animale nu se combină. Recomand mărunţirea organelor şi framântarea lor împreună cu verdeţurile. Se lasă la rece pentru aproximativ o oră.  Ulterior, se introduce la cuptor.

Ca meniu de sărbătoare, medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică ne propune următorul model alimentar:

Micul dejun: putem consuma dulciuri,  tradiţionala pască sau cozonacul cu iaurt cu grăsime sub 2 %, o porţie de piftie cu muştar sau preparate din carne cu legume verzi. Cine doreşte poate opta dimineaţa pentru salata boeuf, cu 1-2 felii de pâine prăjită.

Gustările pot fi reprezentate de iaurt, cu grăsime sub 2 %, şi de fructele sărace în calorii şi carbohidraţi precum merele verzi, kiwi, fructele de pădure.

La prânz putem consuma o ciorbă cu 1-2 felii de pâine sau o friptură cu o salată verde, sau cu murături de culoare verde, în saramură, sau sarmale, de preferat cu mai puţin orez, dar cu ciuperci sau alte legume.

Carnea de miel preparată la cuptor poate fi asortată cu legume de culoare verde, fie sub forma unei salate, fie preparate la cuptor, grătar sau fierte. Imaginaţia unei gospodine este cea care guvernează masa de sărbători.

La cină putem alege o carne albă şi slabă, de preferat peştele, cu o salată verde.  Recomand evitarea consumului de băuturi alcoolice în timpul mesei. Dacă se doreşte, aceasta se poate bea la o distanţă de cel puţin o ora, pentru o bună digestie şi evitarea depunerii grăsimilor.

În aceste zile e bine să reţinem că momentele importante sunt cele petrecute alături de cei dragi, nu mesele îmbelşugate şi consumul lor inconştient şi abuziv.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult