Munceşti de acasă? Iată ce ar trebui să ştii

Din ce în ce mai mulţi oameni aleg să muncească de acasă. În SUA, statisticile spun că, începând cu 2016, 22% dintre angajaţi lucrează de acasă măcar o zi pe săptămână. Nu-i aşa că pare tentant să trimiţi emailuri din dormitor sau din living room, fiind îmbrăcată în haine comode sau chiar în pijama? Sunt, evident, nenumărate avantaje ale lucratului de acasă, însă, recent, tot mai mulţi specialişti subliniază şi dezavantajele legate de anumite aspecte cu privire la sănătatea mentală.
  • Publicat:
Munceşti de acasă? Iată ce ar trebui să ştii

Din ce în ce mai mulţi oameni aleg să muncească de acasă. În SUA, statisticile spun că, începând cu 2016, 22% dintre angajaţi lucrează de acasă măcar o zi pe săptămână. Nu-i aşa că pare tentant să trimiţi emailuri din dormitor sau din living room, fiind îmbrăcată în haine comode sau chiar în pijama? Sunt, evident, nenumărate avantaje ale lucratului de acasă, însă, recent, tot mai mulţi specialişti subliniază şi dezavantajele legate de anumite aspecte cu privire la sănătatea mentală.

Avantajele lucratului de acasă
Nu trebuie să fii psiholog să înţelegi că a lucra de acasă vine la pachet cu avantajul de a evita aglomeraţia înspre şi dinspre birou, stresul găsitului locului de parcare, economia benzinei, o mai bună coordonare a echilibrului muncă-timp liber, prin urmare o eliberare a presiunilor aferente mersului zi de zi la un birou. E evident că ai o mai mare flexibilitate şi un control mai eficient al timpului, fapt ce poate fi un mare beneficiu pentru unii dintre angajaţi. Ai autonomie în a-ţi aranja orarul unei zile. Poţi să îţi stabileşti cele mai grele taskuri în perioadele în care te ştii cel mai productiv, apoi poţi merge la masă cu un prieten sau, de ce nu, la o oră de yoga, te relaxezi, apoi mai poţi avea câteva ore super productive. Pentru perosanele care nu se simt bine atunci când sunt restricţionate de anumite ore sau de mediul de la birou, a lucra de acasă poate fi soluţia care reduce stresul şi oferă o energie, acel dinamism de care au nevoie.
Şi, totuşi, nu curge doar lapte şi miere atunci când lucrezi din living room. Pentru unii oameni, această situaţie le poate afecta sănătatea psihică, dându-le un sentiment de izolare. Atunci când nu ai un loc unde să mergi să socializezi, să mai schimbi o vorbă cu un coleg, aceste interacţiuni îţi pot lipsi şi te pot face să devii prea retras.
În afară de autoizolare, a lucra de acasă poate să fie o problemă cu setarea de limite, mai ales dacă mai sunt alţii prin preajmă, în special copii. Care, dacă te văd acasă, pot considera că eşti la dispoziţia lor şi îţi pot încălca spaţiul, cerându-ţi diferite lucruri sau încercând să îţi capteze atenţia.
E evident că e minunat că poţi să bagi o maşină la spălat în mijlocul zilei, printre nişte emailuri şi proiecte sau poţi lua copilul de la şcoală, însă linia dintre munca pentru birou şi cea domestică poate dispărea foarte uşor. Şi e greu să te reconectezi la proiectul pe care îl făceai după ce ai luat copilul de la pian/dans/şcoală. Şi se poate întâmpla să te trezeşti că rămâi să lucrezi târziu în noapte, după ce ai fost “trasă” cumva în prea multe îndatoriri casnice pe care, pentru că tot eşti acasă, îţi vine să le faci. 
Sunt specialişti care spun că după o perioadă mai lungă de lucrat acasă pot apărea o anxietate crescută sau un nivel ridicat de stres, pentru că lucrul de tip “on/off” creează o presiune destul de mare. Pentru că nu eşti fizic la birou, în mod inconştient, poţi simţi presiunea de a fi “la datorie” de fiecare dată când eşti sunată sau apelată pentru a lăsa impresia că eşti disponibilă oricând şi că îţi petreci timpul într-un mod productiv. Sunt şi teorii care susţin că cei care lucrează de acasă simt un fel de vinovăţie şi faţă de ei înşişi şi faţă de colegii care merg la birou zi de zi.  Această vină cuplată cu anxietatea care presupune nevoia de a dovedi că sunt productivi, poate să îi facă pe cei care lucrează astfel să îşi pună la îndoială valoarea profesională.
 

De unde ştii că lucratul de acasă ţi se potriveşte?
Pentru a răspunde la această întrebare, ar trebui ca fiecare să ţină cont de diferiţi factori, precum starea de sănătate, personalitate, cultura jobului, obiceiuri şi rutine zilnice ( şi casnice şi de job). Înainte de a lua decizia de a lucra de acasă, e important să afli ce e mai important pentru tine, de ce ai nevoie pentru a fi productivă la muncă. Ai nevoie de libertate şi spaţiu sau e importantă şi socializarea? Dar, dacă, te lupţi cu depresia, poate nu e indicat să începi să munceşti de acasă, pentru că sentimentele de izolare pot deveni copleşitoare. Sau, dimpotrivă, dacă mediul de la birou este unul toxic în care te simţi sufocat, lucratul de casă poate fi o eliberare şi un real confort.
Dacă te hotărăşti să începi să lucrezi de acasă, iată 3 sfaturi care te vor ajuta să obţii maximul de eficienţă.
 

Stabileşte care este zona de lucru
Trebuie să înţelegi de la început că stabilirea spaţiului unde îţi vei desfăşura activitatea este crucială pentru concentrare şi productivitate, chiar dacă e vorba doar de un birou mic sau masa de bucătărie. Este important să lucrezi în acel loc şi, apoi, când ai terminat treaba, să poţi pleca din acea zonă.
 

Fă-ţi un program şi ţine-te de el
Specialiştii spun că cheia productivităţii stă în stabilirea unui program. Fără a-l avea şi a-l respecta, e foarte simplu să nu fii productiv, să amâni taskurile şi, la final de zi, să fi făcut doar jumătate din treabă. Mai este important să îţi setezi orele între care munceşti şi ora de trezire în fiecare zi. Rutina zilnică te face efficient!

Ai grijă de tine
Psihologii spun că avem nevoie, mai ales dacă lucrăm de acasă, să facem pauze de relaxare în care să facem exerciţii fizice, să medităm. Deconectarea de la job este o componentă importantă a stării de bine, de a fi fresh şi motivată.

Urmărește CSID.ro pe Google News