Pastila de a doua zi: efecte şi riscuri

Ai avut o noapte incenţiară de sex, dar ai uitat să te protejezi? Poţi opta pentru pastila de a doua zi, iată care sunt efectele folosirii ei şi cum trebuie administrată.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Pastila de a doua zi: efecte şi riscuri

Pastila de a doua zi poate preveni sarcina după un contact sexual neprotejat sau după un contact sexual la care protecţia a eşuat, cum ar fi ruperea prezervativului sau administrarea necorespunzătoare a contraceptivelor orale. Pentru a afla care sunt efectele folosirii ei, când poate fi contracepţia de urgenţă o soluţie şi care sunt riscurile, am apelat la Dr. Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului şi reproducere umană asistată/FIV

Pastila de a doua zi: cum funcţionează

Pastila are 3 moduri de a acţiona: fie prin întârzierea ovulaţiei, fie prin blocarea ei, fie prin modificarea endometrului, astfel încât implantarea să nu se producă.“Trebuie să ştiţi că ovocitul este fertilizat în treimea externă a trompei, iar embrionul rezultat călătoreşte apoi prin trompă şi în 5-12 zile ajunge în uter, unde se produce nidarea. Până în momentul nidării nu avem cum să ştim dacă suntem însărcinate”, precizează medicul ginecolog Erna Stoian pentru Ce se întâmplă, doctore?!

Când se administrează

În general, pastila de a doua zi îşi dovedeşte eficienţa dacă este luată cât mai repede după contactul sexual neprotejat. “De obicei, se recomandă administrarea primei doze în primele 24 de ore, apoi la 12 h distanţă trebuie luată şi cea de a doua. Dacă ai şi alte contacte sexuale neprotejate după administrarea pastilei de a doua zi, e posibil să rămâi însărcinată. Pastila de a doua zi nu trebuie folosită ca o forma de contracepţie, ci doar ca o metodă de urgenţă. În cazul în care ai avut contact sexual neprotejat sau metodele de protecţie au eşuat trebuie administrată altă doză”, adaugă specialistul. Ba mai mult, dacă aveţi vărsături în primele 2-3 ore de la administrarea pastilei, e indicat să luaţi altă pastilă.

Pastila de a doua zi: de cine poate fi folosită

Pastila poate fi folosită ca metoda de contracepţie de urgenţă chiar şi de femeile care nu pot folosi contraceptive orale.

Administrarea este contraindicată în cazul în care eşti alergică la vreunul din componentele pastilei sau dacă ai un tratament ce interacţionează cu compuşii pastilei ca:

  • Medicaţie anti TBC, anti HIV sau antiepileptice;
  • Medicaţie pentru stomac, ca inhibitorii pompei de protoni;
  • Unele antibiotice, cum ar rifampicina sau rifabutina;

“În astfel de cazuri pastila de a doua zi poate să nu îşi dovedească eficienţa. De asemenea, efectul poate să nu apară şi sarcina să nu fie prevenită în cazul femeilor cu indice de masa corporală mare, supraponderale sau obeze.

În timpul alăptării unele produse pot fi administrate fără ca asta să afecteze bebeluşul, dar nu toate sunt testate. De aceea, e indicat să vorbeşti cu medicul, cu farmacistul sau să citeşti prospectul ”, mai spune Dr. Erna Stoian.

Efecte adverse

Nu au fost depistate efecte adverse grave sau pe termen lung după administrarea pastilei de a doua zi.

Pot apărea:

  • Dureri de cap
  • Greaţă, vărsături, dureri de burtă
  • Stare de rău generală

Trebuie să te adresezi medicului dacă simptomele persistă sau dacă:

  • Menstruaţia întârzie mai mult de 7 zile
  • Mentruaţia este mai puţin abundentă sau mai scurtă decât de obicei
  • Dacă ai dureri de burtă care s-au instalat brusc, pe una dintre părţile abdomenului inferior, deoarece în unele cazuri, rare, poate apărea implantarea embrionului la nivelul trompei, sarcina ectopică

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Erna Stoian - Medic primar Obstetrica - ginecologie
Dr. Erna Stoian este Medic specialist Obstetrică-ginecologie și specialist în infertilitatea cuplului și reproducere umană asistată/FIV. “Mi-am ales această frumoasă specialitate pentru că este singura la care îți vin la consultație oameni fericiți și sănătoși! Miracolul vieții ...
citește mai mult
Simona TUDORACHE - Medic primar Obstetrica - ginecologie
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult