Roma te poate cuceri din prima, are cele mai frumoase fântâni arteziene, pe care le vei descoperi la tot pasul, mâncare delicioasă, aşa că ai grijă să nu fii la dietă în city beak-ul roman, fashion, de aceea poate fi locul ideal pentru shopping.
Dacă îţi doreşti o călătorie culturală, Roma este, de asemenea, alegerea ideală, pentru că aproape tot centrul oraşului etern, aşa cum i se spune, este inclus în patrimoniul UNESCO. Mai mult, multitudinea de opere de artă ale lui Michelangelo poate fi un motiv în sine pentru o vizită în capitala Italiei. Ba mai mult, dintr-un oraş minunat poţi ajunge, chiar şi pe jos, la Vatican.
În oraşul celor şapte coline trebuie să ajungi şi pentru privelişte, bineînţeles. Şi, nu în ultimul rând, pentru a te bucura de o climă plăcută, în cea mai mare parte a anului, inclusiv în lunile de iarnă, zăpada fiind o raritate aici.
„Pe cât de frumos este un city break în Roma, pe atât este de accesibil. Practic, un weekend prelungit de 3 nopţi şi 4 zile în Roma poate ajunge la 200-230 de euro de persoană, cost care include cazarea şi zborurile cu avionul. Iar un city break de 3 nopţi şi 4 zile, la un hotel de 5 stele, care include şi transport, poate ajunge, în medie, la 600-700 de euro de persoană’’, spune Stefano Iervolino, reprezentant al agenţiei de turism Fly Go, pentru Ce se întâmplă, doctore?
Hotelurile de 3 şi 4 stele unde poţi locui în această perioadă: Starhotels Metropole, Hotel Contilia, Hotel Contilia. „Într-un top personal recomandat turiştilor într-un city break, aş include: Fontana di Trevi, Panteonul, Piazza di Spagna, Piazza Navona, Villa Borghese, Muzeele Vaticanului, Colosseumul şi câteva dintre Bisericile Romei”, adaugă specialistul.
Unde poţi face cumpărături. Via dei Condotti este cea mai cunoscută stradă din Roma pentru shopping. Aici găseşti cele mai importante magazine de designer, ca Gucci, Armani sau Prada. O poţi parcurge la pas, pornind de la Treptele Spaniole. „După o sesiune de cumpărături, opreşte-te pentru o clipă la nr. 84, unde se află una dintre cele mai cunoscute cafenele din Roma, Antico Caffe Greco”, adaugă Stefano Iervolino.
Unde te poţi relaxa. În zona de Nord a oraşului găseşti cel mai mare parc al Romei, Grădinile Villa Borghese. Este locul ideal pentru o pauză de relaxare şi pentru un picnic, bineînţeles.
Restaurantele unde poţi lua o masă pe cinste: Ristorante Ad Hoc, Imàgo, La Taverna dei Fori Imperiali. Cu siguranţă, nu vrei să ratezi pizza şi pastele. „Se spune că atunci când oamenii vor să mănânce la un restaurant italienesc, 9 din 10 se gândesc, de fapt, că vor să mănânce o pizza. Odată ajuns la Roma, oricui îi va fi, însă, greu să se oprească la o singură pizza. Specialităţile pe care i le recomand oricărui turist să le încerce în Italia sunt Margherita, probabil, cel mai cunoscut tip de pizza şi ale cărei ingrediente sunt în culorile steagului Italiei: busuioc, mozzarela şi roşii – verde, alb şi roşu – ; dar şi pizza alla Napoletana, a cărui ingredient principal este anşoa; Marinara, pizza specifică regiunii Napoli, cu mult usturoi şi anşoa, de asemenea; Pugliese, o pizza tradiţională care abundă în capere şi ulei de măsline local.
Dacă vrei ceva specific Romei, chiar şi la colţ de stradă, dar şi în orice patiserie sau brutărie, găseşti celebra pizza Bianca, uşoară, aerată, crocantă şi uşor sărată, precum şi pizza Romana’’, susţine Stefano Iervolino.
