Florin Cujbă: cum slăbim

Cum scăpăm de kilogramele acumulate în timpul sărbătorilor? Soluţia pare la îndemâna tuturor. Antrenorul de fitness Florin Cujbă crede că totul se poate schimba într-o perioadă de 11 săptămâni de alimentaţie şi antrenamente bine structurate.
  • Publicat:
Florin Cujbă: cum slăbim

Cum scăpăm de kilogramele acumulate în timpul sărbătorilor? Soluţia pare la îndemâna tuturor. Antrenorul de fitness Florin Cujbă crede că totul se poate schimba într-o perioadă de 11 săptămâni de alimentaţie şi antrenamente bine structurate. „Oamenii greşesc atunci când nu au informaţiile complete şi se apucă de diete după ureche, când aleg antrenori personali fără să ştie foarte multe despre ei şi mai greşesc şi atunci când renunţă prea repede la ceea ce şi-au propus”, este de părere autorul cărţii „Metoda Eleven”.

CSID: Ce poţi face în 11 săptămâni de antrenament şi o alimentaţie potrivită?

Antrenorul de fitness Florin Cujbă: 11 săptămâni reprezintă un ciclu de pregătire. În 11 săptămâni bine structurate alimentar şi sportiv, organismul poate face minuni. Individul decide barierele. Slăbirea este o consecinţă a acţiunilor noastre.

CSID:Dacă reuşeşti să faci totul ca la carte, ce schimbări vor apărea după cele 11 săptămâni?

Florin Cujbă: Am abordat toate cele trei direcţii principale când ne referim la compoziţia corporală: slăbire, menţinere sau creştere a masei musculare. Dacă în cazul slăbirii şi al menţinerii poţi vedea rezultate Wow, în cazul creşterii de masă musculară pot spune că în 11 săptămâni poţi ajunge în punctul unde musculatura are toate componentele pentru a face rezultate considerabile fără a te accidenta.

CSID:Unde greşesc românii de ajung să ducă o luptă acerbă cu kilogramele?

Florin Cujbă: Oamenii greşesc atunci când nu au informaţiile complete şi se apucă de diete după ureche, când aleg antrenori personali, fără să îi verifice, şi mai greşesc atunci când renunţă prea repede la ceea ce şi-au propus.

CSID: Cum putem scăpa de kilogramele acumulate după sărbători? Care ar fi cele 10 reguli pe care trebuie să le respectăm?

Florin Cujbă: 10 reguli recomandate:

  • Bea mai mult apă decât de obicei
  • Elimină prăjelile şi alcoolul
  • Introdu mişcarea în rutina zilnică
  • Fă curat în frigider sau dulap (asigură-te că nu ai nimic ce te poate devia de la proces)
  • Consumă moderat cantitativ, mese mici şi dese, fără a te ridica sătul de la masă.
  • Elimină carbohidraţii cu eliberare rapidă.
  • Consumă mâncare la grătar, cuptor sau aburi
  • Nu consuma legume fierte în această perioadă până mai elimini din kilograme
  • Ultima masă să fie cu 2 ore înainte să mergi la culcare
  • Fă meditaţie la prima oră când te trezeşti pentru 5-10 minute.

CSID: Ce alimente nu trebuie consumate într-o cură de slăbire? Care sunt adevăratele bombe pentru corpul uman?

Florin Cujbă: În primul rând, alimentele procesate. Într-o cură de slăbire ai nevoie de energie pentru a elimina efectul de yoyo. Nu trebuie să ai deficit caloric mare. Cu 150 de calorii mai puţin pe zi ai şanse mari să slăbeşti sănătos şi controlat.

Enumăr aici bombele calorice: mâncărurile gătite, alimentele procesate, sucurile procesate, fast-food sau junk-food.

CSID: Te poţi îngrăşa dacă mănânci doar seara?

Florin Cujbă: Indiferent de ceea ce consumi, în momentul când ai doar o singură masa pe zi, tot organismul tău este în dezechilibru. Poate fi seara sau altă oră, atâta timp cât ai o singură masă pe zi, organismul tău este în dezechilibru.

CSID: Contează mâncatul la ore fixe?

Florin Cujbă: Din punctul meu de vedere aş lăsa ore estimative plus minus 1 h. Nu este musai să fie la 12.30 (dau un exemplu). Însă este important să ai acelaşi regim de număr de mese zilnice pentru ca organismul să recunoască un ritm la care să se adapteze şi să dea rezultate.

CSID: Care ar fi paşii prin care putem scăpa de starea de balonare?

Florin Cujbă: Primul şi cel mai important pas ar fi să descoperi motivul balonării. Dacă ţii un jurnal în care notezi timp de o săptămână tot ce mănânci, iar la fiecare 60 de minute după ce ai mâncat scrii şi cum te simţi, în momentul când revizuieşti jurnalul vei înţelege ce a dus la balonare. După ce ştii ce alimente îţi provoacă balonarea, atunci vei lua şi decizia bună.

CSID: Ce mâncăm înainte să mergem la sală, ce evităm?

