Rezervor de vitamine, enzime, minerale, oligoelemente, aminoacizi, lăptișorul de matcă poate fi alegerea ideală pentru noi în sezonul rece. Aliment complet şi produs apicol cu cel mai complex şi variat profil nutriţional, lăptișorul de matcă deţine aproape toate substanţele nutritive necesare organismului şi este singura sursă naturală de acid 10-HDA şi acetilcolină, nutrienţi esenţiali pentru corpul uman, dar imposibil de sintetizat de către acesta.
În stare pură, lăptișorul de matcă arată ca o cremă vâscoasă alb-gălbuie, cu aspect de lapte condensat, gust acrişor şi uşor astringent, cu miros caracteristic. Este singura hrană cu care regina stupului se hrăneşte toată viaţa şi care îi asigură 4-5 ani de trai sănătos, spre deosebire de restul albinelor lucrătoare, care au o viaţă de doar 45 de zile.
„Recomand introducerea lăptişorului de matcă în alimentaţie, asta pentru calităţile nutritive deosebite pe care le are acest produs apicol, dar mai ales pentru propretăţile terapeutice. Am observat rezultate foarte bune la pacienţii care aveau carenţe alimentare, nivel scăzut de energie şi o stare generală proastă. Consumat în stare pură, lăptișorul de matcă îmbunătăţeşte sănătatea pe toate planurile”, spune nutriţionistul- dietetician Liana Conţiu pentru „Ce se întâmplă, Doctore?”.
Printre cele mai importante efecte terapeutice ale lăptişorului de matcă se numără:
Eficienţa terapeutică şi beneficiile lăptişorului de matcă pur sunt garantate de o cantitate de 2% acid 10-HDA, certificată prin analize de laborator. Acest compus biologic unic are proprietăţi antiinfecţioase, antivirale şi antibacteriene care fortifiază sistemul imunitar şi sistemul nervos. 10-HDA stimulează producţia de celule limfatice şi anticorpi, este un puternic regenerator al celulelor stem şi un ajută la eliminarea radicalilor liberi. În plus, este uşor de asimilat şi bine tolerat de către organism deoarece nu necesită digestie.
Lăptişorul de matcă îmbunătăţeşte activitatea inimii pentru care acţionează ca un tonic cardiac, energizant, vasodilatator şi hipotensor. Are capacitatea de a regenera celulele cardiace, de a curăţa sângele şi scade tensiunea arterială crescută.
De asemenea, lăptişorul de matcă reduce colesterolul şi trigliceridele din sânge şi previne depunerea acestora pe pereţii vaselor.
Este indicat în tratamentul gripei şi al infecţiilor virale acute datorită efectelor imunomodulatoare specifice, care cresc rezistenţa organismului la ciuperci şi bacterii, cum ar fi stafilococii şi streptococii.
Lăptişorul de matcă îmbunătăţeşte funcţiile sistemului digestiv prin efectul de regenerator al mucoasei tractului digestiv. Scade nivelul acidităţii gastrice şi are rol de adjuvant în tratamentul gastritelor, ulcerului gastric şi duodenal.
Lăptişorul de matcă are efect depurativ și îmbunătăţeşte funcţia de detoxifiere a ficatului, dar are şi acţiune nutritivă, antivirală şi de regenerare a hepatocitelor. Este un biostimulator, energizant şi vitaminizant, care hrăneşte celulele hepatice şi pancreatice, fiind extrem de util în hepatita acută şi cronică, ciroza hepatică.
Conţine compuşi activi cu rol esenţial în protejarea organismului împotriva bacteriilor şi în dezvoltarea sistemului imunitar, cei mai importanţi fiind acidul 10-HDA (10-hidroxi-2-decenoic), cu efect antibacterian şi antifungic puternic, roialsina şi gamaglobulina, anticorpi care întăresc imunitatea deficientă şi stimulează producţia de celule noi. În plus, lăptişorul de matcă are în compoziţie şi acizi graşi izolaţi, cu efect pozitiv asupra imunităţii.
