Lupta cu boala poate fi uneori greu de depăşit. Stresul, alimentele şi hainele sintetice sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute şi deja banale cauze de cancer. Pentru cei care trec deja prin asta, iată câteva sfaturi oferite de Dr. Diana Plăcintescu, medic primar dermato-venerolog.
„Tratamentele anticancer moderne încep să devină din ce în ce mai eficiente. De cele mai multe ori, însă, această eficienţă nu este ţintită doar asupra celulelor canceroase, deşi din ce în ce mai multe dintre moleculele noi devin specializate. Totuşi, fie că este vorba de chimioterapie generală, sau de radioterapie, sau de terapii ţintite sau de imunoterapii, tratamentele oncologice au un impact general asupra organismului. Dezechilibrele se produc şi corpul se luptă cu ”otrava” atât de necesară încă multe luni după administrarea curelor”, precizează medicul dermatolog Diana Plăcintescu pentru Ce se întâmplă, doctore?
Efectele secundare pot afecta pielea, unghiile şi părul, iar acestea sunt cele mai supărătoare, deoarece sunt vizibile.
Radioterapia presupune folosirea radiaţiilor ionizante sau raze X, cu scopul de a distruge celulele canceroase. „Radioterapia externă presupune ca aceste radiaţii să traverseaze pielea.
Deşi tehnologiile moderne încearcă să focuseze energia asupra tumorii, adesea pielea este arsă,fenomen numit radiodermită: în fazele acute pielea se înroşeşte, se edemaţiază (se umflă), se pot forma chiar băşicuţe cu lichid la suprafaţă. În fazele cronice, dacă pielea nu a putut fi ”reparată”la timp, zona arsă se pigmentează brun neomogen, pielea se sclerozează (se îngroaşă şi devine rigidă, uneori aderentă de structurile profunde).
Chiar în cele mai fericite cazuri, când este îngrijită la timp, pielea rămâne mai fragilă, mai sensibilă la traumatisme şi infecţii, mai uscată, cu tendinţă mai mare la fisurare’’, susţine medicul dermatolog Diana Plăcintescu pentrui Ce se întâmplă, doctore?
Ce este de făcut?
În perioadele acute:
În fazele cronice
Adesea nu se mai poate face nimic semnificativ pentru ameliorarea texturii şi culorii pielii. Se pot încerca:
Chimioterapiile clasice presupun administrarea, de obicei în cicluri multiple, a unor molecule agresive, pe cale intravenoasă sau pe cale orală. „Scopul lor, indiferent de mecanismul de acţiune, este acelaşi: să inhibe creşterea tumorii. Inevitabil, ele au efecte şi asupra celulelor normale, în special asupra celor cu ritm rapid de multiplicare: cele sanguine, de exemplu, dar şi asupra părului şi pielii. Determină uscăciunea pielii, căderea părului, iar aceste efecte sunt de obicei generale şi oarecum inevitabile.
În plus, unele pot avea efecte adverse cutanate severe,aşa numite toxidermii: erupţii generalizate,veziculoase, nodulare, urticariene sau complexe’’, afirmă Dr. Diana Plăcintescu.
Toxidermiile sunt importante,deoarece unele pot fi mortale.Se pot clasifica astfel:
Toxidermii ”benigne”
Toxidermii grave (necesită totdeauna prezentarea la medic)
Deşi considerată o afecţiune, uscăciunea pielii este extrem de supărătoare, mai ales că se însoţeşte de multe ori de usturimi sau prurit. „În plus este un semn că pielea a fosta gresată, ca atare este mai fragilă, dar şi mai susceptibilă la eczeme (în special eczeme uscate, aşa numite ”asteatotice”, dar şi la suprainfecţii, stafilococice sau herpetice). Se recomandă folosirea frecventă a cremelor emoliente, grase, nutritive, uneori sub ocluzie’’, adaugă specialistul.
Pierderea părului, numită alopecie, este o consecinţă clasică a folosirii anumitor chimioterapice. Debutează rapid şi brutal, părul cade (aproape) în totalitate, dar pielea scalpului rămâne neafectată. „Sunt afectate şi genele, sprâncenele şi părul de pe restul corpului.
Odată încheiată chimioterapia, părul creşte la loc. Uneori, are aceeaşi textură şi densitate cu cea iniţială, însă alteori nu: de regulă, cel puţin în prima fază de recreştere, este mai aspru, mai uscat, mai mult sau mai puţin ndulat, mai greu de coafat, de o culoare mai închisă sau mai deschisă’’, mai spune medicul Plăcintescu
Ce facem?
Culoarea, textura, grosimea şi ritmul de creştere al unghiilor pot fi puternic modificate de chimioterapii. Pielea din jurul unghiilor se poate inflama, devenind roşie, umflată, dureroasă.
Ce e de făcut?
Alte manifestări cutanate
Erupţii acneiforme sau foliculitic. „Se manifestă ca pustule centrate sau nu de un fir de păr. Apar mai ales în cadrul terapiilor noi, ţintite, şi au dispoziţie caracteristică: faţa (în special în jurul nasului), scalpul, partea centrală a toracelui (faţă şi spate). Uneori se pot suprainfecta, pot fi dureroase sau pruriginoase.
Ce e de făcut?
Poate surveni atât în chimioterapiile clsice cât şi în cele ţintite. „De obicei, se manifestă prin înroşirea intensă a palmelor şi tălpilor (chimioterapie) sau prin îngroşarea pielii în exces (chimioterapille ţintite). În cele mai multe cazuri, este simetric şi poate fi dureros, fie spontan, fie prin apariţia de fisuri (pe pulpa degetelor, în jurul unghiilor, pe călcâie)’’, mai spune dermatologul.
Ce e de făcut?
Arsurile solare datorate medicamentelor pot fi intense, chiar grave, pot necesita îngrijiri prelungite, Ba mai mult, pot lăsa hiperpigmentări pe termen lung.
Ce e de făcut?
„Termenul de estetică oncologică îşi face loc, din păcate, dar şi din fericire, în viaţa noastră. Ea se referă la îngrijirile particulare, la domiciliu sau specializate, care sunt necesare şi recomandate în timpul sau după tratamentele oncologice. Majoritatea experţilor consideră că patologia specifică în aceste cazuri este dată de alterarea funcţiei de barieră a pielii,deci în mod logic îngrijirile vor urmări restaurarea acestei funcţii. Cosmeticele adaptate sunt de obicei cele destinate pielii sensibile, iritabile, fragile, deshidratate’’, mai spune medicul Diana Plăcintescu.
Procedurile cosmetice şi de spa destinate persoanelor în tratament oncologic sau post oncologie ar trebui efectuate doar de personal specializat, care să cunoască aspectele medicale care trebuie îngrijite, dar şi pe cele care trebuie semnalate, să cunosacă bine interdicţiile anumitor proceduri în perioada de tratament activ etc. De aceea, în cazurile în care pacientul doreşte îngrijiri cosmetice , dar nu are la dispoziţie personal specializat, consilierea unui medic este mai mult decât necesară.