Dieta Ornish ţine sub control diabetul şi bolile de inimă

O dietă execelentă pentru slăbit, dar şi pentru tratarea a diferite situaţii legate de sănătate, dieta Ornish ajută şi la prevenirea sau ţinerea sub control a diabetului zaharat şi a bolilor de inimă, la scăderea tensiunii arteriale şi a colesterolului, la prevenirea şi tratarea cancerului de prostată sau de sân, inclusiv la inversarea îmbătrânirii celulare prin prelungirea telomerilor.
  • Publicat:
Dieta Ornish ţine sub control diabetul şi bolile de inimă

O dietă execelentă pentru slăbit, dar şi pentru tratarea a diferite situaţii legate de sănătate, dieta Ornish ajută şi la prevenirea sau ţinerea sub control a diabetului zaharat şi a bolilor de inimă, la scăderea tensiunii arteriale şi a colesterolului, la  prevenirea şi tratarea cancerului de prostată sau de sân, inclusiv la inversarea îmbătrânirii celulare prin prelungirea telomerilor.

Te simţi mai bine, trăieşti mai mult şi pierzi în greutate

Dieta a fost numită astfel după numele celui care creat-o, Dean Ornish, profesor de medicină la Universitatea din California, San Francisco şi fondator al Institutului de Cercetări Medicale Preventive din Sausalito. Este un adevărat stil de viaţă, care are în vedere nu doar nutriţia, ci şi exerciţiile fizice, managementul stresului şi echilibrul emoţional. Acordând atenţie tuturor acestor planuri, vei putea să îţi atingi orice obiectiv, fie că este vorba de scăderea în greutate, de prevenirea ori chiar de tratarea bolilor cronice.

Dieta Ornish este mai bine cunoscută în special celor care au probleme cu inima, studiile dovedind că are un efect benefic asupra bolii, ajutând chiar la regresia simptomelor. Studiile controlate de profesorul Ornish au dovedit că bolile de inimă pot fi prevenite, iar în unele situaţii chiar regresează, fără medicamente sau intervenţii chirurgicale.

În ce constă dieta Ornish?

Dieta Ornish consideră că alimentele fac parte din cinci mari grupe, de la cele mai mai sănătoase (grupa unu) până la cele deloc sănătoase (grupa cinci). Vei mânca alimentele din grupele sănătoase, pe când cele nesănătoase vor fi limitate sau excluse.

1. În această grupă sunt incluse fructe şi legume proaspete, cereale integrale, fasole, soia, linte, orez, lactate cu cantitati mici de grasime (spre exemplu lapte, dar nu brânzeturi), albuş de ou. Din această categorie, poţi consuma orice cantitate de alimente doreşti.

2. În a doua grupă sunt incluse alimente cu grăsimi mononesaturate sau polinesaturate, cum ar fi avocado, seminţe, ulei de măsline.

3. La mijloc se află anumite specii de peşte (somon, macrou, halibut). Tot aici sunt incluse nucile şi alte fructe oleaginoase. Acestea trebuie consumate moderat.

4. În grupa patru sunt incluse carnea de pui, de pasăre, lactatele, margarina, maioneza, gogoşile, prăjiturile, aluaturile, produsele de patiserie.

5. Grupa cinci este cea a alimentelor care trebuie evitate: mezelurile, untul, gălbenuşurile, alimentele prăjite, grăsimile, frişca. De asemenea, sunt contraindicate consumul excesiv de cafea, peştele, carnea roşie, zahărul, făinoasele şi orezul.

Doar 10% din calorii pot proveni din grăsimi. De dorit, alege alimente din grupa a doua. Sunt cu totul interzise cele mai multe alimente care conţin colesterol sau carbohidraţi rafinaţi. Ai grijă la cafeina în exces, redu consumul o cafea slabă pe zi, fără zahăr şi dacă se poate, înlocuieşte laptele cu un produs vegetarian. După cum ai remarcat, sunt de evitat sau chiar interzise aproape toate produsele de origine animală, în afară de albuşurile de ou şi o ceaşcă pe zi de lapte fără grăsimi sau iaurt.

Dieta permite cantităţi mici de seminţe şi fructe cu coajă lemnoasă. În farfuria ta vor predomina însă alimente cu fibre şi cât mai mulţi carbohidraţi complecşi. Totuşi, sunt permise până la 2 unităţi de alcool pe zi.

Pe lângă toate, dieta Ornish impune şi renunţarea la fumat.

Cele trei puncte cheie din dieta Ornish, pe lângă alimentaţie

1. Mişcare şi exerciţii fizice. Dieta Ornish recomandă şi să urmezi un program de exerciţii fizice, printre care exerciţiile aerobice, exerciţiile cardio sau cele care cresc flexibilitatea corpului.

Dacă nu ai timp sau nu eşti într-o formă fizică suficientă, începe cu un program de cel puţin 30 de minute pe zi mers pe jos. De asemenea, poţi opta pentru urcatul scărilor, mers pe bicicletă, înot.

2. Managmentul stresului. Unul dintre cei mai nocivi factori pentru sănătate şi în mod special pentru stomac este stresul. De aceea, dieta Ornish se concentrează şi asupra factorilor de stres. Gestionarea stresului poate fi făcută cu ajutorul  exerciţiilor de respiraţie, meditaţie şi yoga.

3. Echilibrul emoţional. Partea cea mai interesantă este că dieta Ornish are grijă şi la echilibrul emoţional, de aceea ea recomandă să petreci cât mai mult din timpul liber împreună cu cei pe care îi iubeşti sau care te apreciază.

Repectul şi sprijinul reciproc în grupurile tale sociale este un factor important pentru îmbunătăţirea sănătăţii. Dacă nu ai persoane apropiate, încearcă să petreci mai mult timp în comunităţi cu oameni similari, cu care împărtăşeşti aceleaşi opinii sau valori.

Dieta Ornish este greu de urmat?

Având în vedere miza acestei diete, nu este surprinzător că ea nu este tocmai uşoară. Practic, reprezintă un adevărat stil de viaţă, care pentru mulţi trebuie schimbat. Din ferircire, poţi mânca din alimentele sănătoase până te saturi, fără să le cântăreşti sau să le numeri caloriile.

Marele avantaj este că s-a demonstrat că este eficientă inclusiv în cazul bolilor de inimă şi ţine departe diabetul de tip 2. În urma unui studiu, subiecţii care au urmat toate principiile dietei Ornish au slăbit într-un an pâna la 12 kilograme. Starea lor de sănătate s-a îmbunătăţit, inclusiv pentru cei care aveau deja probleme cardiovasculare.

Nu uita că este totuşi o dietă restrictivă, destul de greu de ţinut fără determinare. De asemenea, din cauza specificiului dietei Ornish, vei avea nevoie de timp disponibil să îţi găteşti, pentru că este puţin probabil să găseşti în oraş reţete doar cu ingredientele pe care ai voie să le foloseşti.

Chiar dacă mai recazi din când în când, va trebui să revii mereu la a face alegeri sănătoase. Dacă nu ai avut timp pentru sport ieri, fă-o astăzi. Ceea ce contează cel mai mult este abordarea întregului stil de viaţă, nu doar a indicaţiilor de alimente pentru propria farfurie. 

Foto: 123rf.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cât de sănătoase sunt fructele uscate?
Cât de sănătoase sunt fructele uscate?