Cunoaştem cu toţii reţeta clasică a salatei de vinete şi cel mai probabil majoritatea dintre noi o adoră. Este simplu de realizat şi extraordinar de gustoasă, însă de cele mai multe ori, din cauza anumitor substanţe din componenţă, dar şi a nivelului de acid, vinetele pot provoca arsuri şi pot îngreuna digestia, în special în combinaţie cu maioneza pe care o adăugăm pentru gust. Iată câteva reţete reinterpretate!
Ştim, combinaţia poate suna extraordinar de ciudat, dar nu judeca până când nu guşti! Gustul este autentic, bogat şi special, în acelaşi timp ajutând stomacul să digere mult mai bine combinaţia! Iată de ce anume vei avea nevoie:
• o vânătă şi 2 linguri de quinoa fiartă
• 20 gr brânză feta mărunţită
• o mână de nuci
• un căţel de usturoi mărunţit
• o lingură de zeamă de lămâie
• o lingură de ulei de măsline
• un sfert de linguriţă de pudră de chimion
• sare
• pătrunjel proaspăt
Cum se prepară?
Se coace vânăta până când devine moale şi suculentă şi se lasă ulterior la scurs. Se va toca vânăta, însă nu se va face pastă, ci doar cât se poate de mărunt. Se va amesteca cu uleiul de măsline, zeama de lămâie, sarea şi chimionul. Deasupra amestecului obţinut, presărăm usturoiul mărunţit, brânza feta, nucile şi pătrunjelul proaspăt!
Fiecare cultură are modalitatea sa de a prepara vinetele, indiferent că discutăm despre vinete coapte, salată de vinete sau sufleu. Există varianta arăbească, mutabal, dar şi cea turcească, o variantă extrem de uşoară şi răcoritoare, ideală pentru zilele toride ale verii.
Ingrediente:
• vinete coapte – 500g
• usturoi – 3 căţei ( pisaţi )
• zeamă de lămâie – 2 linguri
• sare – 1 linguriţă
• ulei de măsline – 3 linguri
• iaurt – 125g (se recomandă grecesc sau cu nivel de grăsime cât mai ridicat)
• mentă uscata – 1/2 linguriţă
• mentă proaspată – 1 linguriţă (tocată)
• pătrunjel proaspat – 1 linguriţă (tocat)
• un praf de piper alb
Cum se prepară?
Se coc vinetele şi se lasă la scurs de sucul acumulat. De data aceasta se vor pasa până când vor deveni pastă, adăugându-se treptat ingredientele enumerate anterior. Se asezonează cu mentă proaspătă şi se pot servi alături de roşii proaspete, brânză feta sau salată de ardei copţi!
Ştim foarte bine că vinetele sunt recunoscute pentru aciditatea lor, la fel cum ştim că avocado este recunoscut pentru că echilibrează acidul. Ce-ar fi să combinăm cele două ingrediente şi să vedem ce putem obţine? O salată cremoasă şi echilibrată, care se va asezona cu lămâie.
Ai nevoie de:
• 2 vinete
• o ceapă potrivită
• 1-2 linguri ulei de măsline
• 1 avocado
• sare şi piper după gust
• 1-2 linguri zeamă de lămâie
Cum se prepară?
Foarte uşor! Coci vinetele şi ai grijă să fie foarte bine scurse în prealabil. Le pasezi şi toci cât se poate de mărunt ceapa, pe care o vei adăuga ulterior în compoziţie. Într-un vas separat faci puree de avocado, alături de care adaugi o parte din zeama de lămâie. Întregul conţinut îl vei adăuga acum peste compoziţia cu vinetele. Amesteci şi adaugi pe parcurs şi restul ingredientelor. Dacă doreşti ca amestecul să fie mai subţire, poţi adăuga câte un strop de apă, până când va obţine consistenţa dorită.