Florin Cujbă: Nu există un aliment minune înainte de sală. Există un plan alimentar echilibrat, cu mese echilibrate nutritiv. Dacă ai echilibru nutriţional, antrenamentele pot produce rezultate. Tot aici am însă o recomandare…să nu consumaţi mese principale cu minim 90 de minute înainte de antrenament. Pot provoca probleme şi strica antrenamentul.

 

CSID: Ne poate ajuta sportul să obţinem o viaţă sexuală mai bună? Ne putem ajuta şi de anumite alimente?

Florin Cujbă: Sportul îmbunătăţeste viaţa sexuală. Ca o maşină care primeste benzină de calitate. Sportul în exces duce la dezechilibre la fel de mari cum duce lipsa sportului. Totul este hormonal în organism. Atunci când faci sport, activitatea hormonală este ajutată să se echilibreze şi automat avem îmbunătăţiri în toate aspectele vieţii, printre care şi sexual.

Când vorbim despre alimente, aici recomand echilibru alimentar. Zilnic să ai proteină, carbohidraţi şi grăsimi, vitamine şi minerale.

CSID: Cum putem obţine nişte mâini lucrate, dar nu musculoase, şi mă refer aici în primul rând la femei?

Florin Cujbă: O fată nu poate obtine mâini musculoase în volum asemănător cu bărbaţii. Este un mit cum că greutăţile cresc masa musculară la o femeie, atât de mult încât arată ca un bărbat. Imposibil. Lucrează la antrenament la fel ca bărbatul şi te asigur că nu ajungi ca el.

Braţele masive vin de pe urma substanţelor ilegale şi apar în cazurile persoanelor ce doresc să participe la concursuri. Unei femei care nu merge la sală constant, însă are braţe masive şi dă vina pe sală, îi recomand să se uite atent la alimentaţie. Acolo este greşeala. Atâta timp cât braţul nu are o formă de tonus, totul este grăsime.

CSID: Cum putem combate celulita? Ţine de alimentaţie, ţine de sport?

Florin Cujbă: Ţine de alimentaţie şi sport, dar şi de ingredientul secret din slăbire: apa. Apa este destul de ignorată pe principiul “am retenţie de apă”. Nu ai retenţie de apă pentru că bei apa. Ai retenţie din cauza anumitor dezechilibre sau reacţii hormonale. Reiterez: alimentaţie, sport, apă = echilibru.

CSID: Ce exerciţii ne puteţi recomanda? Ce alimente ar trebui evitate?

Florin Cujbă: Pentru retenţia de apă recomand mişcarea de stimulare musculară puternică. Cardio ajută, însă nu în aceeaşi măsură ca antrenamentele de solicitare musculară mare, atunci când ai celulită. Dezvoltaţi masa musculară, porniţi motoarele la maximum si arderile vin. La ce mă refer când spun “porneşte motoarele la maxim”, masa musculară funcţionează pe principiul totul sau nimic. Dacă nu recrutezi toate unităţile motorii de fibre ce compun o grupă musculară, cu siguranţă nu vei scăpa de celulită.

CSID: La ce ne ajută, de fapt, apa?

Florin Cujbă: Apa stă la baza tuturor reacţiilor chimice din organism. Dacă vrei să slăbeşti, să dezvolţi, să menţii, să retuşezi, apă sta la baza acestor procese. Cu alte cuvinte, bea apă.

CSID: De ce există perioade când slăbim şi perioade când organismul stagnează, chiar dacă depunem tot efortul? Cum putem schimba asta?

Florin Cujbă: Stagnarea este un lucru normal. Apare când legea universului energy-in versus energy-out nu este echilibrată. Dacă mănanci cât consumi, atunci stagnezi. Dacă mănânci mai mult decât consumi, atunci creşti. Dacă mănânci mai puţin decât consumi, atunci vei elimina stagnarea. Când spun consumi, mă refer la ars calorii mai mult decât mănânci.

CSID: Ne putem îngrăşa din cauza stresului sau e doar un mit?

Florin Cujbă: Un hormon important ce se secretă atunci când suntem sub stres este cortizolul. Ca să caut explicaţia simplă, nu ştiinţifică, aş spune aşa: cortizolul este format din cărămizi de colesterol. Cu cât secreţi mai mult cortizol, cu atât creşte nivelul de colesterol în organism. De aici apare dezechilibrul hormonal care ia două direcţii: creşterea în greutate sau creşterea grăsimii în jurul organelor sau pe pereţii vaselor de sânge.

CSID: Cât putem slăbi cel mai mult într-o lună, asta dacă mergem la sală şi avem grijă cu alimentaţia? 

Florin Cujbă: După 3 săptămâni putem spune că am slăbit ceva din grăsime. Până atunci este apă, care se depune foarte uşor la loc şi poate demotiva. Este greu sa spun ceva foarte exact, asta depinde de la individ la individ.

CSID: Cum ne pregătim corpul pentru vară?

Florin Cujbă: Sport

  • Alimentaţie echilibrată
  • Odihnă
  • Apă
  • Implicare 100%

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult