Nu uşor să fii mamă, mai ales atunci când ai şi un job şi multe sarcini care te supraaglomerează. Înainte de toate, ai nevoie ca tu însăţi să fii echilibrată, nu-i aşa? Ai vrea să fii productivă, dar pur şi simplu nu mai ştii cum să faci faţă tuturor activităţilor? Studiile ne oferă un răspuns foarte simplu – trezitul de dimineaţă! Citeşte care sunt beneficiile trezitului devreme şi află câteva trucuri care te pot ajuta în a găsi mai mult timp pentru tine!
Cu siguranţă fiecare dintre noi a trecut prin momente de tensiune maximă, în care nimic nu părea să meargă bine, erau multe de făcut, iar sarcinile se suprapuneau în mod constant. Nu dispera! Studiile vorbesc din ce în ce mai des despre trezitul devreme. Probabil că te gândeşti cu groază la faptul că deja te trezeşti la 6 dimineaţa pentru a merge la muncă şi a pregăti copiii pentru şcoală, încât nici măcar nu vrei să auzi de ideea de a te trezi şi mai devreme. Realist vorbind, atunci când eşti părinte, vrei să ai viaţă socială, trebuie să şi lucrezi, copiii au nevoie de tine, deci timpul cu tine pare a fi un mit. De ce ai nevoie să te trezeşti mai devreme decât o faci în mod normal? Exact, ai ghicit! – pentru tine! Poţi să pui ceasul să te trezească cu 15 – 20 de minute mai devreme şi să îţi acorzi acest timp exclusiv ţie. Iată câteva activităţi pe care le poţi face înainte de a-ţi începe propriu-zis ziua, pentru a-ţi oxigena creierul şi a-ţi face ziua mai frumoasă:
Să te bucuri de câteva clipe de linişte
Momentele de respiro sunt cruciale pentru a ne limpezi mintea şi a pune totul cap la cap, în special în perioadele haotice. Productivitatea se declanşează în momentul în care mintea noastră este capabilă să gândească limpede, motiv pentru are nevoie de pauze. Liniştea este crucială – încearcă meditaţia – câteva minute zilnice de meditaţie pot face minuni pentru modalitatea ta de funcţionare pe parcursul întregii zile.
Să gândeşti pozitiv
Nimic nu este mai important decât un gând pozitiv şi curat în momentul în care începi o activitate. Deşi ştii foarte bine care sunt riscurile atunci când doreşti să realizezi o anumită sarcină, încearcă să rămâi cu gândirea focusată în mod pozitiv – concentrează-te pe beneficii!
Ocazional, oferă-ţi mici stimulente pline de pozitivitate, precum o plimbare în parc cu persoanele dragi sau o carte motivaţională preferată!
Să faci mişcare
Dacă sportul nu face parte din rutina ta zilnică, ar trebui să înceapă să facă! Atunci când spunem sport, nu trebuie să te gândeşti la activităţi precum mersul la sală sau kickboxing-ul. O simplă plimbare sau un jogging lejer reprezintă o cantitate semnificativă de mişcare pe parcursul unei zile, ideală pentru a-ţi spori dorinţa de a te reapuca în forţă de muncă! Echilibrează mişcarea cu o dietă sănătoasă şi hidratare pe deplin. Nu doar mintea ta are nevoie de combustibil pentru a funcţiona, ci şi corpul, şi este esenţial să îi oferi un combustibil corespunzător!
Organizarea sarcinilor
Indiferent că job-ul tău este să fii mămică full-time sau să întocmeşti dosare la un birou, încearcă să organizezi sarcinile astfel încât să nu te supraaglomerezi. Păstrează tot timpul o listă cu ce anume este prioritar şi încearcă să faci respectivele sarcini în prima parte a zilei, atunci când ai cea mai multă forţă şi eşti mai odihnită!
De asemenea, nu accepta task-uri în plus dacă ştii că nu ai cum să le faci faţă. Poate fi tentant uneori să vrei să impresionezi şeful, motiv pentru care eşti de acord să faci multe sarcini care nu intră în fişa ta de post. Gândeşte-te raţional, însă! Nu poţi face o grămadă de activităţi într-un timp scurt şi cât mai corect posibil, fiind totodată şi mămică şi având nevoie de timpul petrecut alături de familia ta!