Când te gândeşti la paste, spaghetti alla carbonara este felul de mâncare cel mai cunoscut. Încearcă aceste paste cu parmezan din belşug!
Ce nu poţi rata la Roma. Dacă poţi petrece doar o zi la Roma, nu rata Fontana di Trevi, Panteonul şi Colosseumul! Primele două obiective pot fi vizitate gratuit şi sunt aproape unul de celălalt, aşa că o plimbare romantică pe străduţele cochete ale Romei te poate lăsa fără cuvinte.
La cea mai cunoscută fântână arteziană din Roma, Fontana di Trevi, încearcă să ajungi cât mai devreme, cât locul încă nu este supraaglomerat. Dimineţile de vară sunt ideale pentru această vizită. Dacă vrei să te distrezi şi să te simţi turist în Roma, aruncă o monedă în fântână, cu mâna dreaptă, peste umărul stâng, pentru că legenda spune că aşa te vei reîntoarce în oraşul etern.
„Poţi vizita Panteonul, cel mai bine păstrat monument roman, atât pe timpul zilei, cât şi după înserare. Ziua, pentru că aşa poţi vedea razele de soare intrând prin oculusul de 9 metri diametru, elementul distinctiv al templului antic, ce adăposteşte acum un locaş de cult creştin. Noaptea, pentru că piaţa în care este amplasat Panteonul devine locul în care pare că s-a născut romantismul. Aşteaptă-te să auzi melodiile artiştilor de stradă, cântate la vioară sau saxofon. Dacă eşti bărbat şi o ai alături de tine pe iubita ta, pregăteşte-te să te abordeze vânzătorii de trandafiri’’, povesteşte Stefano Iervolino.
Cât costă o vizită la obiectivele turistice. Un bilet de acces la Colosseum este 15 euro de persoană, iar la Muzeul Vatican costă 17 euro. „Când mergi la Roma, nu rata o vizită la Vatican! Pune pe lista de obiective de văzut Piaţa San Pietro, Basilica San Pietro şi Muzeul Vatican!’’
Pe ce nu merită să dai banii. Dacă ai un buget limitat, dar vrei să încerci cele mai bune paste şi pizza, nu te avânta în restaurante scumpe, pentru că poţi găsi savoare celebrelor preparate italieneşti chiar şi în pieţe sau la colţ de stradă.
Tipsuri pentru Roma. „Pentru un city break în capitala Italiei, îţi recomand să achiziţionezi Roma Pass, un pachet care permite accesul la toate mijloacele de transport operate de ATAC, compania de transport public din Roma, precum şi accesul la 1 sau 2 muzee, în funcţie de pachetul achiziţionat, precum Colosseum, Castelul Sant Angelo sau Galleria Borghese’’, recomandă Iervolino.
Roma Pass este valabil 48 de ore sau 72 de ore, de la momentul primei validări şi poate fi achiziţionat inclusiv online. Cel mai simplu este, însă, să-l cumperi din Aeroport sau din gara Termini, unde vei ajunge, cel mai probabil, dacă vei opta pentru o călătorie de transfer de la Aeroport cu mijloacele de transport în comun.
Ţine cont că Roma Pass nu este valabil pentru conexiunile cu aeroporturile Fiumicino şi Ciampino, şi nici pentru accesul în Muzeul Vatican, pentru care trebuie să achiziţionezi bilete separat.
Principalul avantaj al unui card Roma Pass este timpul pe care îl economiseşti, în special, la accesul în muzee, precum Colosseum-ul, unde deţinătorii cardului au prioritate şi nu stau la cozile mari care, de obicei, se formează la intrare.
„Dacă ajungi duminica, poţi participa la slujba pe care Papa Francisc o ţine de la celebrul balcon, în Piaţa San Pietro, în jurul prânzului. Chiar dacă nu eşti catolic, experienţa poate fi una de neratat şi, cel mai probabil, va fi unică în viaţă. În celebra piaţă vei vedea italieni care vin duminică de duminică să-l asculte pe Suveranul Pontif, grupuri de pelerini din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, dar şi foarte mulţi turişti”, mai spune Stefano Iervolino.