Cancerul cavităţii bucale face parte din grupul tumorilor maligne ale sferei ORL. Poate să apară la nivelul oricărei structuri componente a acesteia –limbă mobilă, planşeu bucal, trigon retromolar (în spatele ultimilor dinţi molari de pe arcada inferioară), palat dur, faţa internă a obrajilor, buze, vestibul bucal sau rebord alveolar. Glandele salivare, deşi se deschid în cavitatea orală, nu pot fi incluse în această categorie, iar asta datorită particularităţilor histologice şi de extindere.
Pentru a afla care sunt primele semne ale cancerului oral, care pot fi complicaţiile, cum poate fi prevenit sau tratat, am vorbit cu Vlad Manolescu, medic specilalist în Oncologie Medicală. Iată ce spune specialistul pentru Ce se întâmplă, doctore?!
Examen de specialitate ORL sau Buco-maxilo-facial sau stomatologic. „Biopsia este singura metodă certă de diagnosticare. Această constă în colectarea de ţesut tumoral, de către anatomopatolog, în vederea analizei histologice la microscop. Procedura se poate efectua pe cale chirurgicală, cu ace speciale, sub control endoscopic. În funcţie de descoperirile în coloraţiile uzuale, anatomopatologii pot solicita teste speciale (imunohistochimice).
Evaluarile imagistice de tip computer tomograf, PET-CT, MRI au rolul de a stabili extensia bolii în vederea unei stadializări corecte”, mai spune specialistul.
Tumorile cavităţii bucale netratate evoluează local şi la distanţă. „Complicaţiile datorate evoluţiei locale tumorale pot fi: durerea severă, hemoragii (chiar fatale), dismorfism facial (modificări anatomice ale feţei, inestetice) şi tulburări psihologice cauzate de alterarea imaginii personale, trismus, suprainfecţii bacteriene şi fungice, fistule, risc de aspiraţie, anorexie, casexie.
Tratamentele (chirurgical, radioterapie sau chimioterapie) au efecte secundare redutabile acute de tip inflamaţie (cum ar fi stomatita, mucozita, epitelita), suprainfectii bacteriene şi fungice, fibroza, xerostomia, pierderea gustului, edem limfatic, osteoradionecroza. Fibroza, stenoza de arteră carotida, sindroamele mielodisplazice pot fi efecte ale tratamentelor oncologice pentru tumorile cavităţii bucale”, mai spune medicul Vlad Manolescu.
Chirurgia radicală reprezintă tratamentul de bază în stadiile incipiente. „Radioterapia (externă sau brahiterapia) rămâne o alternativă pentru pacienţii vârstnici, cu indice de performanţă alterat şi cu comorbidităţi multiple.
Chimioterapia neoadjuvană, urmată de radiochimioterapie, se utilizează pentru tratamentul tumorilor avansate locoregional.
Chimioterapia paliativă se foloseşte în cazul bolii extinse la distanţă şi are rolul de a încetini progresia simptomatică, menţinand o calitate a vieţii acceptabilă.
Imunoterapia cu anticorpi antiEGFR se utilizează în tratamentul bolii metastatice, dar şi în asociere cu radioterapia, asta în cazul paicenţilor cu contraindicaţie la chimioterapia cu săruri de platină, cu rol de radiosensibilizare’’, mai spune Dr. Vlad Manolescu.