Combate infertilitatea atât la femei, cât şi la bărbaţi prin reglarea nivelurilor hormonale, reducerea inflamaţiilor aparatului reproductiv şi creşterea dorinţei sexuale.
Este un bun reglator al hormonilor ovarieni, hipofizari şi hipotalamici la femei, iar pentru bărbaţi este recomandat datorită capacităţii de normalizare a funcţiei glandelor suprarenale, responsabile de producerea de androgeni şi a efectelor pozitive asupra testiculelor care produc testosteron. De asemenea, ameliorează tulburările cauzate de menstruaţie şi afecţiunile asociate sindromului post-menopauză.
Mai multe studii au arătat că, datorită conţinutului de substanţe peptidice cu efecte similare insulinei (insulin-like), scade nivelul glicemiei şi al lipoproteinelor din sânge, fiind benefic bolnavilor de diabet zaharat.
Lăptişorul de matcă are capacitatea de a regenera ţesutul epitelial şi de a stimula producerea de colagen. Astfel este benefic în tratamentul eczemelor, al arsurilor sau pentru accelerarea vindecării plăgilor simple ori infectate. Vitaminele B pe care le conţine hidratează şi hrănesc în profunzime pielea uscată, încetinesc căderea părului şi întăresc unghiile, ameliorează şi previn procesul de îmbătrânirea a pielii.
Lăptişorul de matcă este o substanţă biologică concentrată în diverşi compuşi organici şi anorganici, aşa că trebuie administrat cu precauţie de către bolnavii cu afecţiuni cronice ulceroase. De asemenea, este contraindicat sau nerecomandat în următoarele situaţii: în cazuri de alergie sau hipersensibilitate la produsele apicole, intoleranţă la lăptişor de matcă, femeilor însărcinate şi mamelor care alăptează, persoanelor care suferă de crize de astm, boala Addison sau cancer în faza acută.
Lăptişorul de matcă poate fi consumat intern sau extern, în funcţie de nevoi şi starea de sănătate. E indicat ca tratamentul să fie precedat de testarea posibilelor reacţii adverse sau a alergiilor. De aceea, la început se foloseşte o cantitate mică de lăptişor de matcă, dar, treptat, aceasta creşte.
Intern, cele mai bune efecte terapeutice se obţin prin administrarea în cure de 6 – 8 săptămâni a unei doze zilnice de întreţinere de 1g/zi pentru adulţi şi 0.5g/zi pentru copii. După fiecare cură e recomandată o pauză de 1-2 luni. În cazuri excepţionale se pot administra şi doze mai mari de lăptişor de matcă, dar numai la recomandarea medicului cu competenţe în apifitoterapie.
Extern, lăptişorul poate fi folosit sub formă de măşti pentru întreţinerea sănătăţii pielii.
Lăptişorul de matcă se consumă de preferat pe stomacul gol, cu un sfert de oră înainte de masă, iar rezultatele cele mai bune se obţin dacă produsul este în stare pură, aşa cum este colectat din stup şi fără să fi suferit vreun proces de prelucrare sau transformare.
Lăptişorul de matcă este un aliment viu, sensibil la factorii externi, ceea ce înseamnă că se deteriorează rapid la temperatura camerei şi în contact cu aerul.
Păstrează-l la frigider, la temperaturi cuprinse între 2 şi 6 grade Celsius, în ambalajul original şi astfel te asiguri că proprietăţile fizice şi organoleptice rămân neschimbate.
Poţi verifica dacă lăptişorul de matcă este unul de top după următorii indicatori:
Aproximativ 3% din compoziţia lăptişorului de matcă încă nu a fost descoperită şi încă se studiază ce componente îi oferă acestui produs efectele terapeutice remarcabile.
Grecii şi egiptenii antici considerau că este un produs miraculos, care le va permite să trăiască fără să îmbătrânească vreodată.